Har du en grill, er det vigtigt at du vedligeholder den rigtigt – både af hygiejnemæssige årsager, men i lige så høj grad for at forhindre ulykker. Her får du en tjekliste som giver dig et overblik over hvilke handlinger der skal udføres hvornår – lige til at printe og hænge op.
Tjek at slangen er i orden
Der må ikke være sprækker eller huller hvor gas kan sive ud. Udskift slangen hvert andet eller tredje år (også selvom den ikke fejler noget).
Brænd fedt og madrester væk
Når du bruger grillen, vil fedt og madrester sætte sig på grillristen. Inden du går i gang med at tilberede årets første grillmåltid, bør du skrue helt op for varmen og laden grillen stå i min. 15 minutter.
Rengør grillristen
Når grillen er afkølet, kan du rengøre risten ved at skrubbe med en børste og varmt sæbevand.
Til grillriste der er lavet af støbejern, skal du anvende en stålbørste. Til grillriste der er lavet af rustfrit stål, skal du helst anvende en messingbørste.
Rengør grillen
Uanset om du har en kulgrill eller gasgrill, foreslår vi at du vasker den indvendige og udvendige side med en grillbørste og varmt sæbevand. Skyl efter med haveslangen, og tør over med en tør klud eller et viskestykke, så der ikke sidder sæberester tilbage.
Rengør brænderrørene
Har du en gasgrill, er det en god ide at rengøre brænderrørene – de kan nemlig stoppe til. Brug eventuelt en kompressor til at puste luft igennem de små huller på brænderrørene. Alternativt kan du bruge et stykke ståltråd. Ydersiden af brænderrørene rengør du med vand og en blød børste.
Brænd fedt og madrester væk
Lad grillen være tændt et par minutter for at forbrænde de værste fedt- og madrester. På den måde vil det også være nemmere at rengøre grillristen.
Rengør grillen
Når grillen af afkølet, er det en god ide at skrubbe skidt og snavs væk med en grillbørste og varmt sæbevand. Sørg for at komme godt ud i alle hjørner.
Tøm drypbakke
Har din grill en dryp- eller opsamlingsbakke, skal den tømmes hver gang du har brugt grillen. Benytter du en kulgrill, skal den tømmes for aske.
Smør grillristen ind i olie
Vi anbefaler at du smører grillen ind i en smagsneutral olie hver gang du er færdig med at grille. Olien forhindrer rustdannelse og sikrer at maden slipper bedre.
Fjern gasflaske
Bruger du en gasgrill på altanen, skal denne fjernes efter brug.
Rengør den indvendige side af låget
Den indvendige side af låget bliver hurtigt beskidt, og vi anbefaler derfor at du skraber de værste belægninger væk med en spartel (enten af træ eller plastik), og vasker over med en svamp og varmt sæbevand.
Rengør brænderrørene
Har du en gasgrill, bør du rengøre brænderrørene som beskrevet ovenfor: Fjern tilstopninger med en kompressor, og vask efter med vand og en blød børste.
Tøm drypbakken
Fjern drypbakken, og tøm den for aske og madrester. Vask den ren med varmt sæbevand.
Rengør grillen
Den indvendige og udvendige side af grillen rengøres med en grillbørste og varmt sæbevand.
Smør risten ind i olie
Fordel en smule olie med en bagepensel eller et stykke køkkenrulle. Brug en smagsneutral olie som fx rapsolie.
Rengør grillristen
Skrub fedt og madrester væk med en grillbørste og varmt sæbevand. Så er den klar til næste gang du skal grille.
Brænd fedt og madrester væk
Tænd grillen, og skru op for varmen, så fedt og madrester forbrændes.
Rengør grillristen
Fjern skidt og snavs med en grillbørste og varmt sæbevand.
Rengør brænderrørene
Brug trykluft til at rense de små huller i brænderrørene, og vask efter med vand og en blød børste.
Rengør grillen
Vask den indvendige og udvendige side af grillen ren med en grillbørste og varmt sæbevand.
Stil grillen væk
Opbevarer du grillen udendørs, skal du dække den til med et cover som beskytter mod vind og vejr.
Har du en gasgrill, skal gasflasker over 11 kg opbevares udendørs – og aldrig i en kælder.