Skal du bruge spånplader til dit næste byggeprojekt? Her på siden finder du spånplader til både vægge, gulve og møbler. Vi har fx gulvspånplader med fer og not – og vandfaste spånplader i nåletræ. Se udvalget nedenfor.
Spånplader er træplader som består af savsmuld der er presset sammen med lim.
Da man anvender savsmuld, får pladerne en glat overflade – i modsætning til fx OSB-plader, der har en mere grov struktur.
Der er mange grunde til at benytte spånplader til dine byggeprojekter:
Har en lav vægt og er derfor nemme at arbejde med
Kan skæres til så de passer i størrelsen. Her kan du fx bruge en rundsav, en stiksav eller en håndsav
Kan males og tapetseres, så de får personlighed og kant. Sørg for at bruge en maling til træ
Er forholdsvis stærke – men har mindre styrke end fx OSB-plader. Derfor ser man nogle gange at de hængsler der holder en skabslåge på plads i skabskabinettet, bliver revet af
Spånplader minder meget om OSB-plader, men er knap så modstandsdygtige overfor fugt. De har også mere porøse kanter end fx MDF-plader.
Det kan du bruge spånplader til
Spånplader kan bruges til et hav af projekter.
Man bruger fx spånplader som gulvunderlag - både under trægulve, vinylgulve og gulve med væg-til-væg tæpper. Her giver de et stærkt og plant underlag, hvor du kan lægge gulvet ovenpå.
Spånplader anvendes også til fremstilling af møbler som fx skabe, hylder, reoler og skænke. Da kanterne er forholdsvis porøse, er det dog en god ide at spartle dem først. Du kan også sætte kantfolie på.
Spånplader beklædt med laminat – de såkaldte melaminplader – benyttes bl.a. som bordplader. De kan også bruges til møbelfremstilling.
Endelig er spånplader velegnede til opbygning af skillevægge. Her er gipsplader dog ofte et bedre valg, da de er billigere og giver en pænere overflade.
4 eksempler på valg af spånplader
Det er vigtigt at du vælger de rigtige spånplader til dit byggeprojekt.
Men hvad skal du kigge efter?
Det kommer an på hvad du skal bruge pladerne til.
Lad os snuppe et par eksempler:
Skal du opsætte en skillevæg med spånplader, skal de have en tykkelse på 12 mm – så opfylder de nemlig kravene til klasse 2 beklædning. Ifølge Bygningsreglementet SKAL der benyttes klasse 2 beklædning til indvendige væg- og loftoverflader i enfamiliehuse.
Er der tale om lette vægge i vådrum, kan du godt bruge spånplader – også i vådzonen. Her skal pladerne dog beklædes med en godkendt, vandtæt pvc-beklædning. Desuden skal de have en tykkelse på mindst 16 mm.
Skal du lægge et gulv, anbefaler vi at du vælger gulvspånplader. Gulvspånplader er hårdere end almindelige spånplader. Desuden har de fer og not, så du nemmere kan samle dem til ét sammenhængende underlag. Gulvspånplader kan både bruges til at lægge et svømmende gulv og et bærende undergulv.
Skal du lægge et gulv med gulvvarme, anbefaler vi at du vælger spånplader med spor. Så kan du nemlig lægge gulvvarmerørene i sporene sammen med varmefordelingspladerne, så varmen fordeles jævnt udover hele gulvet.
Spånplader egner sig som udgangspunkt ikke til udendørs brug, da de kan rådne hvis de udsættes for fugt.
Der findes dog vandfaste spånplader – det vil sige spånplader som er mere fugtresistente end almindelige spånplader.
Bortskafning af spånplader – her er hvad du skal være opmærksom på
Spånplader klassificeres som brændbart affald og skal bortskaffes på genbrugspladsen.
Du må ikke afbrænde spånplader i brændeovnen, da der udvikles giftige gasser under afbrændingen.
På forbrændingsanlægget afbrænder man også pladerne – men det sker under meget højere temperaturer end man kan opnå i en brændeovn. Derfor udvikles der ikke giftige gasser.
Køb dine spånplader hos Davidsen
Spånplader kan bruges til en bred vifte af gør-det-selv projekter. De er velegnede til gulvunderlag, vægge, møbler, sokler eller som bærende underlag under en madras.
I vores sortiment finder du både almindelige spånplader og spånplader til gulvunderlag.
Spånpladerne fås i flere længder og tykkelser, så du kan finde de helt rigtige plader til formålet.