Kæmper du med ukrudt i haven? Davidsen tilbyder flere løsning til ukrudtsbekæmpelse. Vores sortiment inkluderer bl.a. sprøjtemidler, ukrudtsbrændere og fliserensere. For at forebygge ukrudt er det en god ide at lægge en ukrudtsdug under flisebelægninger og havebede. Vi har fiberduge i flere størrelser.
Ukrudt kan være irriterende: Det konkurrerer med andre planter om næring, vand og jord, det spreder sig som en steppebrand og kan også forkorte levetiden for fliser og fortove.
Ukrudt findes i flere udgaver. De mest almindelige ukrudtstyper inkluderer kvikgræs, padderokke, skvalderkål, brændenælde, burresnerre og mælkebøtte. Der findes dog også mange andre typer.
Når det kommer til ukrudtsbekæmpelse, kan du bl.a. overveje følgende metoder:
• Sprøjtemiddel• Ukrudtsbrænder• Fugerenser
For at undgå ukrudt i første omgang kan det også være en god ide at iværksætte en forebyggende indsats. Når du skal lægge fliser, kan du fx overveje at benytte en smal fugebredde eller bruge en god ukrudtsdug. Det er også en god ide at fylde fugerne ud med fugesand.
Nedenfor kan du læse mere om de forskellige muligheder du har for at forebygge og bekæmpe ukrudt – herunder hvilket produkter der kan være gode at anvende.
Ukrudtsmiddel
En af de mest effektive metoder til bekæmpelse af ukrudt er brugen af sprøjtemidler som Roundup og pelargonsyre.
Ukrudtsmidler kan give hurtige resultater og virker i mange tilfælde også mod alger og mos. Desværre er der også en risiko for at de giftige stoffer trænger ned igennem jorden og finder vej til grundvandet. Derfor bør du være forsigtig med at bruge sprøjtemidler og altid tage dine forholdsregler.
Anvend kun godkendte sprøjtemidler og undgå at bruge hjemmelavede løsninger og gamle husråd som fx salt eller eddikesyre. Ingen af disse er godkendte af miljøstyrelsen til bekæmpelse af ukrudt og kan gøre mere skade end gavn.
Du bør også vælge færdigblandede løsninger der er klar til brug med det samme. På den måde sparer du tid og undgår at lave en blanding der er farlig. Overvej fx Kvik Ukrudstfri – et naturprodukt med pelargonsyre.
Når du skal sprøjte med ukrudtsmiddel, bør du passe på med at ramme nytteplanter som fx krydderurter, blomster og bladgrøntsager. Ukrudtsmidlet kan nemlig også dræbe disse planter.
Ukrudtsbrænder
Skal du fjerne ukrudt fra et større areal, kan en ukrudtsbrænder være løsningen. Den giver et hurtigt og effektivt resultat – endda helt uden brug af kemikalier.
Vær dog opmærksom på at behandlingen skal gentages flere gange henover sommeren. En ukrudtsbrænder giver nemlig ikke et permanent resultat og vil ofte efterlade en del af ukrudtet tilbage.
Derudover er der altid en risiko for brand. Faktisk er ukrudtsbrændere hvert år skyld i flere hundrede brande herhjemme. Derfor skal du altid tage dine forholdsregler når du benytter en ukrudtsbrænder. Undgå fx at bruge den i tørke, og hav altid en spand vand eller en vandkande stående klar ved siden af.
I vores sortiment finder du både ukrudtsbrændere med gas og el. Med sidstnævnte løsning er risikoen for brand minimal. Dog kræver den tilslutning til en stikkontakt og giver derfor ikke den samme fleksibilitet som en traditionel gasbrænder.
Fugerenser
En fugerenser er effektiv til at fjerne ukrudt mellem fliser – fx i indkørslen eller på terrassen. Fordelen er at du undgår brugen af kemikalier (som det er tilfældet med sprøjtemidler), og der er ingen brandrisiko (som der er det med en gasbrænder).
Bemærk at der findes både manuelle og elektriske fugerensere. En manuel fugerenser besår af et skaft med en stålbørste eller et skær monteret for enden og er velegnet til at fjerne ukrudt fra mindre områder. En elektrisk fugerenser er derimod velegnet til større arealer da den ikke kræver håndkraft.
Ukrudtsdug
En ukrudtsdug er god til at forebygge ukrudt, men vil ikke hæmme ukrudtsvæksten fuldstændigt. Forskellen er dog til at få øje på, og derfor kan en ukrudtsdug være en rigtig god investering – især hvis du vil undgå at bruge for meget tid på ukrudtsbekæmpelse senere hen.
Når du skal vælge ukrudtsdug, er mulighederne mange. En fibertexdug er den mest slidstærke. Den tager ikke skade af solens stråler, holder resten af livet og rådner ikke. Til gengæld er den dyrere end nogle af de andre løsninger på markedet.
Det er generelt nemt at lægge en ukrudtsdug. Den placeres blot ovenpå jorden inden der lægges sten, grus eller granitskærver. Det er dog vigtigt at der ikke kommer huller i dugen, for så vil ukrudt have mulighed for at vokse op igennem materialet.
En ukrudtsdug kaldes også en belægningsdug, en havedug eller en fibertexdug.
Havesprøjte
Når du skal sprøjte med ukrudtsmiddel i haven, kan en havesprøjte være til stor hjælp. I vores sortiment finder du bl.a. tryksprøjter, rygsprøjter og ukrudtssprøjter.
Fordelen ved at investere i en havesprøjte er at den også kan anvendes til andre formål – fx vanding af haven, gødning eller rengøring.
Når du skal vælge den rigtige havesprøjte, er der flere ting som er værd at overveje, herunder:
• Størrelse• Komfort• Sikkerhed
Har du en stor have, bør du vælge en havesprøjte med en stor volumen. På den måde slipper du for at skulle fylde beholderen op flere gange undervejs.
I forhold til komforten bør du bl.a. være opmærksom på om havesprøjten er udstyret med en bæresele og et håndtag der gør den nem at transportere.
Sikkerhedsmæssigt kan det være en god ide at vælge en havesprøjte der er udstyret med en sikkerhedsventil som automatisk reducerer trykket i beholderen hvis det bliver for højt.