Få masser af plads til at dyrke dine egne planter med et af vores store drivhuse, og skab dit eget fristed, hvor du kan nyde de lune sommerstunder – alene eller med dem du holder af. Drivhuset kan indrettes med møbler, lanterner og hylder, så du får en hyggelig oase, der indbyder til ro og afslapning.
Du skal søge om byggetilladelse hvis det samlede areal af småbygninger på grunden – som fx drivhuse, skure og udhuse – er over 50 m2. Er arealet over 50 m2, tæller det også med i den såkaldte bebyggelsesprocent – der for parcelhusgrunde er 30 procent. Overskrider du bebyggelsesprocenten, skal du søge om dispensation hos kommunen.
Hvor stort et drivhus skal du vælge?
Det kommer meget an på hvad du vil bruge det til. Vores store drivhuse er alle over 10 m2, hvilket både giver plads til at du kan opholde dig i drivhuset og dyrke dine yndlingsplanter.
Fordelen ved at vælge et stort drivhus
Med et stort drivhus får du masser af plads til dine planter, og samtidig kan du indrette det som en grøn oase med borde, stole og hængekøjer.
Mange bruger også drivhuset til opbevaring af fx havemøbler, hynder og andre ting som ikke lige tåler at stå udenfor om vinteren.
Når du køber et stort drivhus, får du altså et ekstra rum, som du kan bruge til lige det du har lyst – ikke kun dine planter, men også alt muligt andet.
Det store spørgsmål er selvfølgelig bare: hvilket drivhus skal du vælge?
Et vigtigt råd når skal vælge drivhus
Vi har allerede været inde på de fordele der er ved at vælge et stort drivhus. Men inden du kaster penge efter et nyt drivhus, skal du lige undersøge om det er nødvendigt at søge om byggetilladelse. Det er der potentielt to scenarier hvor du skal.
Drivhuset er over 50 m2 stort
Bebyggelsesprocenten overskrides
Den sidste pointe er værd at uddybe – for hvornår overskrider du egentlig bebyggelsesprocenten?
Tja, det kommer lidt an på hvilken boligform der er tale om. For et parcelhus er bebyggelsesprocenten fx 30 procent – mens den for sommerhusgrunde er 15 procent. Skal du sætte drivhuset op på en parcelhusgrund, kan du altså bebygge dobbelt så stor en del af grunden.
Er drivhuset så stort at bebyggelsesprocenten overskrides, skal du søge om byggetilladelse. Det gør du hos kommunen – og ansøgningen skal sendes digitalt gennem Byg og Miljøs hjemmeside.
Vi anbefaler at du søger i god tid. Behandlingstiden kan nemlig vare flere måneder.
Hvor er det bedst at placere et stort drivhus?
Uanset drivhusets størrelse anbefaler vi at du placerer det i umiddelbar nærhed af huset, så du har nem adgang til dine grøntsager, krydderurter og blomster. Hvis drivhuset står nede i den anden ende af haven, er der mindre chance for at du får det brugt.
Du skal også tænke over hvordan dit drivhus skal vende i forhold til solen – det har nemlig stor betydning for hvor meget lys der lukkes ind.
Vi anbefaler placeringen N-S hvis du har et drivhus af glas. Her bliver drivhuset nemlig hurtigt varmet op om morgenen fordi den brede side vender mod øst (som er den retning hvor solen står op).
Midt på dagen vil temperaturen i drivhuset falde, så det er behageligt at opholde sig i, og om aftenen når solen går ned i vest, kan du nyde den sidste varme inden dagen er omme.
Med placeringen Ø-V kan du komme i gang med at dyrke tidligere på året end du ellers ville kunne. Til gengæld bliver der meget varmt i drivhuset midt på dagen, og derfor kan det blive ubehageligt at opholde sig i.
Hvis du har et drivhus i polycarbonat, er denne placering dog værd at overveje. Polycarbonatplader lukker nemlig ikke ligeså meget lys ind som glas, og det kan gå udover planternes trivsel.
Hvordan vedligeholder du et stort drivhus?
Et stort drivhus kræver mere vedligeholdelse end et lille drivhus fordi der er flere overflader som skal rengøres.
Vi anbefaler at du rengør dit drivhus i efteråret – fx i oktober – så skadedyr ikke angriber nye planter når foråret sætter ind.
Inden du går i gang med rengøringen af drivhuset, er det en god ide at fjerne planter, møbler, krukker, kapilærkasser og hvad du ellers har stående.
Herefter vasker du vinduerne med en brun sæbeopløsning (brug 100-200 ml til en stor spand vand). Husk at få både den indvendige og den udvendige side af drivhuset med, og vær grundig hele vejen rundt – kom ud i alle hjørner og kanter.
Til sidst skyller du sæben af vinduerne med haveslangen og stiller tingene tilbage i drivhuset.
Gå på opdagelse i vores sortiment af store drivhuse
Vil du have et drivhus med plads til både at dyrke planter, koble af og være sammen med venner og familie, har vi flere modeller at vælge imellem.
I sortimentet finder du drivhuse fra både Juliana, Halls og Elmholm. Juliana drivhuse produceres her i Danmark - nærmere betegnet i Odense - og er fremstillet i en kvalitet der gør dem modstandsdygtige overfor det skandinaviske klima. Elmholm er vores eget drivhusmærke, og vælger du en af de store modeller fra Exclusive-serien, får du et drivhus i absolut topkvalitet.
Vores største drivhuse er næsten 20 m2 store og giver dermed rig mulighed for at skabe et hjemmegartneri med blomster, grøntsager og krydderurter.
Find dit nye drivhus ovenfor, og opfyld drømmen om en smuk oase i haven, hvor du kan give de grønne fingre frit løb, og nyde duften af friske planter og frugter.
Alle vores drivhuse kommer i en kvalitet som vi til fulde kan stå indenfor, og står du overfor at skulle købe dit første drivhus, hjælper vi dig gerne med at finde den rigtige model. Tag blot fat i kundeservice.