Hvilke alternativer er der til træpiller?

Priserne på træpiller eksploderer, og mange danskere har ikke længere råd til at opvarme deres hus med træpillefyr. Derfor er mange begyndt at kigge efter alternative opvarmningsformer. I denne artikel får du et overblik over hvilke alternativer der er til opvarmning med træpiller.

træpiller

Cirka 100.000 danskere opvarmer med træpiller.

1.    Varmepumpe

Med en varmepumpe kan du både opvarme og nedkøle rummet. Varmepumpen fungerer lidt ligesom et køleskab og består af både en indvendig og udvendig del. Den udvendige del optager energi fra omgivelserne og leder den videre ind i systemet, mens den indvendige del sender varmen ud i rummet.

Fordele:

  • Varmepumpen producerer mere energi end den selv forbruger i strøm, og er derfor en af de billigste måder at opvarme boligen på.
  • Du kan indstille temperaturen, så den passer til dine behov. Ofte medfølger en fjernbetjening, som du kan styre varmepumpen med.
  • Mange varmepumper giver ikke blot varme, men kan også nedkøle. Om sommeren slipper du altså for at skulle sætte ventilatorer og blæsere til.
  • En varmepumpe er nem at vedligeholde. I modsætning til et træpillefyr kræver en varmepumpe ikke nogen rengøring, og du slipper for at skulle købe, opmagasinere og påfylde træpiller. Når først varmepumpen er sat op, kører den af sig selv.
  • Hvis du er vant til at købe store mængder træpiller hjem, vil du med en varmepumpe frigive opbevaringsplads. En varmepumpe fylder ikke særlig meget, og den indvendige del monteres på en væg, hvilket betyder at gulvpladsen holdes fri.


Ulemper:

  • Den udvendige del kan støje. Derfor er det en god ide at placere den på et blødt underlag som fx græs, og gerne i god afstand fra soveværelset.  
  • En varmepumpe giver ikke varmt brugsvand ligesom et træpillefyr – medmindre du køber en såkaldt luft-til-vand varmepumpe eller et jordvarmeanlæg.
varmepumpe udendørs

En varmepumpe har mange fordele sammenlignet med et træpillefyr, men du skal være opmærksom på at den koster en del i anskaffelse.

Hvad skal du være opmærksom på ved køb af varmepumpe?

Når du skal ud at købe en varmepumpe, skal du holde øje med SCOP-værdien, som fortæller noget om hvor meget energi varmepumpen producerer i forhold til hvor meget den selv bruger. Har varmepumpen en SCOP-værdi på 5, betyder det fx at den producerer 5 kW per 1 kW den selv bruger.

Vi anbefaler at du vælger en varmepumpe med en SCOP-værdi på 4-5.

Tilskudsmuligheder for varmepumper

Med bygningspuljen kan du få tilskud til jordvarme og varmepumper med luft til vand. Der gives ikke tilskud til luft-til-luft varmepumper. Læs mere om tilskudsreglerne på Energistyrelsens hjemmeside.

Hvad koster en varmepumpe?

Du kan få en varmepumpe for omkring 5.000 kroner, hvilket stort set svarer til prisen for en palle træpiller. Vil du have et jordvarmeanlæg, er prisen normalt flere hundrede tusinde kroner. Udover prisen for selve varmepumpen, skal du også medregne udgifter til montering

Når du køber en varmepumpe igennem Davidsen, kan du tilkøbe montering for 3.500 kroner.

2.    Brændeovn

I stedet for at købe en varmepumpe kan du vælge en brændeovn.

Fordele:

  • En brændeovn giver en god varme, og flammerne spreder hygge og stemning (i modsætning til fx et pillefyr).
  • Med et varmeflytningsanlæg kan du fordele varmen i hele huset, så det ikke kun er det rum hvor brændeovnen står, der opvarmes.
  • Har du adgang til træ, er en brændeovn billigere som varmekilde end et træpillefyr.

​​​​​​​​​​​​​​

Ulemper:

  • Hvis du ikke selv har adgang til træ, er det lige så dyrt at købe brænde som det er at købe træpiller.
  • Når du køber træ, skal det typisk tørre i flere måneder før det er klar til at fyrre med. Du kan dog også købe tørt brænde eller træbriketter (som kan smides i brændeovnen med det samme).
  • En brændeovn giver – ligesom en varmepumpe – ikke varmt brugsvand.
  • Der er en del arbejde forbundet med at have en brændeovn. Fx skal den rengøres efter brug og jævnligt efterses af en skorstensfejer.
  • En brændeovn kræver plads, og medmindre den har et integreret opbevaringsrum, skal du opbevare dit brænde et andet sted.
sort brændeovn

Sammenlignet med træpiller kan det økonomisk set kun svare sig at købe en brændeovn hvis du har adgang til træ.

Hvad skal du være opmærksom på ved køb af brændeovn?

Du skal vælge en moderne brændeovn som har den rigtige størrelse i forhold til dit opvarmningsbehov. En god tommelfingerregel er at en brændeovn med en effekt på 1 kW dækker 15-20 m2.

Har du ikke tidligere haft en brændeovn i boligen, skal du sørge for at give kommunen besked. Det er også vigtigt at få en skorstensfejer til at godkende opsætning og placering af brændeovnen.

Tilskudsmuligheder for brændeovne

Det er pt ikke muligt at få tilskud til køb eller montering af brændeovne. Den tidligere skrotningspræmie udløb i juli 2020, og håndværkerfradraget gælder kun for arbejde som er udført senest d. 31. marts 2022.

​​​​​​​ Hvad koster en brændeovn?

Du kan få en ny brændeovn for cirka 6.000 kr., men de fås også til væsentlig højere priser. Køber du din brændeovn hos Davidsen, kan du tilkøbe montering for 3.500 kroner.