Når du skal købe en gasgrill, er der mange ting du skal være opmærksom på. Bliv klogere på hvilken gasgrill du skal vælge med disse fem råd.
De seneste år har gasgrillen for alvor vundet danskernes hjerter. Og det er der mange grunde til. Med en gasgrill kan man nemlig selv regulere temperaturen, præcis som det kendes fra et komfur, og grillen bliver varm på blot 10-15 minutter.
En gasgrill er også nem at rengøre. Det gælder specielt hvis den inkluderer de såkaldte Flavorizer Bars, som sørger for at opsamle fedt og kødsaft fra maden. En anden fordel er at gasgrillen ikke udleder lige så meget røg som en kulgrill. Dette gør den mere behagelig at bruge, og du behøver ikke tænke på om røgen sætter sig i tøjet.
Mange mener at en gasgrill ikke giver den samme smag og aroma som en klassisk kulgrill, men i praksis er der ikke nogen forskel, medmindre maden tilberedes ved lave temperaturer. Sværger du alligevel til kulgrillen, kan du købe en såkaldt kul- og røgbakke, som giver mulighed for at bruge gasgrillen som en kulgrill. Dette kræver dog at grillen er godkendt til brug med en kul- og røgbakke, og at der er plads til denne.
Fordele:
• Hurtig opvarmning
• Nem rengøring
• Præcis temperaturregulering
Ulemper:
• Giver ikke samme smag som en kulgrill, dette er dog meget omdiskuteret
• Fylder mere end en kulgril
Mange begår den fejl at vælge en gasgrill som er for lille fordi den ikke må fylde for meget på terrassen eller altanen. Konsekvensen bliver at de må tilberede maden ad flere omgange. Det gælder altså om at vælge en grill som er stor nok i forhold til dit behov. Grillen må dog heller være for stor. Ulempen ved en meget stor grill er nemlig ikke kun at den fylder mere, men også at den er dyrere og bruger mere gas.
En god tommelfingerregel er at en gasgrill med 3-4 brændere er en god størrelse til en familie på fire, der en gang imellem har gæster til grillmad.
Brændere
Tre brændere er fint hvis du blot skal grille pølser, koteletter og bøffer. Men hvis du skal grille større stykker kød og lave mad på et rotisseri, anbefaler vi at du vælger en gasgrill med fire brændere. Med fire brændere får du langt mere fleksibilitet og kan tilberede både fisk, grøntsager, steg og and. Man kan selvfølgelig påpege at en grill med fire brændere bruger mere gas, men du behøver ikke nødvendigvis at tænde alle brænderne. Du kan blot nøjes med at tænde dem du har behov for og udnytte den indirekte varme.
Bagbrænder ved brug af rotisseri
Hvis du vil lave mad på rotisseri, er det en god ide at vælge en gasgrill med bagbrænder. Med et rotisseri kan du bl.a. tilberede kylling, kalkun og porchetta. Nogle gasgrill kommer med rotisseri, mens du andre gange skal købe det separat.
Vi anbefaler at du vælger en grillrist i enten rustfri stål eller støbejern. Fordelen ved at vælge en støbejernsrist er at den leder varmen effektivt. Det vil sige at hvis din grill har svært ved at opnå en høj temperatur, så hjælper støbejernsristen med at give en jævn og konstant varme. Det er også en støbejernsrist du skal vælge hvis du vil have de eftertragtede grillstriber. Ulempen ved en støbejernsrist er at den kræver hyppig vedligeholdelse for at undgå problemer med flyverust.
En grillrist i rustfri stål er derimod meget nem at vedligeholde, og rengøringen kan blot klares ved at lægge grillristen i blød i varmt sæbevand.
Det er værd at nævne at der findes to typer rustfri stål:
1) Almindelig rustfri stål
2) 304 rustfri stål
Sidstnævnte er væsentlig mere modstandsdygtig overfor rust og er derfor at foretrække. Du kan genkende 304 rustfri stål på at det ikke er magnetisk
Der findes gasgrill i mange forskellige prisklasser, og kvalitet og pris følges typisk ad. Det betyder dog ikke at du behøver at betale en formue for at få en god gasgrill. Du kan sagtens få en kvalitetsgrill for 3.000-5.000 kr. Er prisen højere, skyldes det typisk at grillen er meget stor – som det fx er tilfældet med Weber Summit E-670 – eller der medfølger et stort udvalg af tilbehør.
Når du skal købe en gasgrill, er det en god ide at tjekke hvilke garantibetingelser der gælder for grillen. Hvis producenten giver en god garanti, er det som regel en god indikator for at grillen vil holde i mange år.
En anden måde at sikre dig at kvaliteten er i orden, er ved at se tjekke grillen ude i butikken inden du køber den. Internettet kan sagtens hjælpe dig med at danne et overblik over de forskellige muligheder, men det kan være svært at få et indtryk af kvaliteten alene ud fra nogle billeder.
I vores butikker i Rødekro, Fredericia og Nørre Nebel kan du opleve de såkaldte Weber World Stores, hvor du kan se det komplette Weber grillprogram og spørge vores dygtige medarbejdere til råds. Dette er altså en god mulighed for at opleve sortimentet i den virkelige verden og se og røre ved grillen inden du køber den med hjem.
En del gasgrill er forsynet med et såkaldt sideblus, som gør det muligt at tilberede grøntsager og kartofler ved grillen imens resten af grillmenuen steges færdig på risten. Dette kan være meget praktisk da du på den måde kan tilberede hele grillmåltidet på din gasgrill uden at skulle tage køkkenet i brug. Dette betyder også at du slipper for lugt og røg inde i huset – fx når der er noget som skal frituresteges.
Mange påpeger dog at de ikke bruger sideblusset. ”Jeg synes det er svært at gøre rent” eller ”håndtagene på gryden bliver varme”, er udtalelser man ofte hører fra folk der har købt en gasgrill med sideblus. Andre fortæller at de ikke kan undvære sidebrænderen når først de har taget den i brug.
Det er altså en god ide at overveje om du har brug for sideblusset, eller om det er bedre at opgradere gasgrillen på andre områder.