Med en luft-til-luft varmepumpe kan du opvarme boligen og spare penge på varmeregningen. I vores sortiment finder du mærkerne Panasonic og Qlima. Det er muligt at tilkøbe montering, så du er sikker på at varmepumpen installeres korrekt. Find den rigtige varmepumpe nedenfor.
En luft-til-luft varmepumpe omdanner luften udenfor til varm luft, som føres ind i boligen. Varmepumpen består af en udedel, som placeres tæt på huset, og en indedel, som hænges op på væggen i det rum hvor man ønsker varme.
En luft-til-luft varmepumpe bruges typisk i sommerhuse, mindre etplanshuse og som supplement til andre opvarmningsformer, men er ikke egnet til opvarmning af større helårsboliger.
Ifølge Energistyrelsen kan en luft-til-luft varmepumpe dække cirka 70 % af varmebehovet, så ofte vil det være nødvendigt at supplere med andre energikilder.
Du skal også være opmærksom på at en luft-til-luft varmepumpe ikke giver varmt brugsvand. Hvis du også vil have varmt brugsvand, skal du vælge enten jordvarme eller en luft-til-vand varmepumpe, men de koster også væsentligt mere. Til gengæld kan en luft-til-luft varmepumpe ofte bruges til både opvarmning, nedkøling og affugtning.
Hvorfor vælge en luft-til-luft varmepumpe?
Med en luft-til-luft varmepumpe kan du spare op mod 40 % på varmeregningen i forhold til opvarmning med el eller gas. Varmepumpen bruger nemlig langt mindre strøm end fx en elradiator. Typisk siger man at den leverer 4-5 gange mere energi end den selv bruger. Derfor er den et godt alternativ til opvarmning med fx elvarme, olie eller gas.
Samtidig giver varmepumpen et bedre indeklima, da du kan tilpasse temperaturen i rummet. Mange varmepumper kan ikke blot varme boligen op, men også køle den ned om sommeren, så du får en behagelig temperatur året rundt.
Langt de fleste varmepumper kommer med en fjernbetjening som du kan bruge til at skrue op og ned for varmen. Nogle varmepumper kan også tilsluttes internettet, så du kan betjene varmepumpen med en app på din telefon. På den måde kan du fx varme boligen op, så den er klar til du kommer hjem.
Der findes desuden varmepumper som kan affugte boligen, så du får en lavere luftfugtighed - og dermed mindsker risikoen for at der dannes skimmelsvamp. En god tommelfingerregel er at luftfugtigheden i rummet ikke må komme over 45 %.
Valg af varmepumpe - her er 3 gode råd
Vælg en energieffektiv varmepumpe
Vi anbefaler at du vælger en varmepumpe med energimærke A+ eller bedre. Du opnår den største besparelse på varmeregningen ved at vælge en varmepumpe med energimærke A+++. Besparelsen afhænger dog af hvilken opvarmningsform du har, hvor stort dit nuværende varmeforbrug er, og hvor godt huset er isoleret. Ifølge SparEnergi er det tilladt at vælge en varmepumpe med energimærke A hvis den har en klimapåvirkning (GWP) på under 150.
Tjek varmepumpens SCOP-værdi
SCOP-værdien er et udtryk for hvor meget energi varmepumpen afgiver i forhold til hvor meget den selv bruger. En SCOP-værdi på 4.59 betyder fx at den leverer 4.59 kW per 1 kW den selv bruger. Gå derfor efter en luft-til-luft varmepumpe med så høj en SCOP-værdi som muligt. Jo højere SCOP-værdien er, desto mere energi får du for de penge du betaler til varmepumpens strømforbrug.
Vær opmærksom på støjniveauet
Alle varmepumper støjer. Det er dog primært den udvendige del der kan høres. Støjen kan genere både dig og dine naboer. Derfor gælder det om at vælge en varmepumpe med et lavt støjniveau. Støjniveauet måles i decibel (dB) og kan aflæses på varmepumpens energimærke. Her finder du både støjniveauet for den udvendige og indvendige del. Reglerne siger at støjniveauet ikke må overstige 35 dB i skellet til naboerne.
Udover at vælge en varmepumpe med et lavt støjniveau, er der også meget du selv kan gøre for at begrænse støjgenerne. Først og fremmest råder vi dig til at placere den udvendige del i god afstand fra naboskellet og væk fra soveværelset, så nattesøvnen ikke bliver forstyrret. Du kan også stille varmepumpen på et blødt underlag som fx græs. Så støjer den mindre. Det er desuden muligt at købe en støjskærm, som tager det værste af støjen. Støjskærmen er samtidig med at til at skjule varmepumpen, så den fremstår mere diskret.
Hvad koster en luft-til-luft varmepumpe?
Prisen for en luft-til-luft varmepumpe starter ved 5.000 kroner. Dertil kommer udgifter til montering af varmepumpen. Køber du en varmepumpe hos Davidsen, er det muligt at tilkøbe montering. Med vores monteringspakke er du sikker på at varmepumpen installeres korrekt, så du undgår fejl på varmepumpen. Op mod 10 % af fejl på varmepumper skyldes fejlinstallation (kilde: Bolius.dk).
Selvom en varmepumpe ikke er helt billig, skal du huske på at den hurtigt er tjent ind igen hvis du skifter fra en dyrere opvarmningsform. En elradiator giver fx kun 1 kWh varme per 1 kWh strøm den bruger - mens en luft-til-luft varmepumpe generer 4-6 gange så meget energi.
Installation og opsætning af din nye varmepumpe - her er hvad du skal vide
Det er vigtigt at din varmepumpe installeres korrekt. Du må godt sætte den indvendige og udvendige del op selv, men selv tilslutningen skal du overlade til en autoriseret installatør. Vi anbefaler at du vælger en VE-godkendt installatør - så er du sikker på at varmepumpen bliver installeret rigtigt, og undgår at den kører dårligt eller bruger mere strøm end nødvendigt. En VE-godkendt installatør har dokumenterede kompetencer til at dimensionere og installere varmepumpen. Vælger du at tilkøbe montering igennem Davidsen, er prisen 3.500 kroner.
Vær opmærksom på at du ikke kan få tilskud til luft-til-luft varmepumper. Til gengæld kan du søge om tilskud til både luft-til-vand og væske-til-vand varmepumper. Her er der dog en række krav som skal være opfyldt. Dem kan du blive klogere på i vores artikel om varmepumpepuljen.
For at sikre at varmepumpen kører optimalt og holder så længe som muligt, anbefaler vi at du får foretaget et årligt serviceeftersyn - især i de første år af varmepumpens levetid.
Køb din varmepumpe hos Davidsen og få et behageligt indeklima
Vil du have en billig og klimavenlig varmeløsning, bør du overveje en varmepumpe. Med en af vores luft-til-luft varmepumper kan du spare op til en fjerdedel af den strøm som en elradiator bruger på at levere den samme mængde varme. Flere af varmepumperne kan både opvarme, nedkøle, affugte og sågar rense luften, så den er ren og frisk.