El-værktøj
Filtrér søgning
Nulstil alle
Ledning eller batteri
Nulstil
  • (10)
  • (5)
Batteritype
Nulstil
  • (3)
  • (2)
  • (1)
  • (1)
  • (1)
  • (1)
Batterispænding (V)
Nulstil
  • (9)
  • (2)
Produkttype
Nulstil
  • (9)
  • (8)
Lagerstatus
Nulstil
  • (6)
  • (0)
Pris
Nulstil
345
345
2995
2995
345kr.2995kr.
Vis:
36
produkter1 - 17 af 17
Visning:
Sortér:
Anbefalet

Hvad er en stiksav?


En stiksav er nok en af de mest alsidige elsave du kan få. Med en stiksav kan du nemlig både lave rundinger, buer, kurveudskæringer og vinkelrette snit. På mange stiksave kan du endda indstille vinklen så du får en præcis udskæring. Dette er fx smart hvis du skal skære lister i 45 graders vinkel.


Fordelen ved at bruge en stiksav er at du kan ændre retningen imens du skærer – dette gør det fx muligt at save ud til en håndvask, et armatur, en kattelem eller elektriske installationer - men du kan også bruge saven til at afkorte plader og brædder. Skal du kun lave lige snit, er det dog bedre at bruge en dyksav – den klarer arbejdet hurtigt og præcist og kræver ikke at du kender afstanden mellem klingens midte og fodsålens yderkant. 


I modsætning til en rundsav er en stiksav noget mere fleksibel. Hvorfor? Fordi den ikke optager så meget plads og derfor gør det nemmere at komme til. Der er dog stor forskel på hvor meget de forskellige stiksave fylder.


Klingen på en stiksav bevæger sig op og ned, og nogle maskiner er udstyret med en såkaldt pendulfunktion, som betyder at klingen bevæger sig fremad i cirkulære bevægelser, hvilket har den fordel at du hurtigere kan skære dig igennem blødt træ.


Mange af de professionelle stiksave har flere pendulindstillinger, så du kan bestemme hvor hurtigt klingen skal bevæge sig når du saver. Hvis du vælger en høj pendulfunktion, går savearbejdet hurtigere, men det færdige resultat bliver også mere opflosset. Det er derfor vigtigt at du indstiller saven korrekt inden du påbegynder savearbejdet.


Hvilke typer stiksave findes der?


Stiksave kan inddeles i to kategorier: Stiksave med bøjlegreb og stiksave med stavgreb. Hvad skal du vælge? Og hvad er egentlig forskellen?


Det er faktisk ret simpelt: En stiksav med stavgreb er god til underhåndsudskæringer – fx hvis du skal save ud til en køkkenvask nedefra. Den har typisk også flere kræfter og fylder mindre.


En stiksav med bøjlegreb er derimod billigere og er også mere behagelig at holde om, hvilket er en stor fordel når du skal arbejde med stiksaven i længere tid ad gangen. Ulempen er at den er svær at bruge når du skal save nedefra. 


Hvilken stiksav skal du vælge?


Når du skal vælge en stiksav, er der flere ting du skal tænke over. Udover at tage stilling til hvilket greb den skal have (hvilket er en af de vigtigste overvejelser du bør gøre dig), er der også en lang række funktioner som er gode at have i det daglige.


Først og fremmest bør stiksaven kunne tilsluttes en værkstedsstøvsuger, så du undgår savsmuld og støv. Det er også en fordel hvis den har en støvblæser som sørger for at holde støv væk fra arbejdsemnet. Dette gør det nemmere at skære præcist, og du slipper for at skulle stoppe op undervejs for at fjerne støv.


For at gøre det nemmere at få et præcist snit bør du vælge en stiksav med laser. Så har du en tydelig opmarkering af savelinjen og kan se præcist hvor du skal føre saven.


Sørg også for at du kan skifte klinge uden at skulle bruge værktøj. På langt de fleste stiksave der sælges i dag, foretages klingeskift ved at trykke på en knap som skyder klingen ud – på den måde slipper du altså for at skulle have fat i en unbrakonøgle (hvilket er nødvendigt på mange af de gamle stiksave).


Skal du lave vinklede snit, er det bedst at vælge en stiksav hvor bundpladen kan vinkles. Så kan du nemlig indstille den til at save i præcis den vinkel du har brug for. Til lodrette snit i dit projekt er det bedst at benytte en stiksav med en firkantet hopstang.


Skal du vælge en stiksav med batteri eller ledning?


Det er et godt spørgsmål. Der er nemlig fordele og ulemper ved begge dele, så der er ikke noget entydigt svar. Hvis du køber en akku stiksav, slipper du naturligvis for at der er en ledning i vejen når du saver. Du behøver heller ikke at have en stikkontakt i nærheden.


Til gengæld er der risiko for at du løber tør for batteri undervejs. Dette er dog typisk ikke noget problem hvis blot du sørger for at have et ekstra batteri liggende, og sætter det i opladeren så snart du er færdig med at bruge stiksaven.


En stiksav med ledning har den fordel at den kører stabilt lige så længe du har behov for det. Den er typisk også noget kraftigere end en batteridrevet model, men du skal kunne tilslutte den en stikkontakt – ellers kommer du ikke langt.


Vores sortiment inkluderer både stiksave med og uden ledning.


Vælg den rigtige stiksavsklinge


Inden du går i gang med at save, skal du sikre dig at du bruger den rigtige klinge. Der findes savklinger til både blødt træ, hårdt træ, metal, fliser og glasfiber, men du kan også få klinger der kan bruges til flere forskellige materialer, så du undgår at skulle skifte klinge under savearbejdet.


Hvor mange takker skal klingen have? Hvis du skal lave grove snit, foreslår vi at du vælger en klinge med få takker, hvorimod et fint snit uden opflosninger kræver en klinge med færre takker.


Det er naturligvis også vigtigt at klingen har den rigtige dybde og kan nå hele vejen igennem det materiale du skal skære til.


Køb den rigtige stiksav hos Davidsen


Skal du bruge en god stiksav, har vi et stort udvalg af modeller på lager. Vores stiksave fås i forskellige prisklasser og kan både købes online og bestilles til afhentning i butik (det tager kun 3 timer fra du afgiver din ordre til du kan hente den i din lokale Davidsen). I sortimentet finder du save i forskellige varianter.