Med de rigtige lofter kan du ikke blot skabe et flot rum, men også en god akustik, høj brandsikkerhed og et godt indeklima. I vores webshop finder du en bred vifte af loftbeklædning fra anerkendte producenter som Troldtekt, Wallmann og FibroTech. Derudover har vi et stort udvalg af tilbehør til loftplader.
For at finde ud af hvor mange loftplader du skal bruge, skal du først udregne arealet per loftplade. Det gør du ved at gange længden med bredden. Husk at målene typisk angives i mm – derfor skal du dividere med 1000 for at omregne til meter. Når du har fundet arealet per loftplade, kan du finde ud af hvor mange plader du skal bruge ved at dividere loftarealet med arealet per plade.
Kan man spartle loftplader?
Du kan som udgangspunkt godt spartle lofter, men du skal være opmærksom på hvad det er lavet af og hvilken behandling der tidligere er anvendt. Både gipslofter og loftflader af beton og puds kan spartles.
Hvilken loftbeklædning skal jeg vælge?
Hvis du ønsker at forbedre akustikken i hjemmet, bør du vælge en loftbeklædning med træbeton eller trælameller. Foretrækker du en nem, billig og brandsikker løsning, er traditionelle gipslofter et godt valg. Gipsplader har også den fordel at de er relativt nemme at sætte op selv. Trælofter tilfører rummet sjæl og varme, men kan virke mørke og gammeldags hvis de ikke males i en lys farve.
Relevante artikler
Lyddæmpende plader
Når du skal indrette dit hjem, er det vigtigt at tage hensyn til akustikken. En dårlig akustisk kan gøre det svært at høre hvad andre siger og forårsage støjgener. Ønsker du at skabe en god akustik, er lofterne et af de første steder du bør sætte ind – ikke mindst fordi de udgør en stor del af hjemmets areal.
Det er dog ikke alle loftplader der giver en bedre akustik. Beton har fx ikke lyddæmpende egenskaber. Derimod er træbeton og trælamel fornuftige valg hvis du ønsker at skabe en god akustik, da de begge absorberer lyden.
Træbeton består af en blanding af træ og beton. Udover at bidrage til en bedre akustik, er det også yderst brandsikkert og giver en god beskyttelse mod fugt. Trælamel har en god holdbarhed og er nemt at montere – pladerne skrues blot fast med en almindelig skruemaskine.
Troldtekt plader
Ønsker du en god akustik i hjemmet, er loftplader fra Troldtekt værd at overveje. De er nemlig fremstillet i en uovertruffen kvalitet og har opnået en lang række inden- og udenlandske certificeringer – bl.a. indeklimamærket, M1-certifikatet og CE-mærket.
Derudover er de beklædt med et yderst brandsikkert materiale, bidrager til et suverænt indeklima med minimal afgivelse af fibre og partikler og holder i mange år. Troldtekt plader kan også anvendes i vådrum, da de kan tåle fugt.
Når du skal montere loftpladerne, er det en god ide at benytte Troldtekt strukturskruer. Skruerne kan bruges til både træ og stål og findes i flere forskellige farver – bl.a. sort, hvid og lys natur – så de falder i ét med overfladen. Samtidig har de en særlig struktur, som gør dem stort set usynlige. Hver pakke indeholder 100 skruer.
Lofter i vådrum
Skal du bruge loftplader til loftrum, er det vigtigt at de kan tåle fugt, ellers risikerer du at vand trænger ind bag loftet og forårsager fugtskader.
Til vådrum kan du med fordel anvende vådrumsgipsplader eller Troldtekt loftplader i træbeton. Ønsker du at male pladerne, er det vigtigt at bruge de rigtige malerprodukter, fx vådrumsspartel, vådrumslim og vådrumsmaling. Almindelig maling er ikke tilstrækkelig.
Gipsplader til loft
Lofter af gips er lette at holde, kan nemt males og passer ind i de fleste hjem. Når du skal montere gipsplader, er det vigtigt at bruge gipspladeskruer – de beskytter nemlig kartonen med et trompetformet hoved der undersænkes så meget at der kan spartles henover dem.
Gipspladeskruer må dog aldrig bryde kartonen på gipspladen. Vil du sikre at du opnår den rigtige dybde og ikke skruer skruerne for langt ind, kan du med fordel anvende en gipsskruemaskine. Alternativt kan du benytte at specialbit med dybdestop.
Ønsker du at have begge hænder fri når du monterer gipspladerne, er det en god ide at anskaffe en gipspladehejs til at løfte pladerne op med. Sørg for at montere dem på tværs af eksisterende brædder eller paneler og med en afstand på 5 mm mellem loft og væg.
Profillofter
Et godt alternativ til gipslofter er profillofter. Et profilloft består af brædder som enten er malede eller behandlede med lud eller voks. Det er dog også muligt at få profillofter i ubehandlet træ.
Fordelen ved profillofter er at de er lette. Derfor stilles der ikke særlige krav til konstruktionens styrke. Profillofter giver også et anderledes udtryk end gipslofter, som ofte kan virke neutrale og diskrete.
Loftplader af træ
Loftplader i træ kan anvendes i alle husets rum, men egner sig især til stue, soveværelse, kontor og børneværelse. De er nemme at montere, og har du brug for at udskifte en plade – fx på grund af knaster – kan det gøres uden det store besvær.
Med træplader får du en enkel og tidløs loftsløsning, der aldrig går af mode. Trælofter er desuden billige, så skal du udskifte loftet i flere rum, kan du spare mange penge ved at vælge en løsning i træ.
Vedligeholdelse af trælofter er ret enkelt – de skal nemlig blot rengøres med en fugtig klud eller en støvsuger. I modsætning til udendørstræ, skal du altså ikke bekymre dig om træbeskyttelse og træolie.
I vores sortiment finder du flere slags loftplader i træ. Vi kan bl.a. tilbyde mærkerne Moelven og Wallmann, der begge er kendte for deres høje kvalitet.
Valg af loftbeklædning
Inden du lægger dig fast på en bestemt type loft, er der flere ting du bør tage stilling til. Hvor meget vedligeholdelse kræver det? Passer loftet med den øvrige byggestil? Bidrager det til en god akustisk og et sundt indeklima? Og er det brandsikkert?
Bag alle disse overvejelser, er materialet det altafgørende. Skal loftpladerne af støjreducerende egenskaber, er det fx en god ide at vælge loftplader af trælameller eller træbeton frem for gips. Og ønsker du et klassisk loft med stuk, vil en løsning med puds være oplagt.
Det er også en god ide at tage stilling til hvilken farve loftet skal have. En lys farve kan få rummet til at virke større, mens en gylden træfarve kan være med til at skabe en varm og hyggelig stemning. Mange materialer, herunder træ og gips, kan males så de får netop den nuance du ønsker. Overvejer du at sælge huset, kan det dog være en fordel at holde dig til neutrale farver som hvid og grå, da mere spektakulære farver kan virke afskræmmende på eventuelle købere.
Maling af lofter
Ønsker du at male dine lofter, er et grundigt forarbejde afgørende for det endelige resultat. Start altid med at afdække eventuelle møbler med plastfolie, så de ikke bliver ødelagt af malerpletter.
Herefter rengøres loftet med grundrens, så det er fri for fedt, snavs, olie og nikotin. Desuden bør du spartle alle huller og revner med spartelmasse.
Først når loftet er vasket af, kan du begynde at male. Start med kanterne og slut af med selve loftpladerne. Afhængig af malingens kvalitet, kan det være nødvendigt at male mere end en gang.
Når du skal male lofter, er det naturligvis vigtigt at vælge en maling der egner sig til formålet. Lofter udsættes ikke for slid i samme grad som vægge, og derfor kan du med fordel vælge en loftmaling med et lavt glanstal – fx glans 2 eller 5.