Varmepumpe til sommerhus: Her er hvad du skal vide før du køber

Opvarmer du dit sommerhus med elradiator eller brændeovn? Så bør du overveje at få en varmepumpe. En varmepumpe bruger nemlig mindre strøm end en elradiator og kræver ikke nær så meget arbejde som en brændeovn. Bliv klogere på alle fordelene, og få gode råd til hvilken varmepumpe du skal vælge til dit sommerhus.  

qlima varmepumpe

Sådan fungerer en varmepumpe i sommerhuset

En varmepumpe består af en udedel og en indedel, som er forbundet via rør. Inde i varmepumpen er et kølemiddel, som bringes i kog og begynder at fordampe når det varmes op. Dampen komprimeres og transporteres dernæst videre til varmepumpens indedel, hvor den afgives til omgivelserne som luftvarme eller overføres til husets varmefordelingssystem. En varmepumpe fungerer altså lidt ligesom et køleskab - bare omvendt.

Vær opmærksom på at der findes flere forskellige typer varmepumper:

  • En luft-til-luft varmepumpe giver kun rumvarme og er det mest almindelige valg når der skal installeres en varmepumpe i sommerhuset, da den ikke kræver at der er vandbårne radiatorer eller gulvvarme.
  • En luft-til-vand varmepumpe giver også varmt brugsvand og kan endda varme din pool på hvis du har sådan en. Er velegnet til store sommerhuse og poolhuse, hvor der enten er vandbårne radiatorer eller gulvvarme med vand.

En varmepumpe kan bruges til at opvarme hele sommerhuset eller som supplerende varmekilde til fx elradiatorer eller brændeovn.

3 gode grunde til at vælge en varmepumpe til dit sommerhus

1. Bruger mindre strøm end en elradiator

Der kan være mange penge at spare ved at få en varmepumpe i sommerhuset. Ifølge Bolius bruger en varmepumpe en fjerdedel af den strøm som en elradiator bruger. En varmepumpe tjener sig derfor hjem i løbet af få år.

2. Kræver stort set ingen vedligeholdelse

Når først varmepumpen er installeret, passer den stort set sig selv. Hvis den indeholder mere end 1 kg kølemiddel - hvilket de fleste varmepumper gør - er det dog nødvendigt at få foretaget et årligt serviceeftersyn. Sørger du for at vedligeholde din varmepumpe korrekt, vil levetiden forlænges betydeligt.

3. Kan fjernstyres

De fleste varmepumper kan betjenes via en app på din smartphone eller tablet. På den måde kan du fx tænde varmepumpen når du kører hjemmefra, så dit sommerhus er varmet op når du kommer frem. Du kan også indstille varmepumpen til at tænde og slukke på bestemte tidspunkter, så den fx ikke bruger unødig strøm om natten. Ikke alle varmepumper kan fjernstyres og programmeres, men mange kan. ​​​​​​​

Sådan vælger du den rigtige varmepumpe til dit sommerhus

Der er flere ting du skal kigge efter når du skal vælge en varmepumpe til sommerhuset. Her får du vores bedste råd. ​​​​​​​

1. Vælg en godkendt varmepumpe

Det kan være svært at gennemskue hvilke varmepumper der er værd at kaste penge efter, og hvilke der ikke er. Vælger du en varmepumpe der er godkendt af Energistyrelsen, ved du at den er blevet testet på et uafhængigt laboratorium, og overholder EU’s ECOdesignkrav. Du kan se en liste over godkendte varmepumper her.

2. Vær opmærksom på støjniveauet

Mange varmepumper støjer en del. Det kan være generende - både for dig og dine naboer. Vælg derfor en varmepumpe med et lavt støjniveau. Støjniveauet måles i decibel (dB). Ifølge SparEnergi - som er en del af Energistyrelsen - må varmepumpens udedel ikke støje med mere end 35 dB i naboskellet.

3. Vælg en varmepumpe der kan indstilles til lave temperaturer

For at holde sommerhuset frostfrit om vinteren og undgå frostsprængninger, anbefaler vi at du vælger en varmepumpe der kan indstilles til 8-12 °C. Selvom du opretholder en konstant temperatur i dit sommerhus om vinteren, er det dog stadig en god ide at lukke for vandet på hovedhanen og tømme rørene for vand når du forlader det. Skulle der ske strømafbrydelse, risikerer du nemlig at vandet i rørene fryser til, da varmepumpen jo bruger strøm.

4. Vælg en varmepumpe med kølefunktion

Vil du have mulighed for at skrue ned for temperaturen i de varme sommermåneder, skal du sikre dig at varmepumpen kan nedkøle. Det kan de fleste varmepumper heldigvis. Men tjek lige for en sikkerheds skyld.

5. Vælg en varmepumpe med Energiklasse A+ eller bedre

Ligesom andre elektroniske apparater skal varmepumper energimærkes. Vi anbefaler at du som minimum vælger en varmepumpe med energimærke A+. Så er du nemlig sikker på at den opfylder EU’s ECOdesignkrav om energieffektivitet. Den største energibesparelse får du ved at vælge en varmepumpe med energimærke A+++.

6. Vælg en varmepumpe der er egnet til det nordiske klima

Om vinteren kan der blive ulideligt koldt - det skal din varmepumpe kunne holde til. Vælg derfor en model der er kan klare lave temperaturer - fx ned til -30 °C eller -35 °C.

Få reduceret elafgift

Har du et strømforbrug på over 4.000 kWh om året, kan du få reduceret elafgift. Det kræver dog at du registrerer din varmepumpe som opvarmningsform i BBR-registret. Rabatten gælder kun for den del af elforbruget der ligger ud over 4.000 kWh. Du skal altså stadig betale den normale afgiftssats for de første 4.000 kWh.

Køber du en varmepumpe til dit sommerhus, er det som udgangspunkt ikke muligt at gøre brug af andre tilskudsordninger. Varmepumpepuljen giver kun tilskud til varmepumper der installeres i helårsboliger, og afkoblingsordningen giver kun mening for sommerhuse med naturgas (hvilket de færreste sommerhuse har).

varmepumpe sommerhus

Find din nye varmepumpe til sommerhuset hos Davidsen

Vil du have en varmepumpe til dit sommerhus, kan du trygt købe den hos Davidsen. Vi forhandler flere anerkendte mærker og har både luft-til-luft og luft-til-vand varmepumper. Bestiller du en Qlima eller Panasonic varmepumpe hos Davidsen, kan du desuden tilkøbe montering. Montøren installerer ikke blot varmepumpen, men gennemgår også anlægget med dig, så du ved hvordan det virker.

Også værd at læse