VVS og varme
Filtrér søgning
Nulstil alle
Vis alle
Produkttype
Nulstil
  • (35)
  • (22)
  • (21)
  • (21)
  • (12)
  • (11)
  • (7)
  • (6)
Vis alle
Lagerstatus
Nulstil
  • (118)
  • (0)
Pris
Nulstil
14
14
7350
7350
14kr.7350kr.
Vis:
36
produkter1 - 36 af 163
Visning:
Sortér:
Anbefalet
Side 1 af 5|1 - 36 af 163produkter

FAQ – ofte stillede spørgsmål

  1. Hvad koster en ventilator i strøm?

    Der er stor forskel på hvor meget de enkelte ventilatorer bruger i strøm. En ventilator til montering på væggen eller i loftet har dog typisk et meget lavt strømforbrug. Normalt er det mindre end 10 W - eller hvad der svarer til 0,01 kWh. Der findes selvfølgelig også ventilatorer der bruger mere strøm.

  2. Hvad er mekanisk ventilation?

    Mekanisk ventilation er en betegnelse for ventilation der sker gennem en ventilator - i modsætning til naturlig ventilation der sker gennem et vindue, en dør eller et udsugningssystem. Mekanisk ventilation bruges typisk i badeværelset og køkkenet, men det er i princippet muligt at få ventilation i alle boligens rum - fx med varmegenvinding.

Skab et behageligt indeklima med en ventilator

Uanset om du bor i hus eller lejlighed, er det vigtigt at luften udskiftes regelmæssigt. Og det er netop det en ventilator gør. Den suger den gamle luft ud, så du får et bedre indeklima. Nogle ventilatorer puster også frisk luft ind i boligen.

Udskifter du ikke luften, vil den blive tung, og det kan give problemer med fx hovedpine, træthed og rastløshed. I nogle rum er det tilstrækkeligt at lufte ud - det kalder man også naturlig ventilation. Men i fx køkkenet og badeværelset, er det nødvendigt med et ventilationsanlæg - fx i form af en emhætte eller et udsugningssystem. Det kalder man mekanisk ventilation.

ventilation badeværelse

Mekanisk ventilation giver en række fordele sammenlignet med naturlig ventilation:

  • Er typisk mere effektivt
  • Kører stort set af sig selv
  • Påvirkes ikke af vejret
  • Skaber ikke undertryk i boligen

Et ventilationsanlæg kommer selvfølgelig også med nogle ulemper - det støjer, kræver løbende vedligeholdelse og koster penge.

Farlige stoffer i indeklimaet

Luften indenfor er typisk 2-5 gange dårligere end luften udenfor. Her er nogle de problematiske stoffer som ofte findes i indeklimaet:

  • Kuldioxid (CO2) - en farveløs gas som er ufarlig i små mængder, men som påvirker helbredet i større koncentrationer. Et højt CO2-indhold kan fx give symptomer i form af hovedpine, rastløshed og døsighed.
  • VOC’er - organiske forbindelser som stammer fra bl.a. maling, parfumer og møbler. Koncentrationen af VOC’er er typisk 10 gange større indenfor end udenfor. Nogle former for VOC har ingen skadelig effekt på mennesker, mens andre kan have store sundhedsmæssige konsekvenser.
  • Støvpartikler (PM2) - mikroskopiske partikler der nemt finder vej til lungerne, og endda kan trænge ind i blodbanerne. Da partiklerne er meget små, er de nemme at indånde.
  • Nitrogen Dioxid (NO2) - en rødbrun gas der typisk findes i udstødningsgas og røg fra afbrænding af fossile brændstoffer som propan, gas og træ. Kan irritere luftvejene og på længere sigt resultere i kroniske sygdomme og luftvejsinfektioner.
  • Karbon Monoxid (CO) - en meget giftig gas der hverken kan ses eller lugtes. CO findes bl.a. i tobaksrøg og kan også komme fra varmeovne der bruger fossile brændstoffer.

Som du kan se, er der flere årsager til at indeklimaet bliver forurenet. Der udledes mados når du laver mad, luftfugtigheden stiger når du vasker tøj eller tager et brusebad, og der udåndes CO2 når du trækker vejret. Derfor er regelmæssig ventilation vigtig. En god tommelfingerregel er at der skal luftes ud mindst tre gange om dagen.

Varmegenvinding - en god ide?

Med varmegenvinding opvarmes den luft der trækkes ind i boligen, med varme i den luft der sendes ud.

Fordelene ved varmegenvinding er:

  • Du sparer penge på varmeregningen - med varmegenvinding udnyttes nemlig den varme der allerede er i luften
  • Du får et bedre indeklima - anlægget filtrerer fx pollen og partikler fra og reducerer forekomsten af radon. Samtidig bibeholdes en lav luftfugtighed, så du undgår problemer med husstøvmider og skimmelsvamp.
  • Du slipper for at lufte ud. Ved at bruge varmegenvinding udskiftes luften automatisk, og det er uden at der opstår et stort varmetab

Det er bedst at få installeret varmegenvinding i forbindelse med nybyggeri eller hvis der er et uudnyttet loftsrum. Årsagen er at der skal installeres rør for at føre varmen rundt i boligen. Vælger du et såkaldt et-rums varmegenvindingssystem, slipper du dog for besværet med rørføring. Derfor er denne løsning velegnet til eksisterende byggeri.

et-rums varmegenvinding

Det er vigtigt at vælge et varmegenvindingssystem som passer til rummets størrelse. Duka One, som er en et-rumsvarmegenvindingsløsning, fås til rum på op til 27 m2. Har du brug for varmegenvinding i større rum, anbefaler vi at du køber flere enheder.

Vælg det rigtige ventilationssystem med disse 3 råd

  • Vær opmærksom på støjniveauet - især hvis anlægget monteres i nærheden af soveværelset eller andre soverum. Støjniveauet må - ifølge bygningsreglementet - ikke være mere end 30 dB. Det svarer nogenlunde til lyden af blade der rasler. Flere af vores ventilatorer har dog et lavere støjniveau. Da dB-skalaen er logaritmisk, er der stor forskel på om du vælger en ventilator med et støjniveau på fx 25 dB eller 30 dB.
  • Overvej om ventilatoren skal være med lysstyring, tidsstyring eller fugtstyring. Med lysstyring går ventilatoren automatisk i gang når lyset tændes. Det har den fordel at du ikke glemmer at tænde den - fx efter at du har været i bad. Med tidsstyring tænder og slukker ventilatoren automatisk på tidspunkter du selv vælger - fx om morgen eller aftenen. Og med fugtstyring går ventilatoren i gang når luftfugtigheden kommer over et bestemt niveau - fx 60 % - og slukker så igen når den kommer under grænsen. Mange ventilatorer kan styres på flere måder. Du kan fx få ventilatorer med både fugt- og tidsstyring. Der findes også ventilatorer som du selv skal tænde og slukke.
  • Tjek at ventilatoren passer til rummets størrelse. Du kan se hvor stor en kapacitet ventilatoren har i beskrivelsen af produktet. Kapaciteten angives ofte i kubikmeter - ikke kvadratmeter. Så har du et rum der måler 3x4 meter, og er loftshøjden 2,3 meter, har du altså brug for en ventilator med en kapacitet på minimum 27,6 m3.

Find den rigtige ventilator hos Davidsen

Manglende ventilation kan skabe et dårligt indeklima og på længere sigt påvirke helbredet. Hos Davidsen finder du en bred vifte af ventilationsløsninger - bl.a. fra mærker som Duka og Klimair. Vi har både varmegenvinding, ventilatorer til at stille på bordet eller gulvet i de varme sommermåneder, og almindelige ventilatorer til badeværelset. Derudover finder du et stort udvalg af tilbehør - som fx rør og slanger.