Der kan være mange penge at spare ved at udskifte de gamle vinduer. Det er dog ikke altid det kan betale sig, og der er flere ting som du skal være opmærksom på både før, under og efter udskiftningen. Vi giver dig 10 gode råd om udskiftning af vinduer.
Vil du udskifte de gamle vinduer med nye, skal du vælge de såkaldte A-mærkede vinduer – det vil sige vinduer med 3 lag glas.
A-mærkede vinduer lukker ligeså meget varme ind som de lukker ud – også om vinteren.
Der er flere fordele ved A-mærkede vinduer:
Siden d. 1. februar 2021 har det været et lovkrav at bruge A-mærkede vinduer ved nybyggeri og renovering.
I sommerhuse og uopvarmede rum kan du ifølge Bygningsreglementet nøjes med at bruge B-mærkede vinduer, som er vinduer med 2 lag glas.
B-vinduer har en negativ energibalance. Det vil sige at der forsvinder mere varme ud ad vinduerne end der kommer ind.
Med vores Rationel vinduer får du en lang række fordele:
Har du problemer med træk eller stort energitab, er det ikke altid nødvendigt at udskifte vinduerne i huset.
Ofte er det nemlig ikke selve vinduerne den er galt med, men de tætningslister der ligger som en fuge mellem vindue og vindueskarm.
Hvis tætningslisterne er utætte eller slidte, er det på tide at udskifte dem med nye, hvilket er langt billigere end at sætte nye vinduer i.
En god tommelfingerregel er at vinduerne først skal udskiftes når de er mere end 15 år gamle. Er der tale om termoruder, er det dog en god ide at skifte dem før. Termoruder holder nemlig ikke særlig godt på varmen.
Vi anbefaler også at du udskifter vinduerne hvis de er blevet alvorligt angrebet af råd og svamp.
Hvis du påtænker at udskifte vinduerne ad flere omgange, er det en god ide at gøre dig nogle tanker om hvilke vinduer der bedst kan betale sig at skifte først.
Et godt tip er at starte med vinduer i de rum hvor du oplever de største problemer med kulde og træk. Så vil du nemlig hurtigt mærke en forbedring.
Vær dog opmærksom på at nogle håndværkere giver mængderabat hvis du vælger at få alle vinduerne udskiftet på en gang.
Af økonomiske hensyn er det derfor nogle gange bedre at få hele arbejdet på en gang.
Inden du går i gang med at udskifte vinduerne, skal du tage fat i dit forsikringsselskab. Hvis du udskifter dine vinduer fordi de er blevet angrebet af råd eller svamp, er der nemlig en chance for at din forsikring dækker.
Du bør også overveje om du vil tegne en såkaldt enterpriseforsikring, som er en forsikring der dækker skader i forbindelse med byggeriet.
Enterpriseforsikringen dækker typisk også tyveri af byggematerialer, og nogle forsikringsselskaber tilbyder en udvidet enterpriseforsikring, som dækker skader på eksisterende byggeri.
Når de nye vinduer er sat i, skal du give dit forsikringsselskab besked. Vinduerne bliver nemlig afskrevet over tid, så hvis du ikke gør forsikringsselskabet opmærksom på ændringerne, vil den udbetaling du får fra forsikringsselskabet i tilfælde af skader, være mindre.
At vinduerne har en varm kant, betyder at den afstandsprofil der adskiller glassene, har en høj isoleringsevne. Dette er helt afgørende for at vinduerne ikke giver et stort varmetab.
I gamle termoruder brugte man typisk aluminiumsprofiler, men disse isolerer ikke særlig godt. Hvis du vil begrænse varmetabet, er det derfor vigtigt at du vælger vinduer med profiler af fx plastkomposit, rustfrit stål eller galvaniseret stål.
G-værdien fortæller noget om hvor stor en del solens varme der trænger igennem vinduerne.
Hvis vinduerne fx har en G-værdi på 0,70, betyder det at 70 % af solvarmen udenfor passerer igennem.
Det er bedst at vælge vinduer med en høj G-værdi. På den måde kan du nemlig udnytte solvarmen i stedet for at skulle fyre op indenfor.
Specielt i vintermånederne vil du få gavn af vinduer med en høj G-værdi.
Det er en god ide at gå efter vinduer med det såkaldte GS-mærke, som er glasindustriens garantimærke.
Fordelen ved at vælge GS-mærkede vinduer er at de er dækket mod punktering i 5 eller 10 år – alt afhængig af hvilken garantiaftale der er indgået mellem glasindustrien og vinduesproducenten.
Udover at være omfattet af glasindustriens garantiordning er vinduerne også certificeret efter den gældende Europæiske standard EN 1279. Det betyder bl.a. at de efterlever en række krav til renhed, dug og lufttæthed.
For at garantien er gyldig er det vigtigt at vinduerne er monteret og rengjorte korrekt. Det er også et krav at ruderne ikke er beskadiget af slag eller stød.
Du kan genkende GS-mærkede vinduer på at de har et garantimærke påtrykt i afstandsskinnen.
Garantimærket består af bogstaverne GS efterfulgt af et tal der identificerer medlemmet hos Glasindustriens Garantisikring, og fire cifre der angiver hvornår vinduerne er blevet produceret.
Bemærk at det ikke er et krav at vinduerne er GS-mærket. Til gengæld skal de være CE-mærket.
Et andet mærke som er værd at kigge efter, er det såkaldte DVC-mærke.
DVC-mærkede vinduer er underlagt høje kvalitetskrav, og produktionen bliver løbende kontrolleret.
Ved at vælge DVC-mærkede vinduer er du sikker på at kvaliteten er i orden. Vinduerne er også omfattet af en 5-årig garanti, som dækker hele vinduet.
Vil du have DVC-mærkede vinduer, kan du fx overveje vores vinduer fra Rationel (der også er omfattet af en række andre certificeringer og godkendelser).
Du må godt skifte vinduerne selv, men har du ikke hænderne skruet godt på, risikerer du at lave fejl, og det kan give alvorlige problemer senere hen.
Derfor anbefaler vi at du får en professionel tømrer til at afmontere de gamle vinduer og sætte de nye i.
Du gør klogt i at vælge en tømrer som du har tillid til – og ikke nødvendigvis den billigste du kan finde. Spørg eventuelt venner og familie om de kan anbefale en.
Når vinduerne er færdigmonterede, er det en god ide at få en uvildig rådgiver som fx en bygningskonstruktør eller arkitekt til at gennemgå arbejdet og sikre at der ikke er nogen mangler.
Dette kaldes en afleveringsforretning.
Er arbejdet ikke i orden, laver rådgiveren en såkaldt mangelliste og fastsætter en tidsfrist for hvornår manglerne skal være udbedret.
Ved at få lavet en afleveringsforretning undgår du at betale for mangelfuldt arbejde.