Et bålsted spreder hygge og varme og giver mulighed for at eksperimentere med nye måder at tilberede mad på. Med et bålsted kan du fx lave lækre pandekager, smagfulde gryderetter og sprøde pizzaer. I vores sortiment finder du alt hvad du skal bruge for at komme i gang med at lave mad over bål – fra komplette bålsæt til grillriste, pander, gryder og snobrødspinde.
På et bålsted kan du lave alle de klassiske grillretter som fx bøffer, pølser og kylling, men mange bruger også bålstedet til at lave snobrød, popcorn, pandekager, pizza og burgere.
Hvilke sten skal jeg bruge til et bålsted?
Du skal sørge for at bruge varmesikre sten som fx betonsten, chaussesten eller kopsten. Granitsten, flintesten og sandsten kan ikke anbefales til etablering af bålsted.
Hvilke regler gælder for bål i haven?
Mange kommuner har restriktioner for bål. Derfor skal du altid tjekke reglerne i din kommune inden du etablerer et bålsted. Der kan fx være regler for hvor stort bålet må være eller hvordan det må tændes.
Bålsted
Med et bålsted er mulighederne mange. Nyd varmen fra de ildrøde gløder eller eksperimentér med nye og spændende måder at lave mad på. Et bålsted kan både bruges til at grille, koge, bage og stege. Det vil sige at du kan tilberede alt fra popcorn og pandekager til lækre, italienske pizzaer og saftige burgere, der får mundvandet til at løbe.
Drømmer du om et bålsted i haven, kan du enten lave et selv eller købe et komplet bålfad som er klar til brug med det samme. Fordelen ved et bålfad er det er nemt at flytte rundt i haven. Da det er løftet op på ben, belaster det heller ikke terrasse eller græsplæne.
Et bålsted kan udvides med en bred vifte af tilbehør som åbner op for nye kulinariske oplevelser. I vores sortiment finder du fx pizzaplader, grillriste og pandekagepander. Ønsker du at lave popcorn, gøres det nemt og hurtigt med en poptop, der også kan bruges som skål når popcornene er færdige.
Bålfad
Et bålfad tilføjer liv og hygge i haven og fungerer som det perfekte samlingssted for venner og familie.
Når du skal vælge det rigtige bålsted, bør du bl.a. tage hensyn til størrelsen. Et stort bålfad giver mulighed for at tilberede mad til flere personer ad gangen, men optager også mere plads i haven. Er pladsen begrænset, bør du overveje et mindre bålfad.
Udover størrelsen bør du også tage stilling til højden. Højden har ikke blot indflydelse på hvordan bålfadet tager sig ud i haven, men også faktorer som brugervenlighed og funktionalitet. Et højt bålfad giver fx en god arbejdshøjde og belaster underlaget minimalt.
Bemærk at bålfade fås i mange forskellige udtryk. De kan fx være formet som et rundt fad eller som et kræmmerhus. Inden du køber et bålfad, er det en god ide at tage stilling til hvordan det skal se ud. Lad dig eventuelt inspirere af vores udvalg ovenfor og find et design der falder i din smag.
Ildsted i haven
Når du skal have lave bål i haven, er der flere båltyper at vælge imellem:
1. Pyramidebål – kan anvendes til madlavning, men på grund af pyramideformen, er det ikke muligt at sætte en gryde, stegeplade eller lignende direkte over den åbne ild. Her skal i stedet anvendes et påhæng.
2. Pagodebål – består af brændestykker stablet parvis ovenpå hinanden. Et pagodebål er velegnet til madlavning, er nemt at tænde op og passer stort set sig selv.
Når du skal vælge brænde til ildstedet, er det især vigtigt at være opmærksom på træsorten. Den har nemlig både indflydelse på hvor nemt det er at få gang i bålet, hvor hurtigt træet brænder og hvor mange gløder der udvikles.
Valget af træsort afhænger primært af hvad du skal bruge bålet til. Hvis formålet blot er at skabe et hyggeligt samlingssted, er bløde træsorter som fx fyr og gran oplagte. Men skal du også lave mad, er det vigtigt at vælge en træsort som varmer godt og giver gode gløder – fx bøg eller eg.
Bon-Fire bålkøkken
Med et bålkøkken fra Bon-Fire kan hele familien tilberede lækker mad under åben himmel og nyde den hyggelige stemning som kun et bål kan give.
Et Bon-Fire bålkøkken består af et 3-ben som placeres direkte over et bål eller bålfad. Ved hjælp af de medfølgende kæder hænges grillriste, pander eller gryder over den åbne ild, og maden tilberedes som i et almindeligt indendørs køkken.
Med et Bon-Fire bålkøkken kan du lave stort set alt slags mad, herunder:
For at beskytte dit Bon-Fire bålkøkken mod vind og vejr anbefales det at tilkøbe en Bon-Fire tipi.
Bålpande
Med en bålpande kan du tilberede lækre panderetter i det fri. Bålpander findes i mange afskygninger og fås bl.a. som pandekagepander, BBQ pander og stegepander.
En bålpande kan være lavet af forskellige materialer. De mest almindelige er stål og støbejern. Fordelen ved støbejern er at det holder godt på varmen og kan tåle høje temperaturer. Samtidig opsamler porerne i materialet fedt og saft fra kødet, så maden bliver stegt i sit eget fedt.
Støbejern kan være med eller uden emaljering. Vælges en emaljeret støbejernspande opnås en bedre beskyttelse. Du kan typisk genkende en emaljeret stegepande ved at overfladen er glat.