Kvalitetsbrænde til pejs og brændeovn. Vælg mellem træsorter som ask, eg, bøg og birk. I vores sortiment finder du både brænde i sækker og på paller. Vær opmærksom på, at helpaller altid leveres med stor lastvogn med hænger. Pallen leveres KUN til kantsten. Levering med mobiltruck kan tilkøbes på udvalgte varer.
Det er nemmest at kløve brænde med en økse eller en hammer. Stil dig med god afstand mellem benene, sving øksen over hovedet med strakte arme og hug igennem med god fart. Hvis træet er genstridigt, kan det være nødvendigt at vende det om og hugge fra den modsatte side. Når du skal kløve brænde, er det en god ide at placere træet på højkant, så du kløver det fra toppen.
Hvor længe skal brænde tørre?
Det afhænger meget af hvilken træsort der er tale om. Som tommelfingerregel siger man at nåletræ skal tørre seks måneder, mens eg, ask og bøg skal tørre halvandet år. Er du i tvivl om træet er tørt nok til at bruge, kan du måle fugtindholdet med en fugtmåler. Tjek at fugtindholdet ikke overstiger 18 procent. Vil du have brænde som er klar til brug med det samme, kan du hos Davidsen købe ovntørret eller lufttørret brænde.
Hvilket brænde er bedst?
Det er der ikke noget entydigt svar på, og valget af brænde afhænger meget af dine præferencer. Hvis du fx vil have brænde der tørrer hurtigt, skal du gå efter nåletræ. Foretrækker du til gengæld brænde som afgiver en stor mængde varme, vil det være bedre fx at vælge bøg.
Vælg pejsebrænde der er tørt nok til at bruge i brændeovnen. Når du skal vælge pejsebrænde, skal du sikre dig at det er tørt. Hvis det er fugtigt, kan det være svært at tænde, afgive store mængder sod og brænde dårligt.
Vi anbefaler at du vælger pejsebrænde som har en fugtighed på højst 18 %. Du kan måle fugtindholdet med en såkaldt fugtmåler, som du kan købe online eller i vores byggemarkeder. En fugtmåler er nem at bruge. Du stikker den blot ind i træet og aflæser fugtighedsprocenten på displayet.
Du kan også vurdere om træet er tørt nok ved at tage to stykker pejsebrænde og slå dem imod hinanden. Hvis de afgiver en skarp lyd, er træet tørt nok til at bruge i en brændeovn. Er lyden derimod hul, skal træet tørre lidt endnu.
Endelig kan du genkende tørt pejsebrænde på de mange revner i enderne (ingen eller få revner er et tegn på at træet er for fugtigt til at fyrre op med).
Hvilken træsort skal du vælge?
Der er ikke noget entydigt svar på om du skal vælge bøg, ask eller løvtræ. De forskellige træsorter har stort set samme brændværdi, men massefylde og tørretid kan variere betydeligt.
Bøgetræ har fx en større massefylde end grantræ. Det vil sige at det vejer mere per kubikmeter og afgiver mere varme end en tilsvarende mængde pejsebrænde af nåletræ.
Til gengæld har bøgetræ en meget længere tørretid. Hvor nåletræ blot skal tørre et halvt år fra det er færdigkløvet, tager bøgetræ tre gange så lang tid om at tørre. Med andre ord: Jo større massefylde træet har, jo længere er tørretiden.
En anden faktor der er vigtig have have med i dine overvejelser, er træets hårdhed. Eg er en meget hård træsort, som kan brænde i meget lang tid, hvorfor den er velegnet til at fyrre med natten over, mens birk er en middelhård træsort, som har den fordel at den er nem at tænde op i.
Når du køber pejsebrænde, vil det enten være ovntørret eller lufttørret. Ovntørret pejsebrænde er – som navnet antyder – tørret i en stor ovn, hvilket fremskynder tørringsprocessen. Det betyder at det typisk er klar til brug når det leveres.
Lufttørret pejsebrænde er derimod tørret under naturlige forhold og skal tørre i flere måneder før det kan bruges i brændeovnen (tørretiden afhænger dog af hvordan træet er kløvet, og hvordan det opbevares).
Bemærk at brændværdien for ovn- og lufttørret brænde er den samme. Den eneste forskel er altså måden træet tørres på.
OBS: Ønsker du at fyre op med træbriketter i stedet for pejsebrænde, har vi træbriketter af højeste kvalitet - både hårdttræsbriketter og lyse træbriketter. Se det store udvalg her.
Opbevaring af pejsebrænde
Uanset hvilken slags pejsebrænde du anvender, er det vigtigt at du opbevarer det korrekt. Hvis du opbevarer det forkert, risikerer du at fugtindholdet i træet øges, og gør det uegnet til brug som brændsel.
Vi anbefaler at du opbevarer dit pejsebrænde i tørre omgivelser og med god udluftning. Hvis der ikke er tilstrækkelig med luft, vil brændet nemlig tage lang tid om at tørre. Derfor er det også en god ide at placere brændestykkerne på en engangspalle, så lufttilførslen sikres nedefra.
Pejsebrænde bør ikke stables op ad en husmur eller i en carport, kælder eller et rum i boligen. Her er der nemlig ikke tilstrækkelig med luft og lys til at brændet kan tørre.
I stedet bør du stable brændestykkerne i et brændeskur. Sørg for at de er beskyttet mod ukrudt og ikke har kontakt med jorden (så tørrer træet nemlig hurtigere).
Når brændet er tørt og har en fugtighed på under 18 %, kan du tage det indenfor. Opbevar det fx i en brændekurv eller et brændestativ, så du har det lige ved hånden når du skal bruge det.
Køb brændetårn og pejsebrænde hos Davidsen
Der er ikke noget bedre end lyden af knitrende brænde og synet af de flotte flammer der spreder varme og hygge i hjemmet.
På Davidsen finder du billigt brænde til at skabe hygge og opvarme boligen. Vi har både luft- og ovntørret brænde samt pejsebrænde i forskellige træsorter som bøg og birk.
Hvis du ønsker pejsebrænde der afgiver meget varme, skal du vælge træ med en høj brændværdi. Brændværdien afhænger bl.a. af hvor meget vand der er i træt, men også af hvilken træsort du vælger (bøg giver fx næsten dobbelt så meget varme som gran).
I vores sortiment finder du både brændetårne, træbriketter, blandet løv i pose og optændingspinde. Vil du selv kløve dit brænde, er du velkommen til at tjekke vores udvalg af motorsave her.
Vi har også et stort udvalg af træpiller af fineste kvalitet. Træpiller består af savsmuld og træspåner, som presses sammen under højt tryk, hvilket resulterer i en bæredygtig og miljøvenlig opvarmningsform.
Når du skal købe brænde hos Davidsen, leveres det på paller til kantsten. Fragten er gratis hvis du bestiller et brændetårn. Der tilbydes ikke rabat ved køb af flere paller.