Når du skal vælge træ til brændeovnen, er der flere ting du bør være opmærksom på. I denne artikel finder du en række gode råd til valg af brænde, herunder tips omkring brændværdi, brændetid og meget mere.
Når det kommer til valg af brænde, er mulighederne mange. Skal du fyre op i en almindelig brændeovn eller pejs, har du groft sagt to muligheder - træbriketter og kløvet brænde.
Fordelen ved træbriketter er at de at har et lavt fugtindhold. Derfor forurener de mindre, brænder bedre og kræver ikke at du tjekker fugtindholdet inden du bestiller.
Når du skal vælge træbriketter, er det vigtigt at være opmærksom på kvaliteten. Dårlige træbriketter kan smuldre meget og afgive en grim lugt når de afbrændes. Selvom de måske er billige, kan de altså i sidste ende vise sig at være den dyreste løsning.
Som alternativ til træbriketter kan du overveje almindeligt brænde. Selvom det koster mere end træbriketter, har det også nogle unikke fordele. Lyden af træet der knitrer i brændeovnen og synet af det kløvede træ i brændekurven skaber en varm og hyggelig stemning som træbriketter ikke kan levere.
En anden ulempe ved almindeligt brænde er at fugtindholdet kan svinge meget. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at lade brændet tørre i flere måneder før det er klar til brug. Dette er ikke tilfældet med træbriketter som altid kan smides i brændeovnen med det samme.
Som brændeovnsejer er det ikke ligegyldigt hvilken træsort du vælger. Både i forhold til pris, varmeværdi og røgens lugt er der nemlig forskel på de forskellige træsorter.
Med bøg får du træ som er nemt at tænde op i og som afgiver en stor mængde varme. Til gengæld kræver det et relativt stort lufttræk for at kunne brænde.
Eg er derimod svært at tænde op i. Derfor kan det være en god ide at kombinere det med en lettere træsort – fx fyr eller gran – for at få gang i ilden. Fordelen er dog at det kan brænde i mange timer. Anvender du eg, vil der altså gå lang tid før du skal smide nyt brænde på.
Ask er ligesom bøgetræ let at tænde op i. Det har også en høj varmeværdi, brænder i mange timer og er billigt. Af disse grunde er ask en af danskernes foretrukne valg når det kommer til køb af brænde.
Har du en åben pejs, kan det være en fordel at vælge birk. Det slår nemlig sjældent gnister og indeholder stort set ingen knaster. Samtidig er birk meget nemt at tænde op i, dufter fantastisk og ser godt ud i enhver brændekurv grundet sin lyse farve. Dog er varmeværdien mindre end for bøg, eg og ask.
Udover ovennævnte træsorter er det også meget almindeligt at fyre med ahorn, elm, skovfyr og gran. I vores sortiment finder du desuden blandet løvtræ. Fordelen ved blandet løvtræ er at det er billigt. Ulempen er at varmeværdien typisk er lavere end for andre træsorter.
Når du skal vælge brænde, er der flere ting som du bør tage stilling til. Vær bl.a. opmærksom på hvor meget varme træet afgiver. Alle træsorter har samme brændværdi, men massefylden er forskellig. Bøg har fx en højere massefylde end birk. Det betyder at der skal mere birk til at opnå den samme mængde varme som ved afbrænding af bøg.
Af netop denne grund vil bøg typisk også være dyrere end birk. Der er nemlig en tæt sammenhæng mellem træets varmeværdi og pris. Jo større varmeværdi det har, des højere pris vil leverandøren også kunne kræve. Der er dog også andre faktorer som påvirker prisen – herunder træets fugtindhold.
Har du ofte bruge for at tænde op i brændeovnen, er det en fordel at vælge brænde som er nemt at tænde op i. Du kan typisk genkende letantændeligt træ på at det er relativt blødt og har en tynd bark. Her er både birk, ask og bøg gode bud. Derimod kan eg være noget sværere at få ild i.
Bemærk desuden at der kan være stor forskel på hvilken lugt forskellige træsorter afgiver når de afbrændes. Både birk og ask giver en frisk duft, mens bøg kan lugte svagt røget. Her er det naturligvis vigtigt at tage stilling til om du har nogen særlige præferencer eller om lugten er underordnet.
Endelig skal du være opmærksom på brændetiden. Træsorter som fyr og gran brænder kun i kortere tid og er derfor bedst i den indledende del af optændingsfasen. Derimod har både bøg, ask og eg en lang brændetid. Derfor kan de med fordel bruges når hele huset skal opvarmes.