VVS og varme
Filtrér søgning
Nulstil alle
Produkttype
Nulstil
  • (24)
  • (13)
  • (9)
  • (5)
  • (1)
Mærkning
Nulstil
  • (1)
Lagerstatus
Nulstil
  • (1)
  • (0)
Pris
Nulstil
0
0
66368
66368
0kr.66368kr.
Vis:
36
produkter1 - 36 af 53
Visning:
Sortér:
Anbefalet
Side 1 af 2|1 - 36 af 53produkter

Hvad er en varmepumpe?

En varmepumpe bruges til at opvarme og nedkøle boligen. Med en varmpumpe kan du spare mange penge på varmeregningen, og samtidig bidrage til at mindske forbruget af fossile brændstoffer som gas og olie.

En varmepumpe består af en indvendig del som leverer varme, og en udvendig del som optager luft udefra og presser den igennem en fordamper. Fordamperen indeholder et kølemiddel. Når kølemidlet koger, dannes damp, som føres igennem en kompressor. Fra kompressoren sendes dampen igennem en kondensator. Her omdannes varmen fra dampen til luft, som føres ud i boligen.​​​​​​​

qlima varmepumpe indedel

De fleste varmepumper kan styres med en fjernbetjening, så du nemt kan skrue op og ned for temperaturen, tænde og slukke anlægget, osv., selvom du befinder dig i den anden ende af rummet. Nogle varmepumper kan også betjenes med en app på din smartphone. Der findes desuden varmepumper med stemmestyring.

Hvorfor vælge en varmepumpe?

Der er flere fordele ved at skifte til opvarmning med varmepumpe.

  • Fordel #1: Du kan spare penge på varmeregningen. Hvor meget du helt præcist kan spare, afhænger bl.a. af hvilken varmepumpe du vælger, hvor stor din bolig er, og hvilken opvarmningsform du skifter fra. Du opnår den største besparelse hvis du skifter fra opvarmning med el, naturgas eller olie. En luft-til-vand varmepumpe giver også en større besparelse end en luft-til-luft varmepumpe, da den dækker en større del af det samlede varmeforbrug.
  • Fordel #2: Bidrag til en mere klimavenlig udvikling. En varmepumpe udnytter den varme der allerede er i luften i stedet for at bruge fossile brændstoffer som olie og gas. Derfor kan du med en varmepumpe gøre en forskel for klimaet. Det er rigtigt at en varmepumpe ikke er 100 % CO2-neutral, da den skal tilsluttes elnettet. Men den producerer stadig mere energi end den selv bruger.
  • Fordel #3: Kræver stort set ingen vedligeholdelse. Du skal fx ikke påfylde brændsel. Det er dog vigtigt at få foretaget et årligt servicetjek. Servicetjekket er påkrævet hvis varmepumpen indeholder mere end 1 kg kølemiddel. Med korrekt vedligeholdelse af din varmepumpe vil du kunne forlænge levetiden betydeligt.

Hvilke typer varmepumper findes der?

Luft-til-vand varmepumper

En luft-til-vand varmepumpe giver både rumvarme og varmt brugsvand. Den er derfor et godt valg til opvarmning af helårsboliger.

Inden du køber en luft-til-vand varmepumpe, skal du undersøge om det kan betale sig. Hvis du opvarmer boligen med fjernvarme, vil der som udgangspunkt ikke være nogen besparelse at hente. Varmeselskabet vil typisk også kræve at du beholder tilslutningen til fjernvarme, og derfor er det ikke sikkert at udskiftningen til et varmepumpeanlæg overhovedet kan lade sig gøre.

Det tager typisk to dage at installere en luft-til-vand varmepumpe, så du må påregne at skulle leve uden varme i en kort periode. Installationen skal udføres af en autoriseret installatør – det er altså ikke noget du selv må gøre.

En luft-til-vand varmepumpe er dyrere end en varmepumpe med luft-til-luft, men giver også en større besparelse på varmeregningen. Du kan typisk opnå en besparelse på 50-70 % ved at skifte fra el eller gas til opvarmning med en luft-til-vand varmepumpe.

For at kunne benytte en luft-til-vand varmepumpe skal du enten have vandbårne radiatorer eller gulvvarme. Der skal også være plads til en udedel.

Luft-til-luft varmepumper

En luft-til-luft varmepumpe giver rumvarme, men ikke varmt brugsvand. Den er velegnet til opvarmning af sommerhuset eller som supplerende varmekilde til din helårsbolig.​​​​​​​

luft-til-luft varmepumpe

Fordelen ved en luft-til-luft varmepumpe er at den koster mindre end en luft-til-vand varmepumpe. Desuden må du installere den selv. Du kan dog tilkøbe montering igennem Davidsen hvis du vil være sikker på at arbejde bliver udført korrekt.

Med en luft-til-luft varmepumpe kan du typisk spare omkring 40 % af varmeregningen i forhold til opvarmning med el eller gas. Det er dog svært at sige præcis hvor stor en økonomisk gevinst der er at hente, da energipriserne svinger meget.

De fleste luft-til-luft varmepumper kan både opvarme og nedkølet rummet. Mange kan også rense luften for sundhedsskadelige partikler og affugte rummet, så du undgår problemer med skimmelsvamp.

Med en luft-til-luft varmepumpe er der ikke krav om vandbårne radiatorer eller gulvvarme.

Jordvarme

Et jordvarmeanlæg udnytter varmen fra jorden og giver - ligesom en luft-til-vand varmepumpe - både rumvarme og varmt brugsvand.

Vælger du jordvarme, skal der ikke installeres en udedel. Til gengæld er det vigtigt at grunden er stor nok til at anlægget kan graves ned. Desuden skal du have enten gulvvarme eller vandbårne radiatorer.

Jordvarme er ikke en helt billig løsning, og der kan derfor gå mange år før investeringen har tjent sig hjem igen. Anlægget er dog stort set vedligeholdelsesfrit, og med jordvarme kan du opnå en besparelse på op til 70 % på varmeregningen i forhold til opvarmning med el eller gas.

Hvilken varmepumpe skal du vælge?

Det kommer an på dit behov. Et godt råd er at kigge efter varmepumpens SCOP-værdi. SCOP-værdien siger noget om varmepumpens virkningsgrad - det vil sige hvor meget energi den leverer i forhold til den mængde energi den selv forbruger. Hvis SCOP-værdien er 4,60, betyder det fx at den producerer 4,60 kW for hver 1 kW den selv bruger.

SCOP-værdien beregnes over en 12-måneders periode. I udregningen tages hensyn til temperatursvingninger. SCOP er den mest præcise måde at sammenligne varmepumper på. Energimærket siger fx kun noget om strømforbruget, men intet om hvor effektiv varmepumpen er.

De fleste varmepumper har en SCOP-værdi på mellem 3 og 6. Det er en god ide at vælge en varmepumpe fra Energistyrelsens liste over energimærkede varmepumper - så er du sikker på at effektiviteten er blevet testet på et uafhængigt laboratorium. Vælger du en luft-til-vand varmepumpe, skal den have en SCOP-værdi på mindst 2,88 for at leve op til EU’s Ecodesignkrav.

Hvad koster en varmepumpe?

Der er stor forskel på hvad varmepumper koster. En luft-til-luft varmepumpe er typisk noget billigere end en luft-til-vand varmepumpe. Men du skal selvfølgelig ikke bare vælge en luft-til-luft varmepumpe fordi den er billig - varmepumpen skal også passe til dine behov.

Selvom det kan virke som en stor udskrivning at få en varmepumpe, skal prisen ses i lyset af den besparelse du opnår på varmeregningen. Det kan altså godt være at du skal betale et stort beløb her og nu, men indenfor en årrække - typisk 15-20 år - vil varmepumpen have tjent sig hjem igen.

Et godt råd hvis du vil spare penge på din varmepumpe, er at sikre dig at den har energimærke A++ eller bedre. Så vil den nemlig have et lavt elforbrug. Varmepumper med en god energimærkning har typisk også en længere levetid. Er der tale om en luft-til-vand varmepumpe, kan du både se energiklassen for brugsvand og rumvarme.

Montering af din nye varmepumpe

Det er vigtigt at din varmepumpe monteres korrekt. Er der tale om en luft-til-luft varmepumpe, må du montere den selv. Men vælger du en luft-til-vand varmepumpe, skal du have en autoriseret installatør til at sætte ude- og indedelen op og forbinde varmepumpen med dit varmesystem.

Hos Davidsen kan du tilkøbe montering af din varmepumpe. Med i prisen får du en gennemgang af anlæggets funktioner, så du har styr på hvordan det hele virker.

Når varmepumpen er monteret, skal du anmelde ændringen til BBR-registret. Hvis det ikke er registreret i BBR at din bolig opvarmes med varmepumpe, risikerer du at gå glip af besparelse på flere tusinde kroner om året. Når du opvarmer huset med varmepumpe, kan du nemlig få reduceret elafgiften på den del af forbruget der ligger over 4.000 kWh - men kun hvis din bolig er registreret korrekt i BBR.

Optimal placering af varmepumpen

Da en varmepumpe kan støje en del, er det vigtigt at du tænker over hvor den skal placeres. Det er især den udvendige del der kan støje.

Er du i tvivl om hvor du skal placere din varmepumpe? Så følg disse fire råd:

  • Råd #1: Placér den udvendige del i god afstand fra soveværelset og andre soverum, så nattesøvnen ikke bliver forstyrret
  • Råd #2: Stil udedelen på et blødt underlag som fx græs. Så vil lyden absorberes - i stedet for at blive kastet tilbage til omgivelserne - og varmepumpen vil larme mindre
  • Råd #3: Vær opmærksom på at varmepumpen ikke må genere naboerne. Kommunerne fastsætter selv grænseværdier for støjniveauet, så det er en god ide at undersøge hvor meget din varmepumpe må larme inden du køber den.
  • Råd #4: Vælg en støjsvag varmepumpe. Støjniveauet angives i dB. Et støjniveau på 60 dB svarer til normal tale eller baggrundsmusik. Da dB-skalaen er logaritmisk, er der stor forskel på om varmepumpen har et støjniveau på fx 53 dB eller 66 dB - så det skal du være opmærksom på.

Frygter du at din varmepumpe vil genere naboerne, kan du prøve Energistyrelsens støjberegner. Du indtaster blot nogle grundlæggende oplysninger, som fx varmepumpens støjniveau og din adresse. Herefter kan du på et kort se hvordan støjen udbreder sig - og dermed om du overholder reglerne.

Vedligeholdelse af din varmepumpe

En varmepumpe er stort set vedligeholdelsesfri. Det er dog lovpligtigt at få den efterset en gang om året hvis den indeholder mere end 1 kg kølemiddel. På varmepumpen står der hvor meget kølemiddel den indeholder.

Udover det årlige serviceeftersyn kan der være nogle ting du selv skal gøre - som fx at rense filtrene. Det kan du læse mere om i den medfølgende brugervejledning.

Oplever du problemer med varmepumpen, eller er der noget som ikke er som det plejer, skal du kontakte installatøren.

Tilskud til varmepumper

Der er flere muligheder for at få tilskud til din varmepumpe. Her er et overblik over de tilskudsordninger som du kan gøre brug af. Du må gerne kombinere flere tilskudsordninger.

  • Varmepumpepuljen - giver tilskud til luft-til-vand varmepumper og jordvarmeanlæg. For at få tilskud skal du vælge en varmepumpe på Energistyrelsens varmepumpeliste. Desuden skal du bruge en VE-godkendt installatør.
  • Afkoblingsordningen - dækker gebyret til afkobling af gasfyr. For at få tilskud fra afkoblingsordningen skal du have et varmeforbrug på mellem 100 m3 og 6000 m3. Desuden må der på adressen ikke være registreret en virksomhed, der over de seneste tre regnskabsår sammenlagt har modtaget minimisstøtte på mere end 1.500.000 kroner.
  • Skrotningsordningen - som gør det muligt at få en varmepumpe på abonnement og dermed slippe for en stor engangsudgift. Det er kun muligt at få en varmepumpe på abonnement gennem en prækvalificeret leverandør på skrotningsordningen. Davidsen tilbyder ikke varmepumper på abonnement.
  • Reduceret elafgift. Du kan få reduceret elafgift for den del af elforbruget der ligger udover 4.000 kWh. Det kræver at du registrerer din varmepumpe i BBR-registreret. Desuden skal din bolig primært opvarmes med elvarme. Elvarme omfatter også varmepumper. ​​​​​​​

Køb din nye varmepumpe hos Davidsen

Vil du have en varmepumpe, kan du trygt bestille den gennem Davidsen. Vi har solgt varmepumper til danskerne i årevis og forhandler flere anerkendte mærker - bl.a. Panasonic og Qlima. Du kan vælge imellem en bred vifte af både luft-til-luft og luft-til-vand varmepumper. Desuden tilbyder vi montering af din nye varmepumpe - dog kun hvis der er tale om en luft-til-luft varmepumpe.