Har du en træterrasse, er det vigtigt at du behandler den med træbeskyttelse eller træolie. Men hvordan gør du lige det? Og hvorfor er det overhovedet vigtigt? Det får du svar på i artiklen her.
Hvis du ikke vedligeholder din træterrasse, vil den blive angrebet af råd og svamp. Samtidig bliver den også trist og kedelig at se på. Løbende vedligeholdelse er altså alfa og omega hvis du vil bevare træets naturlige glød og sikre at du har glæde af din terrasse i mange år.
Det er dog ikke alle trærterrasser der kræver lige meget vedligeholdelse. Hårde træsorter har fx et højt indhold af harpiks, hvilket betyder at der kan gå længere tid mellem behandlingerne.
Hårde træsorter er fx:
Bløde træsorter som fx fyr og gran skal derimod behandles oftere - typisk en gang om året.
Vi anbefaler at du vælger træolie - ikke træbeskyttelse. Hvorfor? Fordi træbeskyttelse danner en film på overfladen, og bliver denne film brudt, kan der trænge vand igennem. Vandet bliver altså fanget under filmen - og så kan træet nemmere rådne. Træolie mætter derimod træet og beskytter det indefra. Her dannes der altså ikke en film på overfladen.
Hvilken træolie skal du så vælge? Hvis du vil give din terrasse de bedste betingelser for at klare sig mod vind og vejr, gør du klogt i at vælge en træolie med farvepigment. Jo mere farvepigment der er i olien, desto bedre beskytter den mod solens UV-stråler.
1. Start med at rengøre terrassen
Det kan du gøre med en højtryksrenser. Her er det dog vigtigt at du påmonterer en terrassevasker - eller en patio cleaner som den også kaldes - så træet ikke bliver ødelagt at det høje tryk:
Dernæst skal du vaske terrassen med trærens, så den er fri for fedt, støv og snavs. Husk at det kan være nødvendigt at behandle terrassen flere gange for at få alle belægninger væk.
Eventuelle alger kan fjernes med et algemiddel. Lad algemidlet virke et døgns tid, og fej så de døde alger væk med en kost. Du kan genkende de døde alger på deres brune farve.
Til sidst skyller du terrassen med vand. Lad tørre i 2-3 døgns tid inden du fortsætter arbejdet.
2. Slib terrassen med sandpapir
Ved at slibe overfladen, fjerner du ikke blot splinter, skarpe kanter og ujævnheder, så terrassen bliver behagelig at gå på. Træolien vil også hæfte bedre.
Vi anbefaler at du bruger sandpapir med korn 80-120. Det er en god ide at montere slibeværktøjet på et forlængerskaft, så du undgår at blive øm i ryg og skuldre. Prøv fx vores Anza terrasseværktøj, som også kan bruges når der skal påføres olie eller træbeskyttelse:
Husk at feje slibestøvet væk med en kost, så det ikke bliver blandet sammen med olien.
3. Påfør træolie
Nu er det tid til at oliere træterrassen. Vælg en dag med tørvejr. Månederne maj til september giver typisk de bedste betingelser for at få et godt resultat. Vælger du en træolie der tørrer hurtigt, vil det dog ofte være muligt at oliere terrassen uden for sæsonen. For en sikkerheds skyld anbefaler vi dog at du tjekker fugtindholdet med en fugtmåler. Så er du sikker på at træet er tørt nok. Som tommelfingerregel må fugtindholdet ikke overstige 15 procent. Gør det det, skal du vente til der har været en periode med tørvejr.
Vi anbefaler at du maler endetræet først og slutter af med terrassens vandrette overflade. Det er også en god ide at stryge i samme retning som træets årer. Så får du det pæneste resultat. Du kan enten bruge en pensel eller rulle til at påføre olien med. Har du en stor terrasse, vil du dog kunne spare en del tid ved at bruge et forlængerskaft. Der skal typisk påføres flere lag olie for at resultatet bliver dækkende.
Tillykke - du har nu en smuk terrasse, der holder til vind og vejr:
Sådan - nu fik du et lille lynkursus i hvordan du vedligeholder din træterrasse, så den holder sig pæn i mange år.
Husk: Hvis du vil have et godt resultat, er det afgørende med et grundigt forarbejde. Skidt, fedt og belægninger skal fjernes, og overfladen slibes, inden du går i gang med at påføre olien.
Hvis du vil have flere gode råd til din gør-det-selv projekter, er du velkommen til at tilmelde dig vores nyhedsbrev. Det kan du gøre lige her.