Det er vigtigt at du holder din grill ren for at forlænge levetiden og undgå bakterier. I denne guide finder du gode råd til rengøring af grill i både støbejern og rustfri stål. Og så viser vi dig hvad du kan gøre hvis grillen bliver angrebet af rust.
Rengøring efter brug:
Rengøring en gang om måneden:
Du skal rengøre grillristen hver gang du har brugt din grill. Dette gøres bedst imens grillen stadig er varm. Venter du til den er kølet af, vil det nemlig være meget sværere at skrubbe skidt og snavs væk.
Til rengøringen er det en god ide at bruge en grillbørste. Er grillristen lavet af støbejern, bør du benytte en stålbørste, hvorimod det er bedre at bruge en messingbørste til grillriste der er lavet af rustfrit stål da du ellers risikerer at ødelægge emaljen (som virker beskyttende mod rust).
Hvis grillristen er meget beskidt, kan du vaske den med brun sæbe og lægge den i en plastikpose natten over. Tag risten ud af posen, og skyl sæben grundigt væk med vand, så du undgår sæberester i det næste grillmåltid.
OBS: Brug ikke sæbe hvis risten er lavet af støbejern – det ødelægger nemlig emaljen.
Når grillristen er afkølet, er det en god ide at smøre den ind i en smagsneutral olie som fx rapsolie. Bruger du kokosolie eller olivenolie, vil det kunne smages i maden næste gang du griller. Nogle producenter tilbyder en særlig non-stick spray, som du kan anvende i stedet for madolie.
Brug en bagepensel eller et stykke køkkenrulle til at fordele olien. Sørg for at komme godt ind i alle kroge, og husk at få bagsiden med. Olien sikrer at maden nemmere slipper, og forhindrer også rustdannelse, så vær grundig med indsmøringen.
Og lige et sidste tip inden vi går videre: Er der tale om en støbejernsrist, anbefaler vi at du varmer den op i grillen eller en ovn efter at du har smurt den ind i olie. Lad risten brænde af i 30-60 minutter – dette gør den mindre modtagelig overfor rust. Gentag eventuelt processen hvis der er behov for det.
Har grillen en drypbakke til opsamling af madfedt og kødsaft, bør denne tømmes eller skiftes når du er færdig med at grille da den ellers vil tiltrække dyr som fx rotter. Når du har tømt drypbakken, rengøres den med vand og sæbe.
Hvis du benytter en kulgrill, skal du huske at tømme den for aske efter brug. Ikke kun af hygiejnemæssige årsager, men også fordi gløder kan hvirvles op i luften når det blæser, og forårsage brand (det gælder især i perioder med tørke).
For at komme fedt og madrester til livs på indersiden af grillen og i bunden af låget kan du bruge stanniol eller en såkaldt grillskraber, som du kan købe i vores webshop eller i en af vores butikker. En grillskraber er især god til genstridige belægninger, som ellers kan være svære at få væk.
Til sidst er det en god ide at vaske både den indvendige og udvendige side af grillen ren med sæbevand og en svamp. Skyl efter med vand og tør over med et stykke køkkenrulle. Så vil grillen være spejlblank og klar til endnu en grillaften.
Rengøring af grillens indvendige og udvendige bør gøres cirka en gang om måneden.
Har du en gasgrill, skal du også rengøre brænderørene da de er forsynet med huller som kan blive tilstoppet med fedt. Du rengør nemmest brænderørene med en grillbørste.
Mange gasgrill er udstyret med flavorizer bars, som giver maden en bedre smag. Disse behøver du ikke at rengøre hvis blot du skruer helt op for temperaturen på grillen efter brug, og lader varmen brænde skidt og snavs væk. Vi anbefaler dog at du regelmæssigt skrubber madrester væk med en grillbørste.
Varmehylder, kontrolpanel, bund, låg og endestykker kan du rengøre med en svamp og en mild sæbeopløsning.
Hvis din grillrist bliver ramt af rust, kan det være nødvendigt at udskifte den, men ofte er det muligt at fjerne rustbelægninger ved at lægge risten i blød i en blanding af tre dele eddikesyre og en del vand.