Forside
Filtrér søgning
Nulstil alle
Vis alle
Mærkning
Nulstil
  • (234)
  • (99)
  • (54)
  • (40)
  • (34)
  • (23)
Lagerstatus
Nulstil
  • (743)
  • (0)
Vis kun
Nulstil
  • (52)
Pris
Nulstil
9
9
8302
8302
9kr.8302kr.
Vis:
36
produkter1 - 36 af 1155
Visning:
Sortér:
Anbefalet
...
Side 1 af 33|1 - 36 af 1155produkter

FAQ – ofte stillede spørgsmål

  1. Hvor meget maling skal jeg bruge?

    Det afhænger af hvor stor en flade du skal male og ikke mindst kvaliteten af den maling du bruger. Hvis du skal male vægge og lofter, skal du bruge cirka 0,125 liter maling per kvadratmeter, mens du til gulve skal bruge cirka 0,20 liter maling per kvadratmeter. På malerbøtten står der altid hvor langt malingen rækker. 

  2. Hvor tørt skal træ være før det males?

    Skal du male udendørs træværk, må fugtindholdet i træet ikke overstige 15 %. Du kan måle fugtindholdet med en fugtmåler, som du kan købe online og i vores byggemarkeder. Er fugtindholdet for højt, skal du vente med at male. 

  3. Hvordan får man maling af tøj?

    Hvis der er tale om vandbaseret maling, kan du forsøge dig med opvaskemiddel og varmt vand eller et par dråber isopropylalkohol. Har du brugt oliebaseret maling, kan pletterne fjernes med terpentin, som duppes på tøjet med en klud eller svamp. 

Relevante artikler

Vand- og oliebaseret maling


Når du skal købe maling, vil du ofte støde på begreber som akrylmaling, alkydmaling og plastalkydmaling. Men hvad dækker de egentlig over?


Akrylmaling er det samme som vandbaseret maling – det vil sige en maling hvor opløsningsmidlet består af vand. Til indendørs malerprojekter vil man stort set altid anvende en akrylmaling da den ikke er skadelig for indeklimaet.


Akrylmaling har også den fordel at pensler og malerruller er nemme at rengøre da du blot kan skylle dem med vand og sæbe.


Til gengæld egner akrylmaling sig ikke til nedslidt, porøst eller gammelt træværk. Her skal du i stedet bruge en såkaldt alkydmaling, som er oliebaseret. En oliebaseret maling forlænger træets levetid og tørrer hurtigt, hvilket betyder at du kan strække sæsonen for udendørs maling i begge ender. 


Ulempen ved oliebaseret maling er at den afgiver en kraftig lugt og er skadelig for miljøet. Desuden skal malerudstyr rengøres med penselrens eller terpentin efter brug, hvilket er lidt mere besværligt end at skylle det under vandhanen.  


Som hovedregel bør du undgå at blande maling med forskellige opløsningsmidler. Det er altså en dårlig ide at male med oliebaseret maling ovenpå en overflade der er behandlet med vandbaseret maling, men det omvendte kan godt lade sig gøre. Du kan således godt bruge vandbaseret maling hvis der først er malet med et oliebaseret produkt.


Plastalkydmaling forener fordelene ved vand-og oliebaseret maling. Det vil sige at du får en maling som både tørrer hurtigt og er nem at bruge. Plastalkydmaling er især velegnet til udendørs træværk, men kan også bruges til at male vinduer og døre.


Indendørs maling


Skal du male vægge, lofter og gulve, er det vigtigt at anvende en maling som passer til formålet. Du kan sagtens bruge den samme maling til både lofter og vægge, men mange bruger en glans 2-5 til lofter og en lidt højere glans til vægge.


Malingens glans er et udtryk for hvor blank den er. Har malingen en glans 100, vil den være ultrablank, mens en ultramat maling vil have glans 0.


Fordelen ved at anvende en maling med høj glans er at den har en høj slidstyrke. Derfor er den velegnet til overflader der udsættes for meget slid i det daglige – som fx gulve og køkkenvægge, hvor det ikke er ualmindeligt at male med en glans 50 eller derover.


En højglans maling giver også en overflade som er nem at rengøre. Derfor er det en god ide at bruge glans 10 til vægge der kræver hyppig rengøring.


Vær opmærksom på at du ikke må bruge en almindelig maling til vådrum. Her skal du i stedet bruge en såkaldt vådrumsmaling. Den er nemlig tilsat stoffer som beskytter mod mug- og svampedannelse.


Husk at du kun må male i fugtzonen – det vil sige den del af vådrummet som er mindst udsat for vandpåvirkninger.


Vælg gerne en robust og slidstærk vægmaling med glans 25 eller højere. Som en ekstra fugtsikring kan du påføre en vådrumsmembran inden du går i gang med at male.



Udendørsmaling


Stort set alt udendørs træværk kræver regelmæssig overfladebehandling for at beskytte mod råd, svamp og insektangreb. Fordelen ved at vælge maling fremfor træbeskyttelse eller træolie er at den holder længere, hvorfor træværket ikke skal behandles så tit. Maling er desuden heldækkende og beskytter effektivt mod vind og vejr.


Ligesom maling til indendørsbrug kan udendørsmaling være enten vand- eller oliebaseret. Her skal du igen være opmærksom på hvad der er malet med i forvejen, så du undgår at malingen skaller af på grund af dårlig vedhæftning.


Husk også at ikke alt udendørs maling beskytter mod skimmelsvamp. Vil du beskytte træværket mod skimmelsvamp skal du sikre dig at malingen indeholder fungicider, som er svampedræbende midler.


Det er bedst at male udendørs træværk i sommerhalvåret fra maj til september, hvor det er varmt i vejret, og træets fugtindhold er lavt.


Hvis du er i tvivl om træet er tørt nok, kan du bruge en såkaldt fugtmåler, som kan afsløre hvor fugtigt træet er. Som udgangspunkt må fugtindholdet ikke overstige 15 %.


Ikke alle træsorter kræver overfladebehandling. Teaktræ, der hører til gruppen af hårdttræ, kan holde i mange år uden at skulle males. Det skyldes at træet har et højt indhold af harpiks, som i sig selv beskytter mod nedbrydning.


Det skal dog nævnes at hvis du undlader et behandle teaktræ, vil det med tiden få en patinagrå farve. Vil du bibeholde træets rødlige nuance, skal du altså male det regelmæssigt.


Skal du male en facade, er det vigtigt at du anvender en facademaling. Som tommelfingerregel skal malingen være diffusionsåben, hvilket betyder at den tillader det underliggende materiale at ånde, så der ikke opstår fugtproblemer.


Her er de mest almindelige typer maling til facader:


• Silikatmaling


• Akrylplastmaling


• Silikonemaling


• Cementpulvermaling


Facademaling kan som regel også bruges til husets sokkel, men der findes også maling som er specielt udviklet til dette formål. Når du skal vælge den rigtige sokkelmaling, skal du sikre dig at den er diffusionsåben og vandafvisende. Trænger der først vand ind i konstruktionen, kan det få alvorlige følger, og skaderne kan være svære at rette op på.


Farvevalg


Når du skal vælge farver til hjemmet, er mulighederne mange. Hvid er den meste anvendte fordi den får rummet til at virke større, og kan kombineres med et hav af farver, men vil du give rummet karakter og sjæl, bør du overveje en mere karakteristisk farve (som fx grøn eller blå). Specielt de seneste år er det blevet populært at anvende andre farver end hvid.


Er du i tvivl om hvilken farve du skal vælge, kan du hente inspiration i vores farvekort. Det er en god ide at se kortet i fysisk form da skærmopløsning og skærmindstillinger kan påvirke oplevelsen af farverne.


Når du skal i gang med at male, er det bedst at starte med et mindre område, så du undgår at skulle male hele rummet på ny hvis farven mod forventning ikke ser ud som ønsket.


Det er også en god ide at teste farven i forskellige rum, så du kan få et indtryk af hvordan den ser ud under forskellige lysforhold.


Husk at farver kan kombineres på mange forskellige måder. Ønsker du ro og harmoni, er det fx oplagt at vælge farver af samme nuance, men foretrækker du et rum med liv og dynamik, bør du vælge kontrastfarver som fx rød og grøn.


Farver kan også bruges til at ændre rummets orientering, så det opleves bredere eller længere end det faktisk er. Du kan fx få et aflangt rum til at virke kvadratisk ved at male endevæggene i en mørk farve, og sidevæggene i en lys farve.


Hvor mange liter maling skal du bruge?


For at finde ud af hvor meget maling du skal bruge, skal du først beregne overfladearealet af det område der skal males. Herefter dividerer du overfladearealet med malingens rækkeevne (m2/l). Er der døre, vinduer eller andre elementer som ikke skal males, skal arealet af disse selvfølgelig fratrækkes.


Lad os tage et eksempel: Skal du male vægge og lofter i et rum der er 4 meter bredt, 3 meter langt og 2,5 meter højt, udregner du først overfladearealet ved at gange rummets omkreds med højden:


Overfladeareal: (3+4+3+4) x 2,5 = 35 m2.


Herefter kan du regne ud hvor meget maling du skal bruge, ved at dividere arealet med rækkeevnen. Har malingen fx en rækkeevne på 10 m2/l, skal du altså bruge 3,5 liter maling (35/10).


Med hvad med lofterne? Her er det samlede areal 12 m2 (3x4 meter), hvilket betyder at du skal bruge 1,2 liter maling hvis den har en rækkeevne på 10 m2/liter.


Altså skal du i dette eksempel købe omkring 5 liter maling.


På malerbøtten står altid hvor langt malingen rækker. Er du i tvivl om hvor meget maling du skal bruge, eller gider du ikke at regne det ud selv, er du selvfølgelig velkommen til at besøge et af vores byggemarkeder, hvor vores fageksperter står klar til at hjælpe med at foretage en mængdeberegning.


Det er en god ide at bestille mere maling end du egentlig skal bruge. Så er du sikker på at du har nok.


Sikkerhed når du maler


Vil du vide hvor sikker malingen er at bruge, kan du tjekke den såkaldte mal-kode, som består af to tal adskilt af en bindestreg. Det første tale fortæller noget om hvor farlig malingen er at indånde, mens det andet tal siger noget om hvor farlig den er for hud og øjne. Jo højere tallene er, des større er sundhedsrisikoen.


Køb maling hos Davidsen


I vores sortiment finder du et stort udvalg af maling - bl.a. vores egen Davidsen maling. Derudover forhandler vi det anerkendte mærke Dyrup, der inkluderer maling til både inden- og udendørsbrug. Find den rette maling til dit projekt i sortimentet ovenfor.