Er du i tvivl om hvilket tilbehør du skal købe til din grill? Eller savner du bare inspiration til hvordan du kan tage grilloplevelsen til nye niveauer? I denne artikel giver vi dig et nemt og overskueligt overblik over det mest populære grilltilbehør – selvfølgelig krydret med en masse gode råd om hvad du skal vælge.
Synes du at grillmaden bliver tør og kedelig? Så kan det skyldes at du ikke tilbereder den rigtigt. Med nogle simple redskaber kan du heldigvis give maden mere smag og saft
Et rotisseri er et roterende grillspyd, som sikrer at maden bliver stegt ensartet på alle sider.
Med et rotisseri bevarer kødet sin saft og smag og bliver sprødt hele vejen rundt.
Vælger du et rotisseri med motor, slipper du får at skulle dreje spyddet undervejs. Du skal altså blot læne dig tilbage og vente på at maden bliver klar.
Hvad kan du tilberede på et rotisseri?
Stort set alt faktisk. Flæskesteg, and, kylling, lammekølle. Ja, selv grøntsager og kartofler kan tilberedes på et rotisseri – hvis blot du har en rotisserikurv.
Det betyder fx at du kan bruge din grill til at lave sprøde pomfritter, råstegte kartofler, dampede grøntsager og sågar popcorn.
Kort sagt: Med et rotisseri åbner der sig en helt ny verden af kulinariske oplevelser.
Skal du stege spejlæg, lave pandekager eller tilberede skaldyr på grillen? Så er det en stegeplade du skal have fat i. En stegeplade er nemlig velegnet til måltider som ellers er svære at lave på en almindelig grillrist. Med stegepladen kan du forvandle din grill til en pande, hvor du kan lave både morgenmad, frokost og aftensmad.
Stegepladens overflade dækker typisk omkring halvdelen af grillen. Det betyder altså at du kan bruge den anden halvdel til fx at tilberede pølser, bøffer eller hvad du nu har lyst til.
Langt de fleste stegeplader er lavet af porcelænsemaljeret støbejern… hvilket betyder at maden bliver steget ensartet – uanset hvor på stegepladen du lægger den.
Skal du lave kylling, vil du få en fantastisk smag ved at bruge en såkaldt kyllingeholder. En kyllingeholder er en anordning hvorpå du kan placere kyllingen, så den står sikkert og stabilt uden at vælte.
Bunden af holderen kan du fylde med fx vin eller øl, som vil fordampe og trænge ind i kødet under tilberedningen, så kyllingen får masser af smag og kraft.
Nogle kyllingeholdere har også en hætte som indfanger saft fra kyllingen. Saften kan du pensle udover kyllingen for at give den ekstra smag.
Drømmer du om at lave den perfekte pizza på din grill? En pizza med ultrasprød kant toppet med de bedste råvarer du kan forestille dig? Det kan godt lade sig gøre – hvis blot du har en pizzasten. En pizzasten kan tåle ekstremt høje temperaturer, hvilket er det der giver pizzaen en sprød overflade.
Du kan også bruge pizzastenen til fx at bage brød eller lave desserter.
Det er en god ide at vælge en pizzasten med en slip-let overflade – så undgår du at maden sætter sig fast under tilberedningen.
Uanset om du skal lave kylling, steg eller oksemørbrad, anbefaler vi at du bruger et stegetermometer.
Med et stegetermometer kan du holde øje med temperaturen i den mad du tilbereder, så du ved præcis hvornår den har fået nok. Skal du fx lave and til juleaften, skal kødet have en kernetemperatur på 74 grader før det er færdigt.
Der findes i dag mange forskellige stegetermometre til grillen, og de mest avancerede kan tilsluttes din smartphone og give dig besked når maden er klar.
Fascinerende, ikke?
Vil du have glæde af din grill i mange år fremover, er det vigtigt at du passer godt på den. Specielt vind og vejr kan være hård ved grillen. Med nogle simple midler kan du sikre at grillen holder sig skinnende år efter år uden at blive ødelagt.
Hvis du lader din grill stå ude året rundt, er det vigtigt at du dækker den til med et grillovertræk. Grillovertrækket beskytter imod regn, frost, sne og sågar solens uv-stråler (ja, de er ikke kun skadelige for os mennesker, men også din grill).
Med et grillovertræk slipper du også for at skulle stille din grill væk hver gang du har brugt den. I stedet for at skubbe den ind i skuret, kan du altså blot dække den til med et overtræk.
Sørg for at vælge et grillovertræk der passer i størrelsen. Det skal hverken være for stort eller for lille.
Du behøver ikke nødvendigvis at vælge et grillovertræk af samme mærke som din grill. Et universalovertræk som passer til de fleste grillstørrelser, er ganske fint – men det holder selvfølgelig ikke lige så længe som et originalt grillovertræk.
Når du skal rengøre din grill, er det første du skal gøre efter at skrubbe grillristen ren. Det gør du med en såkaldt grillbørste. En grillbørste er dog ikke bare en grillbørste. De findes nemlig i forskellige materialer – og her er det ikke helt ligegyldigt hvad du vælger.
Har du en grillrist der er lavet af rustfrit stål, anbefaler vi at du bruger en messingbørste.
En messingbørste ødelægger nemlig ikke emaljen og forhindrer dermed at grillristen ruster.
Har du en støbejernsrist, kan du bruge en grillbørste i rustfrit stål.
Sørg for at børsten er robust. Det er bedst hvis den har korte, stive børstehår.
Er din grill meget beskidt, kan du bruge grillrens til at opløse de belægninger som almindeligt sæbevand ikke kan få bugt med. Grillrens er velegnet til rengøring af både grillristen, låget og den indvendige side af grillen.
Som alternativ til grillrens kan du bruge brun sæbe. Grillrens er dog nemmere at bruge da det typisk kommer i en sprayflaske, så du kan spraye rensemidlet direkte på grillen.
Bemærk at mange grillproducenter tilbyder flere former for grillrens – fx et produkt til rengøring af grillristen og et andet til den udvendige emalje. Her gælder det altså om at vælge den type der passer bedst til opgaven.
Når du er færdig med at rengøre grillristen, anbefaler vi at du smører den ind i en smagsneutral olie.
Men hvorfor nu det, spørger du? Jo, når du smører grillristen ind i olie, undgår du at overfladen ruster. Og så vil maden slippe bedre næste gang du skal grille.
Grunden til at du skal bruge en smagsneutral olie – som fx rapsolie – er at olien ellers vil smage igennem når du griller. Og det vil du selvfølgelig helst undgå, ikke?.
Sikkerhed bør være en topprioritet når du griller. Tager du ikke dine forholdsregler, kan det nemt gå galt – og det gælder uanset hvilken grill du har. Med det rigtige tilbehør kan du mindske risikoen for uheld.
For at undgå at du brænder dig når du fx skal løfte og vende grillristen, anbefaler vi at du ifører dig et par gode grillhandsker.
Vælg gerne lange grillhandsker – så beskytter de også underarmen.
Er din grill udstyret med kroge eller holdere, kan du hænge handskerne der. Så har du dem altid ved hånden når du skal bruge dem.
Et grillforklæde ser ikke blot pænt ud, men beskytter også dit tøj imod varme og fedt fra grillen. Derfor anbefaler vi at du bruger et forklæde når du griller.
Det er en god ide at vælge et forklæde med frontlommer – så har du nem adgang til dine grillredskaber.
Hvilket leder os til næste punkt på listen…
Solide grillredskaber som fx paletknive, gafler og tænger sikrer at du ikke brænder dig når du laver mad på grillen.
Derfor er de et must – uanset om du er inkarneret grillentusiast eller typen der blot finder grillen frem en gang imellem.