Tagsten kan puste nyt liv i huset og bidrage til et positivt helhedsindtryk. Her på siden finder du et stort udvalg af tagsten fra nogle af branchens mest anerkendte producenter. Vi har bl.a. betontagsten og klassiske teglsten. Vælg mellem en bred vifte af farver og glaseringer.
Du skal først og fremmest vælge et tag, der passer til din bolig. En af de mest almindelige tagtyper i Danmark er tegltag, skarpt efterfulgt af betontagsten. Et nyt tag kan være med til at forøge værdien på din bolig, så investér i en god kvalitet tagsten og en effektiv isolering af taget.
Hvilke tagsten er bedst - betontagsten eller tegltagsten?
Tegl er den bedste kvalitet, hvis man ser på levetid og vedligeholdelse. Betontagsten kræver lidt mere vedligeholdelse, da materialet er mere modtageligt over for mos. Til gengæld er betontagsten billigere end teglsten og kan være en god løsning, hvis budgettet er stramt. Begge tagtyper kræver, at der monteres undertag.
Hvad er forskellen på tagsten i tegl og tagsten i beton?
Tegltagsten og betontagsten har mange ligheder. De har et næsten ens udseende og fås i mange farver og glaseringer. Men der er en forskel på selve materialet og dennes levetid: Teglsten er lavet af tegl – altså ler, og har en levetid på op mod 100 år. Betontagsten er – som navnet antyder - lavet af beton, som kræver lidt mere vedligeholdelse for at holde i mange år.
Skal jeg vælge sorte tagsten eller røde tagsten?
Det er en smagssag, om du skal vælge røde eller sorte tagsten på dit hus. Men det er en god ide at vælge ud fra, hvad der vil klæde husets farve bedst. Det kan være en god ide at kigge rundt i nabolaget og finde nogle huse, der stilmæssigt ligner dit. Det kan gøre det nemmere at vurdere, hvad der vil klæde dit hus.
Skal jeg vælge glaseret tegltag?
Et glaseret tag er flot, hvis det passer til byggestilen på dit hus og selve området. Om du skal vælge mat, halvblank eller glaseret, kommer derfor an på huset og på din smag. I forhold til valg af glasering skal du være særligt påpasselig med højglansglaserede tagsten. Disse kan give et kraftigt genskær, som kan genere både naboer og forbipasserende bilister.
Hvad koster det at lægge nyt tag?
Prisen for et nyt tag udgøres af selve materialeprisen, som er tagstenenes pris pr. m2. samt monteringsprisen, som er udgiften til montering af undertag, tagrender mv. Det er en god ide at indhente flere tilbud, inden du vælger håndværker. Og så er det værd at bemærke, at tagstenenes pris og kvalitet har en direkte sammenhæng med tagets holdbarhed. Tagsten kan holde i mange årtier, så derfor er der typisk tale om en engangsinvestering. Hos Davidsenshop forhandler vi tagsten fra Monier, som både tilbyder betontagsten og tegltagsten.
Hvor længe kan et tag holde?
Tagsten i tegl har den længste levetid. Det er ikke ualmindeligt, at teglsten holder i 100 år uden at kræve nogen nævneværdig vedligeholdelse. Tagsten i beton holder i bedste fald op til 50 år, hvilket også er en tilfredsstillende levetid. Men betontagsten kræver løbende vedligeholdelse og rengøring, da overfladen har nemmere ved at optage mos og alger.
Hvorfor vælge tagsten?
Det er der flere grunde til.
Har en lang levetid. Med korrekt montering og vedligeholdelse kan et tag med tagsten holde i omkring 50 til 100 år - alt afhængig af hvilken type du vælger. Tagsten er derfor en god langsigtet investering.
Fås i mange farver - de mest almindelige er rød og sort, men der findes også andre muligheder. Derudover fås tagstenene med forskellige glaseringer - mat, halvblank og glaseret. På den måde kan du skabe præcis det udtryk du ønsker.
Passer til mange huse - fx funkisvillaer, parcelhuse, fredede bygninger og patriciervillaer. Her er det dog vigtigt at du vælger tagsten der passer til husets byggestil. Til en store patriciervilla kan du fint bruge glaserede tagsten. Det kan dog se helt forkert ud på et almindeligt hus fra 1960’erne.
Hvilke typer tagsten findes der?
Man skelner normalt mellem to typer tagsten - teglsten og betontagsten.
Teglsten er den mest benyttede tagsten. De er lavet af brændt ler og får med tiden en smuk patina. Tagsten i tegl har den længste levetid. Et tag med tegltagsten holder i omtrent 100 år.
Betontagsten er noget billigere - men levetiden er kun cirka 50 år. Monteres tagstenene rigtigt fra starten, er det dog muligt at fordoble den forventede levetid.
Både teglsten og betontagsten kræver regelmæssig vedligeholdelse. Betontagsten er dog mere modtagelige overfor mos og skal derfor rengøres oftere. Vores IBF betontagsten har imidlertid fået en overfladebehandling der modvirker mos- og algedannelse.
Udseendemæssigt er der ikke den store forskel på om du vælger almindelige teglsten eller betontagsten. De ligner nemlig til forveksling hinanden - ligesom de fås i forskellige farver og glaseringer.
Prismæssigt kan du dog spare en del penge ved at vælge betontagsten fremfor teglsten. Besparelsen afhænger dog af hvilke tagsten du vælger.
Valg af tagsten - her er hvad du skal være opmærksom på
Det er stor beslutning at vælge nyt tag til huset, og derfor er det selvfølgelig vigtigt at gøre dig nogle tanker om hvilken type tagsten du kunne tænke dig.
Vores bedste råd er at du vælger tagsten som passer til husets byggestil - så går du aldrig helt galt i byen.
Her kan det være en god ide at lade dig inspirere at husene i nabolagene, da de ofte er opført i samme stil.
Læg mærke til hvordan facade og tag spiller sammen. En hvid facade med sorte tagsten giver fx et moderne udtryk - mens en rød murstensfacade med røde tagsten giver et mere traditionelt udtryk.
Du skal også være opmærksom på hvad der står i servitutter og lokalplaner. Her er der ofte helt klare retningslinjer for hvordan tagbelægningen må se ud. Der kan fx stå at der kun må benyttes tagsten i en bestemt farve.
Det er vigtigt at du overholder lokalplaner og servitutter - ellers risikerer du at må rive taget ned og starte forfra.
Du kan normalt finde lokalplaner for dit område på kommunens hjemmeside. Er de ikke der, kan du søge dem frem på Plandata. Du indtaster blot adresse, matrikelnr. eller planid.
Servitutter kan du få adgang til på tinglysning.dk. Du skal logge ind med MitID for at få indsigt i alle oplysningerne i tingbogen.
Er et tag med glaserede tagsten en god ide? Ikke altid…
Det er blevet populært at vælge glaserede tagsten. Men tænk dig om - glaserede tagsten passer ikke til alle huse og kan ødelægge helhedsindtrykket. Glaserede tagsten duer fx ikke til små huse. Til gengæld kan de være et glimrende valg til store patriciervillaer.
En anden ting du skal være opmærksom på er at tagsten med en glansfuld overflade kan give et krafigt genskær. Genskæret kan genere naboer - og i værste fald betyde at der skal køres en civilsag.
Ender det med at det gamle tag skal udskiftes, kan det blive en bekostelig affære. Så tænk dig om inden du vælger tagsten med høj glans - ofte er matte tagsten et mere sikkert valg.
Montering af tagsten - her er hvad du skal vide
Uanset om du vælger en tagbelægning med teglsten eller betontagsten, skal der lægges et undertag. I samlingerne mellem tagstenene kan der nemlig trænge vand ind. Sker det, kan der opstå problemer med råd og skimmelsvamp - og det kan blive dyrt at rette op på.
Da der skal lægges et undertag, bliver de samlede udgifter til det nye tag dyrere end hvis man havde valgt en tagbelægning med fx bølgeeternitplader eller tagpap.
Husk også at tagsten skal monteres med en hældning på mindst 20 grader, så regnvand kan løbe af.
Med andre ord: Tagsten duer ikke til alle tagkonstruktioner. Har huset fx et flat tag, bliver du nødt til at vælge en anden tagbelægning. Det kunne fx være tagpap, som kan lægges på stort set alle tagflader.
Inden du lægger det nye tag, skal du også sikre dig at spær og bjælker kan bære vægten af tagstenene.
Har tagkonstruktionen tidligere båret en tung tagbelægning, er det som regel ikke noget problem at udskifte det gamle tag med tagsten.
Tunge tagbelægninger er fx:
Teglsten
Betontagsten
Naturskifer
Helt anderledes forholder det sig hvis der tidligere lagt en let tagbeklædning - for så er det ikke sikkert at tagkonstruktionen er stærk nok til at modstå vægten af tagstenene. Her kan det blive nødvendigt at forstærke nogle af spærene.
Lette tagbeklædninger er fx:
Tagpap
Bølgeeternitplader
Metaltage
Er du i tvivl om tagkonstruktionen er kraftig nok, anbefaler vi at du rådfører dig med en ingeniør.
Hvad koster et tag med tagsten?
Priserne for tagsten svinger meget, da der er mange leverandører på markedet.
Vores tagsten koster mellem 12 og 150 kr. per stk. Dertil kommer udgifter til montering af taget.
Du kan barbere en stor del af de samlede udgifter væk ved at lægge taget selv. Det er dog ikke noget vi anbefaler - medmindre du har den fornødne erfaring. Det kræver nemlig stor teknisk indsigt at lægge taget rigtigt.
Vil du spare penge på selve tagstenene, anbefaler vi at du tilmelder dig Klub Davidsen - så kan du spare 10 procent.
Køb dine tagsten hos Davidsen - og få en tagbelægning der holder i mange årtier
Tagsten er et godt valg til mange huse, da de fås i forskellige farver og glaseringer.
I vores sortiment finder du en bred vifte af tagsten fra bl.a. IBF og Randers Tegl. Vi har både vingetagsten, falstagsten og flade tagsten - så du kan give huset præcis det udtryk du ønsker.
Skal du lægge et tag med tagsten, kommer vi gerne med et gennemarbejdet tilbud. Tilbuddet er selvfølgelig uforpligtende.