Pust nyt liv i terrassen med vores moderne terrassefliser, der fås i flere størrelser og materialer, så du kan skabe netop det udtryk du ønsker.
OBS: Sten og fliser består af naturprodukter, og det må derfor forventes at der kan forekomme variationer i farve og struktur – også selvom der bestilles belægningssten af samme type.
Hvilke fliser skal du vælge til terrassen? Mulighederne er mange, og men vil du følge tidens tendenser, er store havefliser det mest nærliggende valg. Store havefliser giver et roligt og minimalistisk udtryk, er nemme at lægge og kræver minimal vedligeholdelse. Både soldaterfliser og 50x50 cm betonfliser er oplagte valg til den moderne terrasse.
Udover størrelsen bør du også tage stilling til flisernes form. Skal de fx være firkantede eller rektangulære? Sidstnævnte kan bruges til at forstærke eller bryde terrassens form – afhængig af hvilken vej de vendes – så arealet enten virker mere eller mindre aflangt end det allerede er.
Terrassefliser er generelt nemme at rengøre, og husker du regelmæssigt at fylde fugerne ud med fugesand, er du godt beskyttet mod ukrudt og mos. Vil du have en terrasse som er vedligeholdelsesfri, bør du dog overveje at vælge terrassefliser i komposit – de skal nemlig kun vaskes med vand og en børste. Derudover er de meget nemme at lægge.
Som andre fliser kan terrassefliser lægges i mange mønstre. Nogle af de mest almindelige er løberforbandt, blokforbandt og vinkelforbandt. Mange vælger også det klassiske rådhusmønster, hvor almindelige havefliser kombineres med mindre sten – fx chaussesten eller kopsten.
Prismæssigt kan der være stor forskel på hvad terrassefliser koster. Prisen afhænger bl.a. hvor store fliserne er og hvilken type der er tale om. I vores sortiment finder du mange forskellige slags fliser til terrassen. Vi har både havefliser, soldaterfliser, betonfliser og meget mere. Derudover tilbyder vi naturligvis et stort udvalg af belægningssten – der i modsætning til fliser – er mindre i størrelsen.
Udendørs trappefliser
Har du en udendørs trappe af beton, er det en god ide at beklæde den med fliser. På den måde vil den nemlig holde længere og se pænere ud. Trappefliser er også med til at forstærke trappen, så den er mere robust.
Vil du lægge fliser på en betontrappe, skal du afsætte minimum et par dage til arbejdet. Det er vigtigt at du måler grundigt op inden, så du får det rigtige antal fliser, ligesom overfladen skal have det rigtige fald.
I stedet for fliser kan du også bruge belægningssten. Til en trappe er det meget almindeligt at anvende fx chaussesten, holmegårdssten eller lignende. I vores sortiment finder du både trappefliser og belægningssten.
Lægning af terrassefliser
Når der skal lægges fliser på terrassen, er første skridt at grave ud, så der er plads til at lave et solidt og stabilt fundament. Det anbefales at grave cirka 35 cm ud – på den måde er der plads både til sand, grus og fliser.
Herefter lægges et lag bundsikringsgrus på 15 cm, som stampes fladt med en pladevibrator. Der laves nu en kantsikring bestående af kantblokke støbt i beton. Efterfølgende lægges et lag stabilgrus på 12 cm og til sidst et 3 cm tykt lag brolæggersand.
Når underlaget er plads, lægges fliserne i det ønskede læggemønster. Sørg for at der er en god og ensartet fugeafstand hele vejen rundt. Afstanden mellem fliserne skal være 3-5 mm.
Til sidst fejes fugesand udover fliserne med en fejekost. Det er en god ide at feje med diagonale bevægelser for at fordele sandet godt. Slut af med at feje terrassen ren og vibrere fliserne med en pladevibrator.
Rensning af terrassefliser
Der er flere måder at rengøre din terrasse på. Hvis fliserne kun er mindre beskidte, kan du nøjes med at bruge en kost og vand. Start med at fylde en spand med vand og universalrengøringsmiddel og hæld sæbeblandingen udover terrassen. Skrub herefter godt og grundigt med en fejekost. Undgå så vidt muligt at feje flisesand op, da tomme fuger giver grobund for ukrudt.
Er terrassen hårdt ramt, anbefales det er bruge en højtryksrenser. Pas dog på med at anvende et for højt tryk – det kan nemlig beskadige fliserne. Brug i stedet en terrassevasker. Den er beregnet til netop rengøring af udendørs fliser og fjerner både mos, alger, flisepest og almindeligt skidt og snavs. Du kan enten bruge vand eller en sæbevandsblanding.
Har du ikke en højtryksrenser til rådighed, må du bruge alternative metoder. For at fjerne alger kan du enten bruge en godkendt algefjerner eller feje fugesand udover området. Fugesand virker også forebyggende mod ukrudt.
Til flisepest kan du bruge fliserens eller brun sæbe. Sidstnævnte løsning har været anvendt i mange år, men virker ikke ligeså effektivt som fliserens. Derfor er det vigtigt at bruge rigeligt med knofedt. Sørg også for at lade sæben virke noget tiden inden du skrubber de hvide pletter væk med en kost eller børste.