Brændsel
Filtrér søgning
Nulstil alle
Diameter (Ø)
Nulstil
  • (4)
  • (4)
Lagerstatus
Nulstil
  • (5)
  • (0)
Pris
Nulstil
40
40
3405
3405
40kr.3405kr.
Vis:
36
produkter1 - 9 af 9
Visning:
Sortér:
Anbefalet

FAQ – ofte stillede spørgsmål

  1. Hvor mange træpiller bruger man om året?

    Det afhænger af dit opvarmningsbehov, fyrets virkningsgrad og ikke mindst kvaliteten af træpillerne, men som udgangspunkt kan en gennemsnitlig husstand med et parcelhus på 130 mog et træpillefyr med en virkningsgrad på 85 % regne med at bruge cirka 4590 kg træpiller om året.

  2. Hvor mange sække træpiller er der på en palle?

    I vores sortiment finder du både paller med 60 sække á 15 kg og 56 poser á 16 kg. Har du brug for mindre, kan du købe poserne enkeltvis


Hvordan laver man træpiller?

Træpiller fremstilles af savsmuld, spåner og resttræ fra træindustrien. De råvarer der bruges til at producere træpiller, skulle altså alligevel være kasseret, og det er derfor ikke nødvendigt at fælde nye træer.

Restprodukterne skal tørre inden de kan omdannes til træpiller. Det sker først naturligt, derefter i store træovne, som er lavet til formålet.

Når resttræet er tørt, bliver det formalet i en såkaldt slaglemølle inden det presses til træpiller.

Sammenpresningen foregår under højt tryk. Hvis trykket er for lavt, vil pillerne ikke hænge sammen, og det kan derfor være nødvendigt at tilsætte et bindemiddel.

Ifølge lovgivningen må træpiller højst indeholde 1 % bindemiddel eller tilsætningsstoffer.

Når træpillerne presses sammen, opstår der en høj friktionsvarme. Den høje temperatur frigiver træets naturlige lim, kaldet lignin, som størkner igen når træet tørrer.

Inden træpillerne sendes ud til forbrugerne, skal de køle af, og smuld som er opstået i forbindelse med produktionen, sigtes fra.

De færdigproducerede træpiller har en diameter på 6 eller 8 mm.

Hvilken størrelse du skal vælge, er ikke helt ligegyldigt – mere om det senere.

savsmuld til produktion af træpiller

Opfyldning af træpillefyr med træpiller


mand henter sæk med træpiller
træpillefyr
opfyldning af træpillefyr

Hvorfor fyre med træpiller?

Det er der mange grunde til:

• Træpiller er nemme at tænde op i. Har du fx en pilleovn, skal du blot fylde træpiller i en såkaldt pillebeholder, tænde for ovnen og læne dig tilbage og nyde varmen fra de levende flammer.

• Træpiller er CO2-neutrale. Det vil sige at de afgiver den samme mængde kuldioxid når de afbrændes som de har optaget i løbet af deres levetid i naturen.

• Træpiller er tørre og kan derfor tages i brug med det samme. Fælder du brænde ude i skoven, skal det tørre i månedsvis før det er fyringsklart da fugtindholdet højst må være 18 % før du kan fyre med det.

• Træpiller indeholder ingen urenheder og giver derfor en ren forbrænding med minimal røgudvikling og askedannelse. Den mængde aske som dannes, er ren og kan derfor bruges til gødning af fx roser i haven.


• Træpiller fylder mindre end træ i sin naturlige form og er nemme at opbevare da de leveres i store sække, som kan stables ovenpå hinanden.

• Træpiller giver en smule mere energi ved afbrænding end brænde. Ifølge Videnscentret Bolius giver 1 kg træpiller 3,95 kWh. Til sammenligning er energiindholdet i brænde 3,21 kWh per kg.

​​​​​​​Tidligere var der mange penge at hente ved at skifte fra fx olie eller naturgas til opvarmning med træpiller. Men med stigende energipriser er det ikke længere tilfældet.


Hvilke træpiller skal du vælge?

Der er stor forskel på kvaliteten af træpiller. Derfor er det vigtigt at du ser dig for.

Køber du dårlige træpiller, vil de brænde dårligt, flammerne vil hurtigt dø ud og der vil dannes store mængder aske (som du efterfølgende skal fjerne fra ovnen).

Gode træpiller kan derimod brænde natten over og efterlader stort set ingen aske.​​​​​​​

Spørgsmålet er selvfølgelig: Hvordan sikrer du dig at kvaliteten er i orden?Et godt råd er at vælge træpiller som opfylder Teknologisk Instituts kvalitetssikringsordning, kaldet CEN/TS 14961.

Analyserapporten fra Teknologisk institut indeholder bl.a. oplysninger om de råvarer som er blevet brugt til produktionen af træpillerne, ligesom du kan se hvor meget vand og aske de indeholder.

mørke træpiller

Du kan også selv tjekke kvaliteten af træpillerne

Det kan du gøre på følgende måder:

• Brug næsen. Lugter træpillerne mærkeligt, vidner det om at de indeholder andet end træ. Træpiller skal kun lugte af træ – og det gælder både før og under afbrænding.

• Du kan også kigge på farven. Træpiller skal ligne træ. De må altså ikke være røde, grønne eller hvide i farven. Er de det, kan træpillerne indeholde rester af maling, imprægnering, tæpper eller laminat.

• Prøv at putte en træpille i et glas vand. Hvis den bliver opløst, er det et tegn på at den kun indeholder træets naturlige lim. Det vil altså sige at der ikke er tilsat lim fra producentens side.

Du kan også kigge efter certificeringsordninger som fx Din Plus og En Plus A1, der bl.a. stiller krav til hvor meget vand og aske træpillerne må indeholde.

Jo mindre vand og aske der er i træpillerne, desto mere varme vil de afgive ved afbrænding. De bedste træpiller er altså dem som har en høj brændværdi og afgiver minimal aske og slagger.

Hvad størrelse angår, vil du som hovedregel skulle fyre med 6 mm træpiller hvis du har en pillebrændeovn, hvorimod et pillefyr typisk kan håndtere både 6 mm og 8 mm træpiller.

indstilling af pillefyr
mand lukker låge til pillefyr
mand kigger til flammer

Sammenlign de forskellige mærker

sammenligning af træpiller

Hvor mange træpiller skal du købe?

Det kommer selvfølgelig an på hvor stort et varmebehov du har, men som tommelfingerregel giver 1 kg træpiller 5 kWh. Det reelle energiindhold er dog mindre da pillefyret eller brændeovnen ikke udnytter 100 % af energien i træpillerne. Derfor vil 1 kg træpiller i realiteten give cirka 3,95 kWh. Til sammenligning giver 1 liter fyringsolie 10 kWh. Kender du dit nuværende varmeforbrug, kan du altså nemt regne ud hvor mange træpiller du skal bestille hjem. Har du fx et årligt forbrug på 25.000 kWh, skal du bruge cirka 6.300 kg træpiller om året for at holde din bolig varm.​​​​​​​

Du kan ikke se dette indhold, da du ikke har accepteret alle cookies - Klik her for at ændre dit samtykke

Ifølge Videnscentret bolius bruger en gennemsnitlig husstand cirka 4.590 kg træpiller om året. Det forudsætter at der er tale om et 130 m2 stort parcelhus med et energiforbrug på 18.100 kWh. Da varmeforbruget kan svinge fra år til år, er det en god ide at bestille flere træpiller hjem end du umiddelbart har behov for. Så er du sikker på at have nok.

Hvad koster træpiller?

Prisen er på træpiller svinger meget. Typisk er de billigst om sommeren – her er efterspørgslen nemlig mindre end senere på året, hvor det er koldere i vejret.

Når du skal sammenligne prisen på træpiller, er det vigtigt at du kigger på kiloprisen.

Der kan nemlig være forskel på hvor mange træpiller et palletårn indeholder, og derfor risikerer du at få et misvisende billede hvis du holder prisen på fx et 832 kg palletårn op imod et palletårn med 1.000 kg træpiller.

german pellets
stor bunke træpiller i lade

Selvom prisforskellen på et enkelt kilo træpiller kan virke lille, kan den hurtigt løbe op når du regner ud hvad prisen bliver for en hel palle.

Lad os fx sige at dit valg står imellem to slags træpiller – den ene koster 5,50 kr. per kg, den anden 6 kr. per kg.

Umiddelbart virker prisforskellen ikke stor, men ganger du op, bliver prisen for en palle med 900 kg henholdsvis 4.950 kr. og 5.400 kr.

Det vil altså sige at du kan spare 450 kr. ved at vælge den til 5,50 kr. per kg frem for den til 6 kr. per kg.

Nu er det selvfølgelig ikke altid de billigste træpiller der er de bedste. Som med så meget andet hænger pris og kvalitet sammen, og med træpiller får du ofte hvad du betaler for.

Derfor anbefaler vi at du vælger den bedste kvalitet frem for den laveste pris.

Hvordan opbevarer du træpiller?

Når du får dine træpiller hjem, er det vigtigt at du opbevarer dem rigtigt. Hvis du opbevarer dem forkert, kan der dannes kulilte, som er en giftig gas der hverken smager, lugter eller virker irriterende.

Er kulilteniveauet for højt, kan det medføre besvimelse og i værste fald dødsfald.

For at undgå at der udvikles kulilte, skal du sørge for at træpillerne opbevares i et rum med god ventilation.

Træpiller kan også selvantænde hvis temperaturen bliver for høj. Derfor skal du opbevare dem et tørt og køligt sted – fx i en tør kælder, et udhus eller en lade.

Du kan også dække dem til og stille dem under et halvtag.

Vælger du at opbevare træpillerne i et fyrrum, må du have 1 m3 i selve magasinet på dit træpillefyr og 4 m3 på lager. Har du behov for at opbevare mere end 4 m3 træpiller, skal du opbevare dem udenfor fyrrummet.

Hvilke love og regler gælder for træpiller?

Der er stort set ingen regler for de træpiller der sælges i Danmark, og der stilles hverken krav til brændværdi, askeindhold eller vandindhold.

I bekendtgørelse om biomasseaffald kan man dog læse at træpillerne skal være rene. Det vil sige at de ikke må indeholde sundhedsskadelige stoffer.

Fx må du ikke bruge træpiller der er fremstillet af malet eller trykimprægneret træ da det kan være farligt.

På grund af den begrænsede regulering på området er det vigtigt at se dig for når du skal købe træpiller. Er kvaliteten dårlig, kan træpiller lugte, danne store mængder slagger, udnytte energien dårligt eller afgive meget aske.

Alle træpiller fra Davidsen har en meget høj brændværdi og giver en god forbrænding.

træpiller i hænder

Køb billige træpiller hos Davidsen, og få dem leveret til din adresse

Vil du være sikker på at kvaliteten er i orden, kan du trygt bestille dine træpiller på Davidsen. I vores sortiment finder du bl.a. træpiller fra German Pellets, som har hovedsæde i Tyskland og er Europas største producent af træpiller. Produktionen foregår på i alt 12 værker i Tyskland, og træpillerne er certificeret efter standarderne En Plus A1 og Din Plus – hvilket sikrer at de efterlever et minimum af kvalitetskrav.

Vi sælger også vores egen Davidsen træpiller, som er fremstillet og pakket i Danmark. Træpillerne er produceret af højeste kvalitet og består af nåletræ og egetræ. Med Davidsen træpiller får du biobrændsel fremstillet af 100 % rent træ uden tilsætningsstoffer. Det er træets naturlige indhold af harpiks som sikrer at pillerne holder formen, og ikke smuldrer i posen. Davidsen træpiller giver ingen slaggedannelse og har et lavt askeindhold.

Når du køber træpiller hos Davidsen, kan du få dem leveret til kantsten. Enkelte varianter kan også bestilles til afhentning i en af vores butikker.