Når du skal udjævne huller og revner eller udfylde fuger mellem fliser, er det en fugemasse du skal have fat i. I vores sortiment finder du et stort udvalg af fugemasser til både manuelle og batteridrevne fugepistoler. Vælg mellem anerkendte mærker som Danalim og Skalflex.
Fugemasse er en tyktflydende masse som bruges til at udjævne huller og sprækker og fuge rundt om fx døre, vinduer og gulve. Ved at udfylde ujævnheder får du en jævn overflade, hvilket er vigtigt hvis du fx skal male en væg eller et loft.
Fugemasse indeholder et primært materiale som fx silikone, akryl, polyuretan eller bitumen, der bestemmer hvilke egenskaber massen har, og en række sekundære materialer som fx bindemiddel, fyldstof og pigment.
Du kan få fugemasser til både indendørs- og udendørsbrug, og der findes også vandtætte fugemasser, som egner sig specielt til vådrum.
Når du køber fugemasse, leveres den typisk i en patron, som skal monteres på en såkaldt fugepistol, der gør det nemt at styre hvor meget masse der kommer ud. Har du en elektrisk fugepistol, vil du som regel skulle bruge fugemasse i poser.
Hvilke typer fugemasser findes der?
Groft sagt kan fugemasser inddeles i otte forskellige kategorier:
Akrylfugemasse:
Benyttes indendørs – fx til at udfylde samlinger mellem vægge, lofter, gulve og døre. Har en lang holdbarhed og er blandt de billigste fugemasser på markedet. Kan males over, så fugen får den farve du ønsker. Ulempen ved en akrylfugemasse er at den ikke er særlig elastisk, hvorfor fugen kan revne.
Silikonefugemasse:
Bruges i vådrum – fx omkring håndvaske, toiletter og i samlinger mellem fliser og gulv. Giver en vandtæt fuge og er meget elastisk, hvilket betyder at den kan give sig – fx når temperatur eller luftfugtighed ændrer sig. Kan ikke overmales, men fås i forskellige farver. En silikonebaseret fugemasse går også under navne som vådrumssilikone og vådrumsmasse. For at undgå skimmelsvamp tilsættes fugemassen fungicider, som modvirker svamp.
Byggefugemasse:
En byggefugemasse er meget elastisk og kan tåle store temperaturudsving, hvorfor du både kan anvende den inde og ude. Ligesom en akrylfugemasse kan du male den over, så fugen får den farve du foretrækker. Byggefugemasse bruges fx til at tætne fuger mellem døre og vinduer.
Tagklæber:
Benyttes – som navnet antyder – til at fastklæbe tagpap og reparere huller i tagkonstruktioner. Kaldes også klæbeasfalt da massen indeholder bitumen, som også anvendes i vejasfalt.
Brandfugemasse:
En brandfast fugemasse som fx anvendes til tætning af skorstene, branddøre og brændeovne. Kan tåle meget høje temperaturer – typisk 1200 grader eller mere.
Glassilikone:
Anvendes til akvarier, spejle og glas. Hæfter på materialer som keramik, træ, glas og porcelæn.
MS-fugemasse:
En holdbar fugemasse, som kan slibes over når den er hærdet. Benyttes til skibsdæk, skibsgulve og køkkenbordplader.
PU-fugemasse:
Hæfter på stort set alle materialer, hvorfor den fungerer som en god, all-around fugemasse. Meget stærk og kan derfor også bruges på murværk. Kan males over, men er ikke den mest miljøvenlige fugemasse.
Hvilken fugemasse skal du vælge?
Det afhænger meget af hvad du skal bruge den til. Hvis du skal fuge udenfor, er det vigtigt at du vælger en fugemasse som er beregnet til udendørsbrug. Her går det altså ikke at du bruger en akrylfugemasse.
Skal du dække mindre huller, kan du bruge en såkaldt polyfilla, som er en spartelmasse der fås i forskellige farver. Du kan få polyfilla til indendørs- og udendørsbrug.
Til konstruktioner der giver sig meget, er det bedst at bruge en elastisk fugemasse – det vil sige en fugemasse som kan give sig. Du skal anvende en elastisk fugemasse til vådrum som fx badeværelser. Her kan du også benytte en såkaldt flisefugemasse, der giver en elastisk fuge mellem keramiske gulv- og vægfliser.
Hvordan anvender du fugemasse rigtigt?
Inden du går i gang med at fuge, er det vigtigt at du fjerner eventuel gammel fugemasse. Til fugearbejdet skal du bruge en fugepistol og en fugemasse som passer til opgaven.
Start med at skære spidsen af fugepistolen med en hobbykniv. Det er vigtigt at åbningen passer nogenlunde til fugens bredde.
Pres så fugemassen ud ved at trykke på fugepistolen. Sørg for at fylde hele fugen ud. For at få en pæn og ensartet fuge foreslår vi at du trykker fugemassen ind med en såkaldt fugepind, som du kan købe i byggemarkedet. På den måde sikrer du også at fugen slutter helt tæt.
Når du har lagt en pæn og ensartet fuge, skal du lade fugemassen tørre efter anvisningerne på emballagen. Er der tale om en akrylfugemasse, byggefugemasse eller en PU-fugemasse, kan du slutte af med at overmale fugemassen.
Køb fugemasse hos Davidsen
Når du skal lægge fuger eller udbedre revner og huller, er det vigtigt at du anvender den rigtige fugemasse.
I vores sortiment finder du fugemasser til stort set alle fugeopgaver. Vi har fx akrylfugemasse, silikonefugemasse og polyfilla. Vores fugemasser fås i mange forskellige farver, og visse typer kan overmales, så du får den nuance der passer dig bedst.
Når du køber fugemasse online, kan du vælge at få den leveret til din adresse eller en pakkeboks nær dig. Du har også mulighed for at benytte dig af vores bestil og hent koncept, og afhente din ordre i en af vores butikker. Der går cirka 3 timer fra du foretager din bestilling til du kan afhente den.