Hvilken affugter skal du vælge til din kælder?

En oversvømmet kælder er mange boligejeres værste mareridt. Med en affugter kan du komme vandskaderne til livs, og undgå at der opstår skimmelsvamp i kælderen. Vi giver dig tre råde råd til at finde en affugter der passer til din kælder.

affugtning af kælder

Råd #1: Vælg en affugter der passer til kælderens størrelse

Det er afgørende at du vælger en affugter med den rigtige kapacitet. En god tommelfingerregel er at en affugter med 250-500 watt passer til mellemstore kælderrum, mens en affugter med 1000 watt eller mere er det rigtige valg til store kælderrum med omfattende vandskader.  

Er du i tvivl om hvor stor en affugter du har brug for, kan du læse mere under beskrivelsen af den affugter du er interesseret i. Her står der typisk hvor stort et rum den er egnet til. Du er også velkommen til at kontakte os. Vi hjælper dig gerne med at finde den rigtige affugter.

Råd #2: Vær opmærksom på strømforbruget

En affugter bruger meget strøm, og da den typisk skal køre i 3-4 uger før luftfugtigheden i kælderen er bragt ned på et rimeligt niveau, kan det hurtigt blive en dyr affære.

Lad os fx sige at du vælger en affugter med et strømforbrug på 1000 watt. Betaler du 2 kroner per kWh, betyder det at affugteren koster 48 kroner at have kørende i et døgn - eller hvad der svarer til næsten 1.500 kroner for en måned.

Det er altså en god ide at kigge efter en affugter med et lavt strømforbrug.

Med beregneren herunder kan du beregne hvor meget din affugter koster at have kørende i et døgn. Du indtaster blot dens effekt i watt og den pris du betaler per kWh.

Du kan ikke se dette indhold, da du ikke har accepteret alle cookies - Klik her for at ændre dit samtykke

Da en affugter er dyr i drift, anbefaler vi kun at du har den kørende i perioder med spidsbelastning - fx i forbindelse med fugtskader, oversvømmelse eller skybrud.

Råd #3: Vurder om du har brug for en kondensaffugter eller en adsorpsionsaffugter

Der findes to typer affugtere:

  • En kondensaffugter er den mest almindelige type affugter på markedet. Den opsamler vandet i en beholder, som skal tømmes når den er fyldt, eller også skal vandet ledes ud i et afløb. En kondensaffugter fungerer bedst ved temperaturer på over 15 grader og har svært ved at bringe luftfugtigheden under 40 procent
  • En adsorpsionsaffugter kan få luftfugtigheden betydeligt længere ned og egner sig til kælderrum hvor temperaturen er under 15 grader. En adsorpsionsaffugter kan være det rigtige valg hvis du har en uopvarmet kælder.

I kælderen bør du sigte efter at få luftfugtigheden ned på 35-40 procent efter en vandskade, mens gulve og vægge skal have en fugtighed på 12-15 procent. Mange affugtere slukker automatisk når luftfugtigheden kommer under et bestemt niveau, så de ikke kører mere end nødvendigt.

Undgå skimmelsvamp i kælderen med den rette affugter

Efter en vandskade er det vigtigt at du tager affære med det samme og gør hvad du kan for at begrænse skadernes omfang. Hvis du bare lader stå til, kan der i løbet af blot en uge dannes skimmelsvamp.

Bor du i et område hvor der er risiko for oversvømmelse, er det en god ide at anskaffe dig en affugter, som du kan sætte i gang hvis der opstår skybrud.

I vores sortiment finder du flere affugtere der med fordel kan bruges til at affugte kælderen.

Også værd at læse