Med en vertikalskærer kan du komme ukrudt og mos i græsplænen til livs. Det er dog vigtigt at du bruger din vertikalskærer rigtigt – ellers risikerer du at ødelægge græsplænen i stedet. I denne artikel kan du blive klogere på hvordan du vertikalskærer din græsplæne.
Du skal vertikalskære din græsplæne hvis du har problemer med ukrudt og mos.
Vertikalskæreren skærer lodret ned i plænen, så den kan få lys og luft. Det giver græsset bedre vækstbetingelser, hvilket gør det svært for mos og ukrudt at få overtaget. Vertikalskæreren fjerner også dødt græs i bunden af plænen. Ved at fjerne dødt græs, styrkes græsplanternes vækst, så nyt græs kan vokse frem.
Endelig river vertikalskæren mos op. Det løse mos lægger sig som en dyne på græsplænen, så du nemt kan rive det sammen og køre det på genbrugspladsen.
Her er vores anbefaling til hvordan du får det bedste ud af din vertikalskærer...
Inden du starter vertikalskæren op, er det vigtigt at du vælger det rigtige tidspunkt. Du kan i princippet vertikalskære din græsplæne fra marts til oktober, men vi anbefaler at du gør i det i foråret – altså i marts, april eller maj.
Her sidder mosset løst og er derfor nemmere at fjerne. River du græsset igennem med vertikalskæreren i foråret, vil nye græsfrø også kunne nå at spire inden det bliver sommer. Det er bedst at vælge en dag hvor græsset ikke er for vådt, men heller ikke for tørt. Ideelt set bør der have været 3-5 dage i træk med tørvejr. Så vil vertikalskæren nemmere kunne skære ned i plænen.
Når du har valgt en dag, er det tid til at starte vertikalskærerens motor og lufte græsplænen. Mange begår den fejl at de skærer for dybt ned i græsplænen, hvilket resulterer i at vertikalskæreren både river græs- og mosrødder op. Det er altså vigtigt at du indstiller skæredybden rigtigt. Knivene skal kun lige røre overfladen og skære nogle få millimeter ned i plænen.
Vær ikke bange for at vertikalskære hele din græsplæne. Vertikalskæreren lader nemlig græsset sidde, så det kun er mos og ukrudt der rives op. Er der meget mos i græsplænen, kan du køre den igennem to gange med vertikalskæren – først i den ene retning, så den anden.
Hvis du har en kombimaskine der både fungerer som mosfjerner og vertikalskærer, anbefaler vi at du starter med at bruge valsen med fjedre først (til at fjerne mos), og slutter af med valsen til vertikalskæring (til at sikre luft og lys til græsrødderne).
Når du har kørt græsplænen igennem med vertikalskæreren, skal du fjerne det afrevne mos (der vil ligge som en dyne på plænen). Hvis du bare lader mosset ligge, vil græsset ikke få tilstrækkeligt med lys og luft (og det vil derfor have svære vækstbetingelser).
Du kan fjerne det afrevne mos med en almindelig løvrive og aflevere det på en kommunal genbrugsstation sammen med det øvrige haveaffald. Du kan også bruge det som dekoration i boligen eller lægge det under træer og buske, hvor det vil fungere som jorddække.
Når du har givet græsplænen en tur med vertikalskæren, vil plænen se meget medtaget ud. Det er helt normalt. Efter 4-6 uger vil nyt græs vokse frem.
Hvis du vil have en grøn, frodig og stærk græsplæne, er det vigtigt at du ikke bare nøjes med at vertikalskære plænen. Mindst ligeså vigtigt er det at du plejer den rigtigt efterfølgende. Her er de ting du skal gøre når du har givet plænen en tur med vertikalskæren:
• Giv græsplænen topdressing (som er en blanding af kompostmuld og sand). Topdressing udjævner huller i plænen og tilfører den næring.
• Efterså med nye græsfrø. Vil du spare tid, kan du blande græsfrøene sammen med topdressingen.
• Du kan vande græsplænen 2 gange om ugen. Vær opmærksom på at nogle fagpersoner fraråder vanding af plænen da det er unødig brug af ressourcer.
I højsæsonen skal du slå græsplænen cirka en gang om ugen. Klip den ikke kortere end 4 cm. Hvis græsset bliver for kort, vil mos nemmere finde fæste.