Det er ikke svært at lave pizza på grill, men for at få et godt resultat (læs: sprød og luftig bund), er det vigtigt at bruge den rigtige fremgangsmåde. I artiklen her får du vores opskrift på både dej og pizzasovs. Vi giver dig også inspiration til hvad du kan putte på din pizza. Og så kommer vi selvfølgelig omkring både bagetid, grillmetoder og tilberedningstemperatur. Lad os hoppe ud i det.
Start med at lave pizzabund, tomatsovs, og fyld.
Vil du spare tid, kan du købe tingene færdiglavet, men du får selvfølgelig en anden smagsoplevelse hvis du kokkerer det hele fra bunden.
Vi viser dig hvordan.
En god pizzadej er afgørende for at få en velsmagende pizza.
Her er vores bud på en nem pizzadej (til 2 portioner). Grundopskriften kan du variere og gøre til din egen – fx ved at tilføje durummel eller udskifte hvedemel med pizzamel.
Ingredienser:
Fremgangsmåde:
Det er en god ide at lave en tynd bund. På den måde bliver pizzaen hurtigere færdig og får lettere en sprød bund.
Der er næsten ingen grænser for hvad du kan putte på din pizza.
Her er nogle ideer (brug listen til at sammensætte din egen favorit):
Vil du lave en af de klassiske italienske pizzaer, kan du prøve opskrifterne nedenfor:
Vi anbefaler at du ikke putter alt for mange slags fyld på pizzaen. Jo mindre fyld der er på, desto lettere er det nemlig at bage den jævnt hele vejen igennem.
Den sidste ting der mangler, er selvfølgelig tomatsovsen.
Her en grundopskrift, som du kan tilpasse efter behov:
Ingredienser:
Nogle vælger også at tilsætte en smule honning eller sukker – men dette kan udelades.
Fremgangsmåde:
Tomatsovsen kan fryses ned, så du har til flere omgange. Du kan selvfølgelig også bruge den til pizzasnegle eller pølsehorn.
Er du ikke til tomatsovs, kan du eksperimentere med fx pesto eller ricotta-creme.
Når du har lavet dej, tomatsovs og fyld, er det tid til at fyre op i grillen og smide pizzaen på.
Og det er her spørgsmålene typisk presser sig på:
For hvor lang tid skal pizzaen egentlig have? Hvilken grillemetode er bedst at bruge? Og hvordan sikrer du at bunden bliver sprød?
Lad os få nogle svar på bordet.
Når du skal lave pizza på grill, er det vigtigt at skrue godt op for varmen. En høj temperatur er nemlig hammervigtig hvis bunden skal blive ordentlig sprød.
Nu er spørgsmålet selvfølgelig: Hvor varm skal grillen være før du smider pizzaen på?
Det korte svar er omkring 300-350 grader (og gerne 450 grader hvis det kan lade sig gøre).
Det gode ved at bage din pizza på grillen, er at du kan få en meget højere temperatur end hvis du bruger en almindelig ovn.
Derfor er det heller ingen sag at få en knasende sprød bund.
Har du en gasgrill, skal du blot skrue helt op for alle brænderne. Er det en kulgrill du bruger, skal du fylde en hel grillstarter med kul.
Vil du lave en vaskeægte napolitansk pizza, er det ikke nok at banke temperaturen på din grill i vejret.
Du skal også have fat i en pizzasten.
En pizzasten er typisk lavet af cordierit – et materiale som kan tåle temperaturer på op imod 800 grader (altså mere end rigeligt til at fremtrylle en god pizza).
Men hvorfor bruge en pizzasten?
Det er der to grunde til:
Begge dele hjælper til at give en sprød bund, som du kender det fra de italienske pizzeriaer.
Det lyder fint, men hvordan bruger jeg en pizzasten i praksis?
Det er faktisk ikke så svært.
Når grillen har opnået den rigtige temperatur, lægger du blot pizzastenen ovenpå risten og varmer den op i 3-4 minutter.
Du kan både bruge pizzastenen til gasgrill og kulgrill.
Vi anbefaler at du bruger indirekte varme når du skal bage din pizza.
Indirekte varme er en grillmetode hvor maden ikke er i direkte berøring med varmekilden.
Lad os se lidt nærmere på hvordan du griller med indirekte varme:
Når du skal smide pizzaen på, er det nemmest at bruge en pizzaspade.
Vi anbefaler at du drysser durummel udover pizzaspaden inden du lægger pizzaen på – så klistrer den ikke fast.
Pizzaspaden kan du også bruge når pizzaen er færdigbagt og skal tages af grillen igen.
Når du har smidt pizzaen på grillen, skal du lukke låget, så temperaturen ikke falder.
Du kan kigge til pizzaen efter cirka 5 minutter, men ellers skal du lade låget forblive lukket indtil den er færdigbagt.
Og det er egentlig det: Nu er der ikke andet tilbage end at tage pizzaen af grillen, skære den ud og smage på herlighederne.
Allright, lad os lige opsummere en gang.
Vil du lave pizza på grill, er fremgangsmåde ret lige til:
That’s it – lækker, velsmagende pizza i fem simple trin.
Velbekomme.