Vil du gerne have en græsplæne uden mos? Så kan det være nødvendigt at give den kalk. Her får du vores bedste råd til at kalke græsplænen.
Kalk er med til at hæve pH-værdien i græsplænen, så mos har dårlige betingelser for at gro. Mos stortrives nemlig når pH-værdien er lav – dvs. under 5,5.
Kalk får også jordpartiklerne til at klumpe sig sammen og fremmer dermed optagelsen af næringsstoffer, ilt og vand. På den måde får græsset bedre vækstbetingelser.
En god tommelfingerregel er at du skal tilsætte omkring 30 kg kalk per 100 m2.
Det er vigtigt at du er omhyggelig med doseringen. Du kan ikke bare tilsætte uanede mængder kalk. Hvis græsplænen tilføres for meget kalk, bliver pH-værdien nemlig for høj, og så vil græsset have svært ved at trives.
Ideelt set skal pH-værdien i græsplænen ligge mellem 5,0 og 7,0. Hverken lavere eller højere.
Det betyder også at du måske slet ikke behøver at tilsætte kalk. Har du fx gødet græsplænen med kompost, vil jorden typisk indeholde rigeligt med kalk. Og så er der ingen grund til at tilsætte yderligere. Tværtimod.
Du skal altså kun tilsætte kalk hvis pH-værdien i græsplænen er under 5,5. Her betegnes jordbunden som sur.
Hvordan måler du pH-værdien i jordbunden?
Det gør du med et pH-meter, som du kan købe i byggemarkedet for omkring 100 kroner.
Du kan også få foretaget en såkaldt jordbundsanalyse. Den fortæller ikke blot om din græsplæne trænger til kalk, men også om den mangler mineraler som fx kalium og fosfor.
Et klassisk tegn på at græsplænen mangler kalk, er at jorden er meget sandet. Lerholdig jord er derimod rig på kalk.
For at være sikker på at du giver græsplænen den rigtige mængde kalk, anbefaler vi altid at du følger doseringsvejledningen på pakken.
Det er ikke så afgørende om du bruger granuleret kalk, perlekalk eller flydende kalk. De virker alle på samme måde.
Men der er selvfølgelig en forskel.
Det bedste tidspunkt at kalke græsplænen er i efteråret – i oktober og november. Og igen i foråret – i marts og april. Her falder der nemlig store mængder nedbør, som er med til at opløse kalken, så den kan trænge ned i jorden.
Ved at kalke i efteråret vil plænen være klar til foråret, hvor vækstsæsonen starter, og græsset begynder at vokse.
Hvis pH-værdien ikke hæves tilstrækkeligt efter at du har kalket græsplænen i foråret, kan du give den halv dosis henover sommeren.
Når først pH-værdien har nået det rigtige niveau, behøver du ikke at kalke hvert år. I stedet kan du nøjes med at give plænen kalk hvert andet eller tredje år. Her skal du bruge 10-15 kg kalk per 100 m2.
For at få det bedste resultat, anbefaler vi at du fordeler kalken med håndkraft. Det er altså ikke nødvendigt at bruge kompliceret udstyr. Du tager blot en god håndfuld op af posen, former den til en kugle og strøer udover græsplænen.
Køber du en stor pose kalk, er det nemmest at lade den stå på plænen. Kalk indeholder nemlig meget væske, og posen kan derfor være tung at slæbe rundt på.
Har du en stor græsplæne, kan du bruge en gødningsspreder. Med en gødningsspreder går arbejdet hurtigere, og kalken bliver fordelt jævnt udover græsplænen.
En komplet gennemgang af hvordan du kalker din græsplæne, så mos har sværere ved at klare sig.
Lad os lige opsummere:
Og husk: Vil du have en grøn og frodig græsplæne, er kalkning kun en del af den samlede indsats. Du skal også klippe græsset, gøde plænen og udlægge topdressing.
Du kan blive klogere på hvordan du plejer din græsplæne i artiklen: Sådan får du en grøn græsplæne i 4 nemme trin