Mangler du krydsfiner til dit næste byggeprojekt? Vi har krydsfiner i flere længder, bredder og tykkelser. Bestil nemt her på siden – og få leveret til adresse eller afhent i et af vores byggemarkeder.
Krydsfiner er træplader der består af tynde lag finer, som limes sammen. Jo flere lag finér pladen består af, desto stærkere og mere robust er den.
Man har brugt krydsfiner helt siden år 1500 f.v.t. i det gamle Ægypten. Her brugte man det fx til at beklæde møbler, våben og vægge, så de fik et mere eksklusivt udtryk.
Krydsfiner er samtidig en af de ældste industrielt fremstillede træplader som stadig kan købes i dag.
Da krydsfiner har en MEGET høj styrke, bruges det til mange forskellige byggeprojekter.
Her er nogle eksempler:
Fremstilling af møbler
Beklædning af vægge
Produktion af køkkenelementer
Tagbeklædning
Gulvunderlag
Udvendig beklædning af huse
Krydsfinerplader er formstabile og fås i mange tykkelser – helt ned til 3 mm og op til 40 mm. De er nemme at lime, men kan let flosse når der saves. Bruger du en SUPER fintandet sav og malertape, kan du dog mere eller mindre undgå at træet flosser.
Sådan fremstilles krydsfiner
Krydsfiner kan fremstilles på tre forskellige måder:
METODE #1: Tynde lag skæres af en roterende træstamme. Træstammen, der typisk kommer fra nåletræer og løvtræer, skal have et cirkulært tværsnit og må IKKE have krumninger der gør udskæringen umulig.
METODE #2: En træblok anbringes i en skæremaskine, som langsomt skærer små tynde lag plader af træet – lidt ligesom når man skærer ost med en ostehøvl. For at kniven skal kunne skære skiverne tynde uden at de splintrer, damper man først træblokken.
METODE #3: Træet skæres ud med en båndsav eller rundsav. Man bruger typisk denne fremgangsmåde hvis træet er fyldt med knaster – for så duer de andre metoder nemlig ikke. Ulempen ved at skære fineren ud med en sav, er at der opstår et stort spild.
Når man har skåret de fine lag finer ud, limer man dem sammen og presser dem med årene og på tværs.
På den måde får man en utrolig robust, hård og formfast plade, som er stærkere end almindeligt træ.
Man bruger enten urea-lim eller fenol-lim til at lime pladerne sammen med:
Urea-lim bruges i krydsfiner til indendørsbrug og tåler ikke vand
Fenol-lim bruges i krydsfiner til udendørsbrug og tåler vand
Hvilke typer krydsfiner findes der?
Tagkrydsfiner
En kraftig type krydsfiner, der kan bruges til en bred vifte af tagkonstruktioner, og som underlag til tagpap, metaltage, skifertage og tagsten. Tagkrydsfiner bruges enten som tagunderlag eller undertag. Limen i tagkrydsfiner er vandfast.
Gulvplader af krydsfiner
Bruges til svømmende og bærende undergulve. Her kan du nøjes med at bruge krydsfiner med anvendelsesklasse 1 – det vil sige krydsfiner der anvendes i tørre omgivelser. Afhængig af temperaturforholdene kan det dog være nødvendigt at vælge en anden anvendelsesklasse.
Krydsfiner til konstruktion
Bruges til vægge, møbler og andre konstruktionsformål. Kommer i forskellige tykkelser og består af mellem tre og syv lag finer. Skal du bruge krydsfiner som vægbeklædning, anbefaler vi at du vælger tykke krydsfinerplader. Så er du sikker på at væggen kan holde til vægten af fx hylder og TV.
Støbekrydsfiner
Bruges til støbning af cement og som trailerbund. Støbekrydsfiner består af krydsfinerplader i forskellige tykkelser og beklædes med fenolfilm på begge sider for at forhindre fugt i at trænge ind i træet. Fenolfilm giver også en glat overflade, hvor jord har svært ved at sætte sig fast.
Østenfiner
Krydsfiner med en rødlig eller gullig overflade. Er velegnet til indendørsbrug, men kan indeholde forskellige træsorter. Derfor kan kvaliteten svinge meget. Det træ der bruges til fremstillingen, kommer fra sydøstasiatiske lande som Indonesien og Malaysia.
Profileret krydsfiner
Her er tale om krydsfinerplader med spor fræset ind i træet. Pladerne er fremstillet af nåletræ og er velegnede til fremstilling af redskabsskure og porte eller som gavlbeklædning.
Vandfast krydsfiner
Bruges til udendørs projekter. Du kan genkende vandfast krydsfiner på farven mellem de forskellige lag, som er mørkere end på almindelig krydsfiner. Husk at det er limen der afgør om fineren er vandfast. Selve træpladen tåler altså ikke vand – medmindre du giver den en gang træbeskyttelse eller træolie.
Køb krydsfiner hos Davidsen
Skal du i gang med et gør-det-selv projekt der kræver træ, kan krydsfiner være det helt rigtige valg. Krydsfiner egner sig fx godt til at bygge borde, hylder, reoler og bænke.
I vores sortiment finder du krydsfiner til både indendørs- og udendørsbrug. Vi har bl.a. støbekrydsfiner, tagkrydsfiner og østen krydsfiner.