Indvendige døre har stor betydning for hvordan et rum opleves. I vores sortiment finder du et stort udvalg af indvendige døre – både til den klassiske og moderne bolig. Vi forhandler bl.a. det anerkendte mærke Swedoor, som i årtier har sat standarden for kvalitetsdøre i Danmark. Vil du have en ide om hvordan dine nye døre kommer til at se ud, kan du prøve vores dørdesigner fra Swedoor her. Du kan også gå på opdagelse i vores udvalg af indvendige døre nedenfor.
Indvendige døre fås i forskellige størrelser. Bredden er typisk 70 til 90 cm, mens højden normalt er 210 cm.
Kan man male indvendige døre?
Ja, indvendige døre kan godt males. Inden du går i gang, er det vigtigt at dække af, så der ikke kommer maling på gulvet. Du får det pæneste resultat ved at fjerne dørhåndtagene i stedet for at bruge malertape.
Få et overblik over de forskellige dørtyper
Fyldningsdøre
Ses typisk i ældre byggerier. Består af en ramme med en tynd, høvlet plade i midten. Pladen i miden kaldes for en fyldning og er med til at give døren et klassisk og tidløst udtryk. Fyldningsdøre kommer i forskellige varianter. Der er Finland – som er den mest almindelige. Og Dannebrog der har fire fyldninger i samme størrelse.
Celledøre
Består af en glat overflade UDEN fyldninger. Bruges typisk i moderne boliger. Celledøre består af en hård ramme med en kerne af spånplader eller en anden type fyld. Overfladen er som regel hvid, men det er muligt at male døren i en anden farve hvis du ønsker det. Ofte kan du også bestille døren i en bestemt farve hos leverandøren. De fleste celledøre leveres med låsekasse, men dørhåndtag skal normalt købes separat.
Glasdøre
Har en eller flere glasruder. Fordelen ved glasdøre er at de lukker lys igennem, så rummene bindes sammen. Desuden er det muligt at se fra det ene rum til det andet, så der skabes en følelse af at man er tættere forbundet til dem der opholder sig i det andet rum. Glasdøre er velegnede til små, lukkede rum og leveres som standard med klart glas. Der findes dog også andre glastyper – fx gotisk glas, frosted glas og facetslebet glas.
Gode råd til valg af indvendige døre
Det kan være en stor beslutning at skulle vælge nye døre til huset.
Hvor skal du overhovedet starte?
Er du helt på bar bund, kan du tage udgangspunkt i de eksisterende døre i boligen. Du går nemlig aldrig helt galt i byen hvis du vælger døre der minder om dem du har i forvejen.
Du kan også prøve vores Swedoor dørdesigner. Her kan du lege med farver, dørtyper og gerigter – og se hvad der passer bedst til din smag.
Det vigtige når du skal vælge nye døre, er at de passer til husets byggestil.
Eksempel: Er der tale om en gammel murermestervilla, vil fyldningsdøre passe bedst. Omvendt vil celledøre – altså døre med en helt glat overflade – se bedre ud i et moderne parcelhus.
Du skal også tænke over om dørene skal have nogle særlige funktioner.
Lad os snuppe et par eksempler:
Eksempel #1: I rum med meget støj kan det være en god ide at installere massive døre med lyddæmpende egenskaber, så lyden har sværere ved at passere igennem.
Eksempel #2: Er der tale om et mørkt rum, vil døre med glas lukke mere lys ind, så rummet virker større og mere åbent.
Eksempel #3: Skal du udskifte døren til badeværelset, så vælg en baderumsdør. Altså en dør som tåler de fugtige omgivelser i badeværelset. Døren kan fx være beklædt med laminat.
Det er selvfølgelig vigtigt at kvaliteten af dørene er i orden. Tjek at de virker solide og robuste. Du kan altid skifte hængsler og dørhåndtag – men udskiftning af selve dørene er en noget større og dyrere omgang.
Vil du være sikker på at kvaliteten er i orden, er det en god ide at gå efter et anerkendt mærke som fx Swedoor, der har været på markedet siden 1960. Swedoor har både moderne glasdøre og klassiske fyldningsdøre.
Endelig skal du sikre dig at dine nye døre har den rigtige størrelse. Indvendige døre fås i en række standardmål, som passer til de fleste boliger. Inden du bestiller dørene, er det derfor vigtigt at du måler ordentligt op…
Opmåling til indvendige døre – disse mål skal du bruge
Der er flere forskellige mål der skal oplyses når bestiller indvendige døre:
Døråbningens bredde og højde. Mål fra mursten til mursten. Det er altså de udvendige mål du skal bruge.
Dørkarmenes bredde og højde. Karmene skal passe til murens tykkelse. De skal hverken være bredere eller længere.
Gerigternes højde og bredde. Gerigter er det samme som indfatninger.
Den gamle døres højde og bredde.
Indvendige døre med standardmål er typisk 210 cm i højden. Her er det altså bredden der varierer. Bredden svinger mellem 70 og 90 cm.
Indfatninger – hvad er det?
Skal du have nye døre, kan det også være nødvendigt at udskifte indfatningerne - det vil sige det træværk der sidder på væggen rundt om døren.
Indfatninger – eller gerigter som de også kaldes – fås i forskellige længder og bredder. De er enten glatte eller har udskæringer.
Du kan male indfatningerne hvis du ønsker at de skal have et andet udtryk. Typisk vil de dog have samme farve som selve døren.
Skal du male indfatningerne, er det en god ide at bruge en pensel. Er der udskæringer i overfladen, kan det nemlig være svært at komme til med en rulle.
Montering af indvendige døre i 6 enkle trin
Start med at samle karmen. Vær opmærksom på om døren skal være højrevendt eller venstrevendt – det har nemlig betydning for hvor overstykket skal placeres. Er døren højrehængt, betyder det at hængslerne sidder i højre side. Er de placeret i venstre side, er der tale om en venstrehængt dør.
Montér karmen. Sørg for at bunden er helt vandret. Er den ikke det, skal du lave en opklodsning. Brug kiler eller puder til at holde karmen på plads og sikre at den er i lod. Karmen skrues fast med skruer.
Hæng døren på. Her kan det være en god ide at få hjælp fra en ven, nabo eller kæreste. Døren er nemlig svær at håndtere selv. Det er vigtigt at døren er helt lige. Juster eventuelt til med kiler hvis nødvendigt.
Isolér mellem karm og væg. Start med at bruge isoleringsskum. Fyld herefter hulrummet ud med en bagstopper, og slut af med et lag silikonefuge. På den måde er du sikker på at tætningen mellem karm og væg er helt lydisoleret.
Montér gerigter på karmen. Det er vigtigt at den IKKE flugter med falsen. I stedet skal den sidde 8-10 mm inde (mod væggen).
Montér fejeliste på dørtrinnet. Husk at skære listen til, så den støder mod gerigten. Fejelisten fæstnes nemmest med en dykkerpistol, men du kan også bruge en almindelig hammer.
Maling af indvendige døre – her er hvad du skal vide
Fordelen ved indvendige døre i træ er at de kan males, så de får et personligt udtryk.
Men hvordan gør du lige det?
Her er en simpel fremgangsmåde som du kan benytte:
Start med at skrue dørhåndtag og rosetter af, så de ikke sidder i vejen når du maler
Rengør så døren, så den er fri for skidt og snavs. Her er det en god ide at bruge grundrens
Slib overfladen med sandpapir – så tager overfladen bedre imod malingen. Husk at børste slibestøv væk
Nu males døren i den ønskede farve. Brug en rulle. På den måde undgår du synlige penselstrøg i overfladen.
Lad døren tørre inden du tager den i brug. Hvis malingen ikke er helt tør, risikerer du at der kommer ridser i malingen
Køb dine indvendige døre hos Davidsen
Trænger de gamle døre til at blive udskiftet? Eller skal du montere døre i en helt ny bolig?
Hos Davidsen finder du kvalitetsdøre i flere standardmål. Vi har både celledøre, formpressede døre, fyldningsdøre og glasdøre.
Dørene kan bestilles online – enten med levering til adresse eller afhentning i butik.
Er du medlem af Klub Davidsen, kan du få 10 % rabat på udvalgte døre.
Prøv Swedoor dørdesigner og se hvordan dine nye døre kommer til at se ud – før du bestiller dem
Er du ikke helt sikker på hvilke døre du skal vælge? Med Swedoor dørdesigner kan du få en ide om hvordan de nye dør kommer til at se ud før du bestiller dem.
Leg med farver, dørtyper og gerigter, så du kan finde frem til de helt rigtige døre
Eksperimenter med forskellige rum, så du får en mere realistisk fornemmelse af hvordan det færdige resultat bliver
Juster belysningen, så du kan se hvordan døren ser ud i både dagslys og nattelys
Udskriv det færdige billede eller download det til computeren, så du kan hive det frem til enhver tid