Isolering af loft: 8 spørgsmål og svar

Drømmer du om et mere energivenligt hus, er isolering af loftet normalt et af de tiltag der bedst kan betale sig. I artiklen her får du svar på de mest almindelige spørgsmål om loftsisolering, så du er klædt godt på til at komme i gang.

isolering af loft med granulat

1. Hvorfor isolere loftet?

Der er mange grunde til at isolere loftet.

  • Du sparer penge på din varmeregning og vil opleve at huset føles varmere uden at du skal skrue mere op for varmen.
  • Du får et bedre indeklima med mindre risiko for træk, kulde og skimmelsvamp.
  • Det er forholdsvis enkelt at isolere loftet. Har du hænderne skruet godt på, kan du i mange tilfælde gøre det selv.

2. Hvad skal du isolere loftet med?

Du kan enten bruge måtter, ruller eller granulat. Er det svært at komme rundt på loftet, er det en god ide at vælge papirgranulat, da det blot skal blæses ind. Vælger du granulat, skal du dog være opmærksom at arbejdet skal udføres af en kvalificeret håndværker. Omvendt kan du selv isolere med batts eller ruller. Ruller er typisk mindre i størrelsen og derfor et bedre valg hvis loftslemmen er lille.

3. Hvor meget isolering skal du bruge?

Isoleringen skal have en tykkelse på mindst 300 mm. I sommerhuse er lovkravet 250 mm. Du kan finde ud af hvor meget isolering du skal købe hjem ved at bruge beregneren nedenfor.

Du kan ikke se dette indhold, da du ikke har accepteret alle cookies - Klik her for at ændre dit samtykke

4. Hvordan isolerer man loftet?

Skal du efterisolere loftet, er det vigtigt at du tjekker den eksisterende isolering først. Er den fugtig, krøllet eller i dårlig stand, skal den udskiftes. Hvis den derimod ligger i et fint, ensartet lag, kan du blot lægge den nye isolering ovenpå. Det kan også være nødvendigt at etablere en ny dampspærre inden der isoleres.

Den nye isolering udlægges i to lag med forskudte samlinger, så du undgår at der kommer sprækker hvor kulden kan slippe igennem. Da isoleringen kan klø, er det en god ide at iføre dig handsker inden du går i gang - medmindre du vælger et isoleringsprodukt, der ikke klør. Vi anbefaler også at du bruger støvmaske og dragt.

rockwool isolering og sikkerhedsudstyr

Vælger du at isolere loftet selv, kan det være en god ide at få en rådgiver til at gennemgå arbejdet når du er færdig. Så er du sikker på at det er udført korrekt.

5. Hvor meget kan du spare ved at isolere loftet?

Det kommer an på flere ting - bl.a. hvor godt loftet er isoleret i forvejen, og hvordan huset opvarmes. Rockwool har beregnet hvor meget du kan spare ved at isolere loftet. I beregningen har man taget udgangspunkt i en bolig på 150 m2 fra 1970’erne, som opvarmes med et ældre gasfyr. Under disse forudsætninger vil det koste 33.600 kroner at få isoleret loftet, mens den årlige besparelse bliver 5.200 kroner. Det vil altså sige at investeringen har tjent sig hjem i løbet af blot 6-7 år. Derudover opnås en årlig CO2-besparelse på 1.345 kg.

6. Kan du få tilskud til isolering af loftet?

Ja, du kan få tilskud til efterisolering af tag og loft med energirenoveringspuljen. For at gøre brug af puljen er der dog en række krav som skal opfyldes. Derudover må du først gå i gang med projektet når du har fået tilsagn om tilskud. Du skal altså vente med at indhente tilbud, bestille materialer hjem, osv. til din ansøgning er blevet godkendt.

7. Hvad koster det at isolere loftet?

Den samlede pris for at isolere loftet består af materialeomkostninger plus eventuel arbejdsløn. Hvis du vil have en håndværker eller et isoleringsfirma til at isolere loftet, kan det bedst betale sig at vælge isoleringsgranulat som fx papirisolering, træfiberisolering eller perlite. Hvis du derimod selv vil stå for arbejdet, vil du spare mest ved at vælge isoleringsbatts eller isoleringsruller.

Vær opmærksom på at der kan være store regionale forskelle på hvad det koster at få et firma til at isolere loftet. En håndværker i hovedstadsområdet koster typisk mere end en tømrer i Jylland. Det er dog ikke altid bedst at vælge den billigste tømrer. Langt vigtigere er det at du vælger en du har tillid til. Hvis du ikke allerede kender en tømrer, er det derfor en god ide at forhøre dig i din omgangskreds først.

8. Kan det betale sig at isolere loftet?

Hvis du drømmer om et mere energivenligt hus, er isolering af loftet som regel et af de bedste steder at starte, da en stor del af husets varmetab sker igennem loft og tag. Desuden tjener investeringen sig hurtigt hjem igen. Generelt kan man sige at projektet er rentabelt hvis energibesparelsen ved at isolere loftet tjener sig hjem inden efterisoleringen skal udskiftes igen. Med beregneren nedenfor kan du finde ud af hvor stor en energibesparelse der kræves per måned før det kan betale sig at isolere loftet.

Du kan ikke se dette indhold, da du ikke har accepteret alle cookies - Klik her for at ændre dit samtykke

Kom godt fra start med dit isoleringsprojekt

Skal du i gang med at isolere loftet, er det vigtigt at du forbereder dig grundigt. Find ud af hvad du vil isolere med, tjek den eksisterende isolering og undersøg om det er nødvendigt at lægge en ny dampspærre. Det er også en god ide at tage fat i dit forsikringsselskab for at sikre at eventuelle skader under arbejdet bliver dækket.

Vil du have et samlet tilbud på isoleringsmateriale, er du velkommen til at tage fat i din lokale Davidsen, sende os en mail eller klikke på knappen nedenfor og udfylde formularen.

Også værd at læse