Er du træt af at din græsplæne er blevet gul og kedelig at se på? Måske har du længe tænkt på at gøre noget ved problemet, men har ingen anelse om hvor du skal starte. I denne artikel kan du lære hvordan du får nabolagets grønneste græsplæne – uden at det behøver at kræve alt din tid.
En af hemmelighederne bag en grøn græsplæne er at klippe den rigtigt. Her er de ting du skal være opmærksom på når du klipper græs:
• Du skal klippe græsset cirka 1 gang om ugen i vækstsæsonen – det vil sige fra marts til oktober. Nogle græssorter vokser hurtigt og kræver derfor hyppigere klipning. Gødning kan også bevirke at græsset vokser hurtigt.
• Klip kun græsset når det er tørvejr. Hvis græsset er vådt, vil rødderne ikke få tilstrækkelig med næring, og græsset vil få en kedelig gul farve.
• Undgå at klippe græsset for kort. Vi anbefaler at du indstiller din plæneklipper til at klippe græsset ned i 3-4 centimeters højde. Hvis du klipper det kortere, vil græsplænen blive beskadiget, og du skal bruge mere gødning.
• Lad det afklippede græs ligge – det fungerer nemlig som gødning. Har du en plæneklipper med bioklip, vil det afklippede græs blive findelt og lægge sig imellem græsrødderne. En bioklippet græsplæne ser grønnere, tættere og mere livskraftig ud.
• Sørg for at knivene er skarpe. Hvis de er sløve, vil plæneklipperen rive græsstråene op, og græsset vil blive skævt. Vi anbefaler at du sliber knivene når du tager plæneklipperen frem efter vinteren.
For at få en grøn græsplæne er det også vigtigt at du giver den gødning henover sæsonen.
Gødningen fungerer som næring og giver en sundere, kraftigere og mere slidstærk græsplæne. Desuden modvirker plænegødning mos og ukrudt.
Når du skal gøde græsplænen, anbefaler vi at du følger denne gødningsplan:
• Giv græsplænen den første gang gødning i marts eller april – altså når vækstsæsonen starter
• Herefter gøder du plænen 3-4 gange i løbet af sæsonen. Bruger du organisk gødning, er det nok at gøde græsplænen én gang.
• Følg altid doseringsvejledningen. Bruger du for meget gødning, vil der komme svedne pletter på græsplænen, og de kan være svære at få væk.
Du kan enten fordele gødningen med hænderne eller med en gødningsspreder, som er en vogn der automatisk doserer gødningen.
Det er også vigtigt at du bruger en såkaldt plænegødning. Den indeholder nemlig den rigtige fordeling af de næringsstoffer som græsplænen har brug for.
Topdressing er en blanding af muldjord og kompost, som fordeles udover græsplænen.
Topdressingen tilfører græsplænen næring, så den kan vokse sig stærkere og sundere.
Desuden er topdressingen med til at udjævne huller i græsplænen. Derfor er det god ide at bruge topdressing hvis du har en meget ujævn græsplæne.
Når du skal give græsplænen topdressing, anbefaler vi følgende fremgangsmåde:
• Start med at fjerne mos, blade og grene, så der ikke ligger nogen former for affald på plænen
• Strø så topdressingen jævnt udover græsplænen i et lag på cirka 0,5-1 cm i tykkelsen.
• Riv græsplænen igennem med en rive eller kost.
Det er bedst at give græsplænen topdressing i marts, april eller maj når sæsonen starter, og eventuelt i september eller oktober inden vinteren sætter ind.
Hvis der er bare områder på græsplænen, kan du tilsætte græsfrø til blandingen, så der kan vokse nyt græs frem.
Køb topdressing til græsplænen
Når der har været længere perioder med mange solskinstimer, kan græsplænen blive gul og vissen.
Men der er ingen grund til at give den vand. Græsplænen får nemlig sin farve tilbage så snart der kommer et regnskyl.
Og skulle der være områder som bliver nedslidt efter en periode med tørke, kan du så nye græsfrø sidst på sommeren.
Det bedste råd er altså at undgå vanding af græsplænen. Det er unødvendigt og spild af ressourcer.
Til gengæld er det vigtigt at vande de planter du har plantet ud i foråret. Deres rodnet stikker nemlig ikke særlig dybt ned i jorden, og det er derfor altafgørende at de får vand hvis de skal klare sig.
Natali, Braagraard. 2018. Haveekspert: Hold nu op med at vande græsplænen. URL: nyheder.tv2.dk/samfund/2018-05-22-haveekspert-hold-nu-op-med-at-vande-graesplaenen. Hentet: 19-05-2022.
barenbrug.dk. Barenbrug. URL: https://www.barenbrug.dk/hvorfor-skal-du-anvende-bioklip#. Hentet: 19-05-2022.