Her finder du lysstofrør i forskellige længder og diametre. Lysstofrør kan bruges i alle boligens rum, men er især velegnede til køkkenet, bryggerset og værkstedet. Med vores LED-lysrør får du en god og billig lyskilde, der holder i mange år. Se udvalget nedenfor.
Da de gamle lysstofrør indeholder kviksølv, er det vigtigt at de bortskaffes på forsvarlig vis. Du må ikke bare smide dem i den almindelige affaldsbeholder. I stedet skal du aflevere dem på genbrugsstationen. Her er der beholdere som er beregnet til lysstofrør.
Hvor meget strøm bruger et lysstofrør?
Lysstofrør har generelt et lavt strømforbrug, og da de samtidig holder længe, får du en meget billig lyskilde. Strømforbruget afhænger dog af hvilke lysstofrør du vælger. Nogle rør bruger kun 2,5 W, mens andre bruger det tidobbelte. Det er altså en god ide at tjekke strømforbruget inden du beslutter dig for hvilke lysstofrør der er de rigtige.
Er der forskel på lysstofrør?
Ja, det er der. Og derfor er det heller ikke helt ligegyldigt hvilke lysstofrør du køber. Du skal først og fremmest sikre dig at de passer til det armatur hvor de skal sidde. Det betyder bl.a. at de skal have den rigtige længde og diameter. Har du et armatur med en HF-fordoblingsenhed, kan producenten oplyse hvilke rør der passer i. Har du et armatur med magnetisk spole, behøver du ikke at vælge rør fra samme producent. De skal dog stadig passe i.
Hvad er lysstofrør?
Et lysstofrør består af et glasrør som indeholder en særlig gas. Når lyset tændes, omdannes denne gas til ultraviolet lys. På indersiden af røret sidder der et fluorescerende stof, som absorberer det ultraviolette lys og omdanner det til synligt lys.
De lysstofrør du kan købe i dag, giver et markant bedre lys end de gamle og tænder med det samme, så du ikke skal vente på at det når fuld styrke. Samtidig fås rørene med en farvetemperatur på 2700-3000K - hvilket svarer til et varmt, hyggeligt lys, som det man kender fra de traditionelle glødepærer.
Få et overblik over de forskellige typer lysstofrør
I dag findes der primært to typer lysstofrør på markedet.
T8 lysstofrør - er den mest almindelige type og har en diameter på 26 mm. Findes i flere forskellige længder. Er velegnet til større rum.
T5 lysstofrør - er nyere og mere energieffektive. De har en diameter på 16 mm. Er perfekt til mindre rum.
En af fordelene ved lysstofrør er at de dækker en større flade end almindelige elpærer. Derfor bruger man dem typisk i store rum som fx kontorer og fabrikker.
Tidligere indeholdt lysstofrør kviksølv, hvilket betød at de kunne være skadelige for miljøet. I dag er de gamle lysstofrør blevet erstattet af de såkaldte LED-lysrør, som både holder længere og gengiver farverne bedre.
Har du stadig de gamle lysstofrør, bør du overveje at udskifte dem. LED er fremtiden - og det gælder ikke kun når det kommer til lysstofrør, men også almindelige elpærer.
Fordele ved LED-lysrør
Der er flere fordele ved at vælge LED-lysrør.
For det første har de et lavt strømforbrug. Hvor meget du kan spare ved at skifte til LED-lysrør, afhænger dog af hvilke du vælger. Producenterne lover besparelser på alt fra 50 til 62 %, så der kan være mange penge at hente.
For det andet har de en lang levetid - typisk 15.000 til 20.000 timer. Det svarer til cirka 15 års brug. Nogle LED-lysrør kan dog holde endnu længere - helt op til 70.000 timer.
For det tredje giver de et mere naturligt lys, fordi de gengiver farverne bedre end almindelige lysstofrør. LED-lysrør har typisk en Ra-værdi på 89-95. Det betyder at de gengiver farverne nogenlunde ligeså godt som almindelige LED-pærer.
Installering af lysstofrør
Det er ikke raketvidenskab at installere lysstofrør. Der er dog nogle ting du skal være opmærksom på:
Sluk altid for strømmen inden du går i gang
Tjek at de nye rør har samme længde og diameter som de gamle
Drej røret 90 grader for at låse det fast i fatningen
Tjek at røret sidder ordentligt fast inden du tænder for strømmen
Hvilke lysstofrør skal du vælge?
Det er vigtigt at du vælger de rigtige lysstofrør. De skal passe til det eksisterende armatur. Skifter du fra de gamle lysstofrør til de nye LED-lysrør, skal du vurdere om det gamle armatur også kræver udskiftning. Det er typisk den nemmeste løsning, men du kan også ombygge det. I så fald skal du dog sørge for at fjerne den gamle mærkning på armaturet.
Har du et armatur med en såkaldt HF-forkoblingsenhed, kan du ikke ombygge det - men det er heller ikke nødvendigt. Du kan nemlig købe et erstatningsrør - altså et LED-lysrør som passer til armaturet. Her skal du dog sørge for at vælge det helt rigtige rør. Mange producenter har lavet konverteringstabeller, hvor du kan se hvilke lysrør du kan erstatte de gamle med. Forhør dig hos producenten hvis du er i tvivl. Du er også velkommen til at kontakte os - vi hjælper dig gerne med at finde de rigtige lysrør.
Vælger du at udskifte armaturet med et nyt, skal du være opmærksom på at mange nye armaturer har indbyggede LED-lyskilder. Det vil altså sige at du ikke behøver at købe nye lysrør. Det betyder dog også at når lysrørene har udtjent deres levetid, skal hele armaturet udskiftes med et nyt. Da LED-belysning har en lang levetid, er det dog typisk ikke noget du skal bekymre dig om.
Køb dine lysstofrør hos Davidsen
I vores sortiment finder du en bred vifte af lysstofrør. Rørene fås i forskellige længder og kan nemt bestilles til afhentning i din lokale Davidsen. Vi har butikker i hele landet.