Hvor meget vand skal dine planter have? Hvornår er det bedst at vande jorden? Og hvilke dele af haven kan du undlade at vande? I denne artikel kan du blive klogere på hvordan du vander haven rigtigt, så du undgår at planterne bliver stresset, hænger med bladene og begynder at visne. Helt konkret får du 10 råd, som du kan bruge næste gang haven skal vandes.
Det er bedre at vande meget end at sjatvande hyppigt. Mange planter skal nemlig have mere vand end man lige skulle tro, specielt i tørkeperioder. Nyplantede træer kræver fx 5-10 liter vand i døgnet. Agurker har brug for 3-4 liter. Og tomater skal have 2-3 liter.
Når du skal vande haven, anbefaler vi at du bruger cirka 20-30 liter vand per kvadratmeter. Det er vigtigt at du vander helt ned omkring rødderne – ellers vil vandet bare lægge sig på bladene og fordampe.
Vil du have en ide om hvor meget vand jorden har fået, kan du sætte en regnmåler op. Du kan også tjekke om jorden trænger til at blive vandet ved at grave lidt ned og mærke om jorden er fugtig.
Ja, det lyder skørt. Men selvom græsplænen ser gullig ud, er der faktisk ingen grund til at vande den. Så snart det begynder at regne igen, vil den nemlig blive grøn.
I perioder med tørke anbefaler vi at du stopper med at klippe græsset, og eventuelt udlægger et lag topdressing, som er en blanding af muldjord, kompost og græsfrø.
Vil du undgå at græsplænen visner, kan du give den cirka 20 liter vand per kvadratmeter, gerne inden græsset begynder at tørre ud. Det er selvfølgelig også nødvendigt at vande plænen hvis den er nyanlagt.
I tørkeperioder kan de enkelte kommuner udstede et forbud imod vanding for at sikre at der er tilstrækkeligt med drikkevand. På kommunens hjemmeside kan du se om der er udstedt et forbud imod vanding i dit område.
Som sagt kan det være dyrt at vande haven, og der kan derfor være store besparelser at hente ved at genbruge det vand som planterne alligevel skulle have haft. Det kan du gøre ved at opsamle regnvand i en beholder, som du monterer ved et nedløbsrør.
Regnvand har også den fordel at det ikke indeholder kalk, og derfor ofte er bedre for planterne end det vand der kommer ud af vandhanen. Nogle planter – som fx rododendron – kan faktisk ikke tåle almindeligt postevand.
Er behovet for vanding ikke så stort, kan du sagtens nøjes med en vandkande eller en vandslange. Men har du en have på fx 1000 kvadratmeter, bliver det et stort og tidskrævende projekt at skulle forsyne planterne med tilstrækkelig vand. Derfor kan det være en god ide at anskaffe et vandingsanlæg. Det kan fx være en vippevander eller et sprinkleranlæg.
Har du havebede eller en nyplantet hæk, anbefaler vi at du graver en siveslange ned i jorden. En siveslange består af en masse bittesmå huller, hvor vandet langsomt kan sive ud, så jorden løbende forsynes med frisk vand.
Jep, det er ikke helt ligegyldigt hvornår du vander haven. Mange vil nok føle sig fristet til at gøre det midt på dagen, men det er faktisk bedre at gøre det om morgenen eller aftenen. På den måde vil vandet nemlig ikke fordampe så hurtigt, og planterne får mere ud af vandet.
Det er især vigtigt at vande jorden først på sommeren – i maj, juni og juli. Her falder der nemlig typisk ikke nok vand til at dække planternes behov.
Gider du ikke at vande haven – eller har du bare svært ved at få det gjort – er der meget du kan gøre for at mindske behovet for vanding. Vores bedste råd at er vælge planter der trives fint med tørke. Det kan fx være lavendel, timian, daglilje eller sommerfuglebusk.
Et andet tip er at dække jorden til med fx dækbark, så den holder bedre på fugten (og dermed kræver mindre vand).
Ikke alle planter har det samme behov for vand. Ja, nogle planter behøver du faktisk ikke at vande. Vi har allerede nævnt græsplænen og kunne også tilføje ældre træer. Men hvilke steder er det så vigtigt at du vander?
Det er et godt spørgsmål. Her er en liste over de dele af haven som du bør prioritere:
• Drivhus
• Krukker
• Højbede
• Nyplantede vækster
• Bede der eksponeres for fuld sol
• Køkkenhave
I princippet kunne du også vande græsplænen og ældre træer. Men det kan hurtigt få vandregningen til at løbe løbsk.
Har du blomsterkrukker med særligt tørstige planter, kan du fylde en flaske med vand og stikke den ned i jorden med åbningen nedad. På den måde kan planterne selv suge den mængde vand til sig som de har brug for, og du slipper for at skulle vande så ofte.
Planter i krukker har typisk brug for meget vand, så her er det oplagt at etablere et vanddepot, så de ikke tørrer ud og begynder at hænge med bladene.
En kapilærkasse består af en beholder med vand og tre rør, som fyldes op med jord og gødning. Ovenpå beholderen placeres en plantesæk, hvor der skæres huller ud til rørene. Planterne kan så suge vand fra rørene.
Med en kapilærkasse behøver du ikke at vande planterne i 1-2 uger, hvilket er en fordel hvis du fx skal på ferie og derfor ikke har mulighed for at vande planterne.
Så får du ikke mere for den 25-øre. Vanding i haven er afgørende hvis du vil undgå at dine planter mistrives, og nu har du fået vores bedste råd til hvordan du bedst vander dem. Vi håber du nød at læse med.