Drømmer du om gulvvarme i boligen? Så har vi alt hvad du skal bruge - gulvvarmeslanger, varmefordelingsplader og termostater til at styre varmen. Med gulvvarme i boligen, får du en jævn varme i rummet, ligesom du undgår fodkulde. Gulvvarme egner sig til de fleste gulvbelægninger. Trægulve må dog ikke opvarmes til mere end 25 °C.
Gulvvarme giver en god komfort, så du undgår fodkulde. Hvis du etablerer gulvvarme i badeværelset, vil gulvene hurtigere bliver tørre når du har været i bad. Der hvirvles også mindre støv op i luften, så du får et bedre indeklima.
Ulempen ved gulvvarme er at det kan være dyrt at installere. Derfor skal du overveje om du er villig til at betale den pris som det koster at få lagt gulvvarme ind i boligen - eller om der er en anden løsning som passer bedre. Nogle gulvbelægninger føles fx varme og bløde at gå på og kan derfor være et godt alternativ.
Du skal også være opmærksom på at gulvvarme ikke kan betale sig hvis huset er dårligt isoleret. Er der mange sprækker og revner hvor varmen kan slippe ud, kan det hurtigt blive en dyr fornøjelse med gulvvarme, og det vil enten være nødvendigt at supplere med radiatorer eller efterisolere boligen - fx ved at udskifte vinduerne eller lægge mere isolering på loftet. Det er typisk ældre huse der er dårligt isoleret.
Vælger du at lægge gulvvarme ind, skal du huske at det tager tid at varme gulvene op - især hvis gulvvarmeslangerne støbes ind i beton. Til gengæld er gulvene varme længe efter at du har slukket for gulvvarmen.
Skal du vælge vandbaseret gulvvarme eller elektrisk gulvvarme?
Der er fordele og ulemper ved begge løsninger:
Elgulvvarme er billig at installere, da varmemåtten kan lægges direkte ovenpå det eksisterende gulv. Til gengæld er elektrisk gulvvarme dyr i drift. Det kan derfor ikke anbefales at installere elgulvvarme i hele boligen. Har du et mindre badeværelse, kan elgulvvarme dog være en fin løsning - så længe det ekstra energiforbrug holder sig indenfor en rimelig grænse.
Vandbaseret gulvvarme er dyrt at installere, da det eksisterende gulv skal brydes op. Når gulvvarmen først er koblet til, vil de løbende driftsudgifter dog være cirka 2-3 gange lavere end hvis du vælger el gulvvarme. Skal du lægge gulvvarme i hele boligen, er vandbaseret gulvvarme derfor den løsning der bedst kan betale sig.
Hvilke gulvtyper kan tåle gulvvarme?
Du kan stort set bruge gulvvarme uanset hvilken gulvbelægning du har. Det er dog vigtigt at du tjekker med producenten for at være på den sikre side. Derudover skal du være opmærksom på at gulvet kan blive ødelagt hvis temperaturen bliver for høj.
Her kan du se hvilken temperatur de forskellige gulvbelægninger typisk kan tåle.
Træ - 25 °C
Fliser/klinker - 27 °C
Øvrige - 28 °C
Både laminatgulve og vinylgulve kan blive ødelagte hvis varmen bliver for høj. Er der tale om et trægulv, kan træet revne. Det er især de bløde træsorter som fyr og gran der påvirkes af ændringer i temperaturen. Hårde træsorter som fx eg og teak er mere robuste.
Problemet med for meget varme opstår typisk hvis der installeres elgulvvarme med en effekt på over 1.000 watt/m2. Vælger du vandbaseret gulvvarme, vil der normalt ikke være noget at bekymre sig for.
Montering af gulvvarme - her er hvad du skal være opmærksom på
Det kræver ikke en byggetilladelse at installere gulvvarme, og du må godt udføre arbejdet selv. Dog skal du have en fagperson til at tilslutte gulvvarmen. Vælger du elgulvvarme, er det en autoriseret elinstallatør der skal koble gulvvarmen til elinstallationen. Er der tale om vandbaseret gulvvarme, skal du have fat i en autoriseret vvs-installatør.
Vær også opmærksom på at installationen skal overholde reglerne i bygningsreglementet. Derfor er det en god ide at få en fagperson til at installere gulvvarmen for dig.
Gulvvarmeslangerne støbes ofte ind i beton. Det er dog nemmere at placere dem i såkaldte varmefordelingspladder, hvor der er indfræset spor til slangerne. Så slipper du nemlig for det tunge arbejde med at støbe beton.
Vælger du en løsning med beton, skal betonlaget have en tykkelse på 10 centimeter.
Vandbaseret gulvvarme kan både kobles til fjernvarme, varmepumpe, naturgas, oliefyr og solfanger. Den eksisterende opvarmningsform bestemmer hvor dyrt det er at have gulvvarmen tændt.
Hvad koster gulvvarme?
Det er svært at give et præcist svar på, da den samlede pris afhænger af mange ting. Du kan dog spare en del penge ved at udføre arbejdet selv, da du dermed sparer udgifterne til arbejdsløn. Til gengæld er du sikker på at arbejdet bliver udført korrekt hvis du får en fagperson til at gøre det for dig.
Selvom vandbaseret gulvvarme er dyrest at installere, vil pengene hurtigt tjene sig ind igen, da de løbende udgifter til opvarmning af gulvet er lavere end hvis du vælger elgulvvarme. Det gælder også hvis du opvarmer huset med naturgas eller olie.
Køb gulvvarme hos Davidsen
Står du overfor at skulle installere gulvvarme i boligen, kan du købe de ting du skal bruge hos Davidsen. Vi har både varmefordelingsplader - som er de plader varmeslangerne lægges oven på - og gulvvarmeslanger. Vil du have en løsning med elgulvvarme, har vi varmemåtter - bl.a. til gulve med træ, laminat og parket.