Med en brændefyret pizzaovn kan du lave sprøde pizzaer der får mundvandet til at løbe… og det tager ikke mere end et par minutter. Spørgsmålet er selvfølgelig: Hvilken pizzaovn skal du vælge? Hvad skal den kunne? Og hvor stor skal den være? Det forsøger vi at give et bud på i denne artikel. Helt konkret får du fire punkter som du skal have med i dine overvejelser når du skal købe en pizzaovn.
Fordelen ved at vælge en brændefyret pizzaovn er at den giver et autentisk flammespil, som spreder varme og hygge.
Du kan høre træet der knitrer og se ilden der bevæger sig inde i kammeret.
En anden fordel er at pizzaovnen kan opnå meget høje temperaturer… hvilket er helt afgørende for at pizzaen bliver sprød.
Du skal dog være opmærksom på at det kan tage lang tid før træet bliver til gløder, og ovnen er klar til brug.
Hvis du har brug for at lave pizza i en fart, kan det altså være bedre at vælge en gasfyret pizzaovn. En gasfyret pizzaovn bliver varm på kun 10-15 minutter.
Mange sværger også til en brændefyret pizzaovn fordi den tilfører pizzaen en autentisk røgsmag.
Smagen afhænger dog meget af hvilken type brænder du vælger at tænde op med. Men mere om det senere.
Før du køber en brændefyret pizzaovn, skal du overveje følgende:
Vi gennemgår punkterne hver for sig nedenfor, og til sidst kommer vi med gode råd til hvordan du indsnævrer de mange valgmuligheder.
Størrelsen er en af de vigtigste ting at tage stilling til når du skal købe en pizzaovn.
Jo større pizzaovnen er, desto større pizzaer kan du også lave.
Husk dog på at pizzaen er klar på kun 1-2 minutter.
Så medmindre du skal lave pizzaer til mange personer, vil du ikke kunne nå at spise dem ligeså hurtigt som de bliver færdige.
Skal du blot lave pizza til familien, vil du altså fint kunne nøjes med en mindre pizzaovn.
En stor pizzaovn har dog den fordel at den afgiver mere varme – derfor kan den også fungere som varmekilde om aftenen.
Omvendt fylder en let og kompakt pizzaovn mindre… og så er den nemmere at have med ud i det fri. Fx hvis du skal på picnic.
Størrelsen har selvfølgelig også betydning for prisen. Alt andet lige vil en stor pizzaovn koste mere end en mindre.
Det næste du skal være opmærksom på, er det materiale som pizzaovnen er lavet af.
Materialet har nemlig indflydelse på hvor hurtigt pizzaovnen opnår den rigtige temperatur, og hvor længe den holder på varmen.
Kort sagt kan man sige at en pizzaovn der er lavet af rustfrit stål, bliver hurtig varm. Til gengæld holder den ikke lige så længe på varmen som en ildfast stenovn.
Med andre ord:
Skal du bage brød og kage… eller vil du lave retter der skal langtidsstege… er en ildfast stenovn bedst til opgaven.
Omvendt vil en pizzaovn i rustfrit stål være fin hvis du blot har planer om at lave pizza.
Brændefyrede pizzaovne fås både med og uden indbygget termometer.
Fordelen ved at vælge en pizzaovn med termometer er selvfølgelig at du kan holde øje med temperaturen.
Du skal altså ikke gætte dig til hvornår du kan lægge pizzaen ind i ovnen.
Og så undgår du at pizzaen bliver blød i kanten. En tilstrækkelig høj temperatur er nemlig afgørende for at du får en sprød pizza.
Termometret kommer også til sin ret hvis du skal lave pita, calzone, fladbrød eller nogle af de mange andre retter du kan lave i en pizzaovn.
Ofte er der nemlig forskel på hvilken temperatur de skal tilberedes ved. Og derfor er et indbygget termometer en stor hjælp når du tænder op i pizzaovnen, og skal i gang med at lave dine yndlingsretter.
Har du søgt rundt på nettet… eller har du tjekket vores sortiment af pizzaovne… vil du sikkert have lagt mærke til at de fås i mange forskellige designs.
Det brede udvalg af designs gør det nemmere at finde en pizzaovn som bidrager positivt til helhedsindtrykket på terrassen.
Ud fra en arkitektonisk vinkel kan det være en god ide at vælge en pizzaovn som passer ind på terrassen, men designet kan også være med til at trække prisen op.
Prisforskellen kan ofte være flere tusinde kroner, så det er værd at have med i dine overvejelser.
Inden du køber en pizzaovn, er det en god ide at tjekke anmeldelser af de modeller du overvejer.
Hvad siger andre om dem?
Er der noget du skal være særligt opmærksom på?
Har pizzaovnen fx en tendens til at blive meget varm på ydersiden?
Eller er den besværlig at tænde?
Ting som disse kan være svære at læse ud af producentens eller forhandlerens hjemmeside, som typisk kun fremhæver de positive sider af produktet.
Ved at læse hvad anmelderne siger, kan du altså få et mere nuanceret billede af hvad det er for en pizzaovn du har med at gøre.
Kan du ikke finde anmeldelser med en simpel Google-søgning, findes der flere grupper på bl.a. Facebook, hvor pizzaentusiaster glædeligt deler ud af deres erfaringer.
Vi fraråder at du fyrer op med trykimprægneret træ da det er blevet behandlet med en kemisk væske, som er farlig for mennesker.
Du bør også undgå nåletræ – det indeholder nemlig meget harpiks (hvilket kan give pizzaen en dårlig smag). Og så brænder det ikke særlig længe.
Brug i stedet hårde træsorter som fx bøgetræ eller egetræ. De brænder længe, tilfører maden en dejlig, røget smag og giver en god, ensartet varme.
Du kan også bruge ask eller birk.
Uanset hvilken type brænde du vælger, skal du dog sikre dig at træet er tørt.
Er fugtindholdet for højt, giver det nemlig en dårlig forbrænding, og der vil dannes meget røg når pizzaovnen er tændt.
Du kan få en pizzaovn fra omkring tusind kroner, men de dyreste koster op imod 10.000 kroner.
Prisforskellen kan bl.a. henføres til designet, men det spiller også en rolle hvilket materiale pizzaovnen er lavet af.
Når det kommer til pris, er det værd at nævne at der også er omkostninger forbundet med at bruge pizzaovnen.
Har du selv adgang til træ, er en brændefyret pizzaovn det billigste valg, hvorimod el og gas koster mere.
Nogle pizzaovne kan opvarmes med både brænde, træpiller og gas… og giver dig altså mulighed for at vælge den opvarmningsform der passer bedst til dine ønsker og behov.