Hvidt/uimprægneret træ
Filtrér søgning
Nulstil alle
Bredde
Nulstil
  • (1)
  • (2)
Tykkelse
Nulstil
  • (3)
Længde
Nulstil
  • (2)
  • (2)
  • (2)
  • (2)
  • (2)
  • (2)
  • (1)
  • (1)
Vis alle
Mærkning
Nulstil
  • (2)
Produkttype
Nulstil
  • (1)
  • (2)
Lagerstatus
Nulstil
  • (3)
  • (0)
Vis kun
Nulstil
  • (1)
Pris
Nulstil
11
11
14
14
11kr.14kr.
Vis:
36
produkter1 - 3 af 3
Visning:
Sortér:
Anbefalet

FAQ – ofte stillede spørgsmål

  1. Hvad er en lægte?

    En lægte er et langt, uhøvlet stykke træ der kan bruges til gør-det-selv projekter både ude og inde. Lægter opdeles i skillerumslægter, som har målene 38 x 57 mm og taglægter, som har målene 38 x 73 mm. Lægter kan være både trykimprægnerede og ubehandlede.

  2. Skal man skifte lægter ved nyt tag?

    Skal du udskifte taget, er det som udgangspunkt også nødvendigt at udskifte de gamle lægter, men under visse omstændigheder kan det godt lade sig gøre at genanvende de eksisterende lægter. Skal blot én af lægterne udskiftes, er det dog nødvendigt at udskifte dem alle. 

  3. Hvad betyder t1 lægte?

    En t1-lægte er en lægte som bruges til tagkonstruktioner. Skal du lægge nyt tag eller udskifte lægter på et gammelt tag, er det et krav at der anvendes t1-lægter.  

Trykimprægnerede lægter

Lægter i trykimprægneret træ er behandlet med en imprægneringsvæske som gør dem modstandsdygtige overfor råd, svamp og insektangreb. Derfor er de velegnede til udendørs byggeprojekter som fx tagkonstruktioner, legehuse og brændeskure.

Der er normalt ikke behov for trykimprægnerede lægter indendørs da luftfugtigheden er så lav at der stort set ikke er nogen risiko for at træet bliver nedbrudt. Med det sagt er der ikke nogen regler som forhindrer at du bruger trykimprægneret træ indenfor.

Selvom trykimprægneret træ har en god holdbarhed og er beregnet til at kunne tåle det danske klima, er det en god ide at behandle det med træolie eller træbeskyttelse for at forlænge levetiden, mindske risikoen for revner og give træet en ensartet farve på hele træfladen.

Trykimprægnerede lægter kommer i forskellige kvaliteter. Vælg gerne træ der er NTR-mærket – på den måde er du sikker på at der kun er anvendt godkendte imprægneringsmidler, og at imprægneringsvæsken ikke indeholder krom, som ved længerevarende kontakt med huden kan fremkalde allergiske reaktioner.

I vores sortiment finder du trykimprægnerede lægter i dimensionerne 38x75 mm og 38x73 mm. Lægterne fås i flere forskellige længder.

Skillerumslægter (38x57 mm)

En skillerumslægte bruges – som navnet antyder – til opbygning af skillevægge. Lægterne monteres lodret mellem gulv og loft og fungerer som det skelet der skal beklædes med gipsplader.

Når du skal opbygge en skillevæg, er det en god ide at isolere skelettet. Isoleringen giver en bedre akustik og forhindrer lyd i at passere igennem væggen, så der ikke opstår støjgener i de tilstødende rum.

Det er en fordel at vælge et isoleringsmateriale som er ubrændbart som fx Rockwool skillevægsbatts, der består af stenuld af højeste kvalitet.

Herefter monteres gipsplader på den ene side. Det er en god ide at montere to lag gips. Ved at bruge to lag gips får du en mere stabil væg, og det vil være nemmere at hænge billeder, hylder, m.m. op på væggen.

Ønsker du ikke at bruge lægter til opbygning af skelettet, kan du i stedet bruge stål. Fordelen ved stål er at det ikke giver sig eller slår revner. Stål vejer også mindre end træ og er således nemmere at håndtere.

Vores sortiment inkluderer skillerumslægter i både ubehandlet og trykimprægneret træ.

Taglægter (38x73 mm)

Taglægter bruges til tagkonstruktioner. Lægterne skal som minimum have betegnelsen T1 eller C18 og opfylde en række krav til styrke og bæreevne. Disse krav er defineret i DS/EN 14081-1. Det er et krav at der bruges T1 eller C18 lægter til nybyggeri og ved udskiftning af eksisterende lægter.

Hvis der er et undertag, skal lægterne monteres på afstandslister. Afstandslisterne er med til at bortlede regnvand der trænger igennem tagbeklædningen.

Det er bedst at fastgøre lægterne med søm – enten ved brug af håndkraft eller maskine.

Vi anbefaler at du vælger taglægter i trykimprægneret træ da de som nævnt er modstandsdygtige overfor vind- og vejrpåvirkninger, men du kan også benytte lægter i ubehandlet træ. Inden du monterer lægterne, skal du sikre dig at de er fri for råd og skimmelsvamp.

I vores sortiment finder du taglægter i fyr og gran, som er nogle af de mest anvendte træsorter til lægter der skal bruges til tagkonstruktioner.

Køb trælægter hos Davidsen

Står du overfor et byggeprojekt der kræver lægter, kan du trygt bestille dem hos Davidsen. Vi har både skillerumslægter og taglægter i flere forskellige størrelser.

Er du i tvivl om hvor mange lægter du skal bruge, kan du finde det rigtige antal med vores mængdeberegner, som du finder ved at klikke ind på det produkt du er interesseret i.

Vores lægter er ofte på tilbud. Vil du holde dig opdateret om vores priser og kampagner, er du velkommen til at tilmelde dig vores nyhedsbrev som udkommer et par gange om ugen.