Har du et redskabsskur, får du mere ud af det hvis du isolerer vægge, lofter og gulve. Isoleringen holder nemlig kulden ude, så du kan bruge skuret som værksted, og til opbevaring af fx en fryser, plæneklipper eller motorcykel – dvs. ting som normalt ikke tåler frostgrader. Bliv klogere på hvordan du isolerer dit skur uden at der trænger fugt ind i konstruktionen.
Der er ikke noget krav om at et skur skal være isoleret, men uden isolering vil der blive meget koldt i skuret når frostgraderne sætter ind om vinteren. Det er der for så vidt heller ikke noget galt i hvis blot du anvender dit skur til opbevaring af fx haveredskaber. Men hvis du vil bruge det som hobbyværksted, er det bedst at lægge isolering i hele skuret.
TIP: Foruden isolering anbefaler vi at du anskaffer dig et par gode handsker, en malerdragt og et åndedrætsværn. Mineraluld giver nemlig kløe hvis du kommer i kontakt med materialet.
Når temperaturen i skuret sniger sig under frysepunktet, er der også mange ting du ikke kan opbevare. Som eksempler kan nævnes maling, der mister sin elasticitet ved kølige omgivelser, og batterier (som helst skal opbevares indendørs i vinterperioden).
Det er ikke så svært at isolere væggene, men det er vigtigt at du gør det på den rigtige måde da du ellers risikerer at der opstår problemer med råd og svamp.
Opmåling: Start med at opmåle væggene i skuret. Så kan du nemlig regne ud hvor meget isolering du skal bruge. Eksempel: Hvis den væg du skal isolere, måler 3,20 x 1,85 meter, skal du bruge isolering til 5,92 m2. Husk at medregne det samlede areal af alle de vægge du skal isolere.
Køb af materialer: Når du har fundet ud af hvor meget isolering du skal bruge, kan du bestille det online eller i et af vores byggemarkeder, som du finder i hele landet. Vi anbefaler at du isolerer dit skur med mineraluld da det har en høj isoleringsværdi og er nemt at arbejde med. Mineraluld sælges bl.a. af Rockwool, som er en af de førende producenter af isoleringsmateriale.
Du skal desuden bruge vindpap, så kold luft ikke trænger ind i isoleringen og mindsker isoleringsevnen. Vindpap er diffusionsåbent. Det betyder at fugt fra isoleringen kan passere ud igennem vindspærren, men luften udefra kan ikke trænge ind. Vindpap fås i forskellige kvaliteter, og skal du blot isolere et redskabsskur, kan du godt nøjes med en af de billigere varianter
Imellem vindspærren og yderbeklædningen skal der være en afstand på 20 mm, så du sikrer en god ventilering, og undgår fugtproblemer. Derfor skal du også bruge en afstandsliste.
Opsætning af vindpap: Har du købt de materialer du skal bruge? Godt. Så er du klar til at gå i gang med selve isoleringsarbejdet.
Det første du skal gøre, er at sætte vindpap op. Her er det vigtigt at du følger producents anvisninger, og så skal du selvfølgelig sørge for at overholde afstanden på de 20 mm, så du undgår alvorlige fugtproblemer i skuret.
Pappet hæftes eller sømmes fast med 20 cm overlap. På den måde undgår du sprækker. Uden på vindspærren sætter du afstandslister, og så monterer du yderbeklædningen. Du er nu klar til at lægge isolering ind.
Læg isolering ind: Isoleringen monteres fra den indvendige side af skuret og kan nemt skæres til med en hobbykniv, så den passer i størrelsen. Når du har lagt isoleringen ind, lukker du af med en krydsfinerplade, fibercementplader eller et andet materiale der ikke suger fugt.
Når du skal isolere loftet, anbefaler vi at du gør det oppefra. Du kan også gøre det indefra, men det er langt mere besværligt, og du mister en masse højde, hvilket betyder at skuret bliver mindre rummeligt.
Start med at montere lægter på taget med cirka 1-1½ meter imellem. Læg så isolering ned imellem lægterne, og luk af med krydsfinerplader eller fibercementplader på samme måde som du gjorde det da du isolerede skurets vægge.
Ovenpå krydsfinerpladerne lægger du tagpap. Fordelen ved tagpap er at det er nemt at arbejde med fordi det er bøjeligt og har en lav vægt. Tagpap er i øvrigt nemt at vedligeholde, og skulle der opstå skader i taget, kan du nemt reparere dem med asfalttape.
Det er selvfølgelig ikke gratis at isolere et skur, men pengene er givet godt ud da isoleringen åbner for nye anvendelsesmuligheder.
TIP: Vil du ikke bøvle med at lægge isolering ind, kan du købe et færdigisoleret skur, hvilket klart er den nemmeste løsning. Du kan også vælge et skur med en stor godstykkelse. På den måde vil isoleringen ligge i træet, og du slipper for at skulle beklæde de indvendige vægge med fx krydsfinerplader.