Sådan laver du pizza på grill (+9 ideer til fyld)

Det er ikke svært at lave pizza på grill, men for at få et godt resultat (læs: sprød og luftig bund), er det vigtigt at bruge den rigtige fremgangsmåde. I artiklen her får du vores opskrift på både dej og pizzasovs. Vi giver dig også inspiration til hvad du kan putte på din pizza. Og så kommer vi selvfølgelig omkring både bagetid, grillmetoder og tilberedningstemperatur. Lad os hoppe ud i det.

pizza med bacon

Trin 1: Klargøring af pizzaen i køkkenet

Start med at lave pizzabund, tomatsovs, og fyld.

Vil du spare tid, kan du købe tingene færdiglavet, men du får selvfølgelig en anden smagsoplevelse hvis du kokkerer det hele fra bunden.  

Vi viser dig hvordan.

Dej

En god pizzadej er afgørende for at få en velsmagende pizza.

Her er vores bud på en nem pizzadej (til 2 portioner). Grundopskriften kan du variere og gøre til din egen – fx ved at tilføje durummel eller udskifte hvedemel med pizzamel.

Ingredienser:

  • 25 gram gær
  • 2,5 dl vand
  • 400 gram hvedemel
  • 3 spsk. olivenolie
  • 1 tsk salt

Fremgangsmåde:

  1. Opløs gær i en skål med vand.
  2. Tilføj de øvrige ingredienser, og rør det hele sammen.
  3. Ælt dejen grundigt med hænderne, og lad den hæve 1 time i køleskabet.
  4. Del dejen op i to lige store dele, og form dem til pizzaer.
pizzadej

Det er en god ide at lave en tynd bund. På den måde bliver pizzaen hurtigere færdig og får lettere en sprød bund.

Fyld

Der er næsten ingen grænser for hvad du kan putte på din pizza.

Her er nogle ideer (brug listen til at sammensætte din egen favorit):

  • Kød (fx pepperoni, skinke eller oksekød)
  • Løg
  • Peberfrugt
  • Oliven
  • Friske tomater
  • Mozzarella
  • Krydderurter
  • Rucolasalat
  • Champignon

Vil du lave en af de klassiske italienske pizzaer, kan du prøve opskrifterne nedenfor:

  1. Margherita: Tomater, mozzarella, frisk basilikum, salt og olivenolie
  2. Hawaii: Skinke, ananas, tomater, mozzarella og oregano
  3. Capricciosa: Skinke, champignoner, oregano, mozzarella, parmasanost og olivenolie
  4. Marinara: Hvidløg, tomatsovs og olivenolie
  5. La Napoletana: Tomatsovs, ansjosfilet, kapers, oregano, sorte oliven

Vi anbefaler at du ikke putter alt for mange slags fyld på pizzaen. Jo mindre fyld der er på, desto lettere er det nemlig at bage den jævnt hele vejen igennem.

Tomatsovs

Den sidste ting der mangler, er selvfølgelig tomatsovsen.

Her en grundopskrift, som du kan tilpasse efter behov:

Ingredienser:

  • 1 dåse hakkede tomater
  • 1 dl olivenolie
  • 1 fed hvidløg
  • 1 løg
  • 1 tsk timian
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk basilikum
  • salt og peber
pizza med tomatsovs

Nogle vælger også at tilsætte en smule honning eller sukker – men dette kan udelades.

Fremgangsmåde:

  1. Pil løg og hvidløg
  2. Put alle ingredienserne i en blender, og blend til pizzasovsen har en ensartet konsisten
  3. Varm sovsen op i en gryde

Tomatsovsen kan fryses ned, så du har til flere omgange. Du kan selvfølgelig også bruge den til pizzasnegle eller pølsehorn.

Er du ikke til tomatsovs, kan du eksperimentere med fx pesto eller ricotta-creme.  

Trin 2: Varm pizzaen på grillen

Når du har lavet dej, tomatsovs og fyld, er det tid til at fyre op i grillen og smide pizzaen på.

Og det er her spørgsmålene typisk presser sig på:

For hvor lang tid skal pizzaen egentlig have? Hvilken grillemetode er bedst at bruge? Og hvordan sikrer du at bunden bliver sprød?

Lad os få nogle svar på bordet.

Vælg den rigtige temperatur

Når du skal lave pizza på grill, er det vigtigt at skrue godt op for varmen. En høj temperatur er nemlig hammervigtig hvis bunden skal blive ordentlig sprød.

pizza på grill

Nu er spørgsmålet selvfølgelig: Hvor varm skal grillen være før du smider pizzaen på?

Det korte svar er omkring 300-350 grader (og gerne 450 grader hvis det kan lade sig gøre).

Det gode ved at bage din pizza på grillen, er at du kan få en meget højere temperatur end hvis du bruger en almindelig ovn.

Derfor er det heller ingen sag at få en knasende sprød bund.

Har du en gasgrill, skal du blot skrue helt op for alle brænderne. Er det en kulgrill du bruger, skal du fylde en hel grillstarter med kul.

Bag pizzaen på en pizzasten

Vil du lave en vaskeægte napolitansk pizza, er det ikke nok at banke temperaturen på din grill i vejret.

Du skal også have fat i en pizzasten.

En pizzasten er typisk lavet af cordierit – et materiale som kan tåle temperaturer på op imod 800 grader (altså mere end rigeligt til at fremtrylle en god pizza).

Men hvorfor bruge en pizzasten?

Det er der to grunde til:

  1. Du får en højere temperatur
  2. Pizzastenen absorberer fugt fra dejen  

Begge dele hjælper til at give en sprød bund, som du kender det fra de italienske pizzeriaer.

Det lyder fint, men hvordan bruger jeg en pizzasten i praksis?

Det er faktisk ikke så svært.

Når grillen har opnået den rigtige temperatur, lægger du blot pizzastenen ovenpå risten og varmer den op i 3-4 minutter.

weber pizzasten

Du kan både bruge pizzastenen til gasgrill og kulgrill.

Anvend indirekte varme

Vi anbefaler at du bruger indirekte varme når du skal bage din pizza.

Indirekte varme er en grillmetode hvor maden ikke er i direkte berøring med varmekilden.

Lad os se lidt nærmere på hvordan du griller med indirekte varme:

  • Gasgrill: Skru ned for den midterste brænder (så det kun er de yderste der er tændt), og læg pizzaen på den del af grillen hvor brænderne er slukkede.
  • Kulgrill: Skub de varme grillkul ud i siderne af grillen, stil en drypbakke imellem, og sæt så risten på igen. Anbring pizzaen lige over drypbakken.

Når du skal smide pizzaen på, er det nemmest at bruge en pizzaspade.

Vi anbefaler at du drysser durummel udover pizzaspaden inden du lægger pizzaen på – så klistrer den ikke fast.

Pizzaspaden kan du også bruge når pizzaen er færdigbagt og skal tages af grillen igen.

Bag pizzaen i 8-10 minutter

Når du har smidt pizzaen på grillen, skal du lukke låget, så temperaturen ikke falder.

Du kan kigge til pizzaen efter cirka 5 minutter, men ellers skal du lade låget forblive lukket indtil den er færdigbagt.

Og det er egentlig det: Nu er der ikke andet tilbage end at tage pizzaen af grillen, skære den ud og smage på herlighederne.  

pizza med pepperoni

Konklusion

Allright, lad os lige opsummere en gang.

Vil du lave pizza på grill, er fremgangsmåde ret lige til:

  1. Forbered pizzaen i køkkenet – lav dej, tomatsovs og put fyld på.
  2. Tænd op i grillen – temperaturen skal være 300-350 grader for at bunden bliver rigtig sprød.
  3. Læg pizzastenen på grillristen, og varm den op i 3-4 minutter.
  4. Forbered din grill til indirekte varme, så pizzaen ikke bages direkte over varmekilden.
  5. Skub pizzaen af pizzaspaden og over på grillen. Pizzaen skal have 8-10 minutter før den er klar.

That’s it – lækker, velsmagende pizza i fem simple trin.

Velbekomme. ​​​​​​​