Opvarmning og brændsel

Den kolde tid nærmer sig, og snart er det tid til at få varmet huset op.

Det kan give store besparelser på varmeregningen med alternative opvarmningsmuligheder. Derudover er det enormt hyggeligt at sidde foran pejsen eller brændeovnen i det kolde og mørke vinterhalvår.




Hos Davidsem finder du et bredt udvalg af forskellige varmekilder og brændsel, herunder træpiller og træbriketter. Der findes rigtig mange forskellige former for eksterne varmekilder, og det er vigtigt at kende dit behov inden du vælger. Har du brug for et lille supplement til varmeregningen, en helt ny form for opvarmning af boligen eller er det kun for hyggens skyld?

Typer af varmekilder

2 eksempler på eksterne varmekilder i de danske hjem er brændeovnen og biopejsen.

Biopejsen

Biopejsen, eller den skorstensløse pejse som den også kaldes, er igennem de seneste år blevet mere og mere populær i de danske hjem.

Bioethanolpejsen er den perfekte løsning til de husstande som ønsker hyggen fra en pejs eller brændeovn, men som ikke muligheden, enten fordi man bor i lejlighed eller at det ikke er muligt at etablere en skorsten. Der er både fordele og ulemper ved biopejsen.

Fordele:

  • Der er ikke brug for en skorsten.
  • Ingen opbevaring af brænde.
  • Ingen aske der skal fjernes.
  • Kan monteres i alle boliger og kræver ingen tilladelser.

Ulemper:

  • Det er forholdsvis dyrt at bruge en biopejs - ca. 3,50 kr pr. KwH
  • Derudover er der visse ting du skal være opmærksom på når du anvender en biopejs. Pejsen må ikke være varm når den tændes, og der skal være god afstand til brændbare materialer. Læs desuden brugsanvisningen grundigt, så du ved hvordan biopejsen skal betjenes under særlige omstændigheder, som for eksempel ved træk.
  • Køb også bioethanolen hos Davidsen.

Brændeovnen

Den nok mest almindelige form for ekstra varmekilde er brændeovnen.

Brændeovnen fungerer rigtig godt som supplement til opvarmningen af boligen, og samtidig skaber brændeovnen et rigtig hyggeligt miljø i hjemmet.

I dag bygges stort set alle brændeovne efter konvektionsvarmeprincippet - dvs. at brændeovnen er bygget op af flere lag jern. Dette gør at varmen cirkulerer bedre og dermed varmer rummet/huset bedre op.

Der er en række love og regler der skal overholdes når man anskaffer sig en brændeovn.
Der skal placeres ubrandbart materiale foran brændeovnen - minimum 300 mm foran lukkede brændeovne og minimum 500 mm foran åbne ildsteder som en pejs. Det ubrandbare materiale skal desuden gå 150 mm udover hver side af varmekilden.

Derudover vil der i manualen til brændeovnen være beskrevet hvordan den placeres ift. vægge og loft. Der skal være placeret et røgspjæld på brændeovnen. Husk at skorstenen skal være godkendt af skorstensfejer.

Står du og skal have etableret en skorsten i forbindelse med installeringen af brændeovnen, kan du hos Davidsen finde et fint udvalg af skorstene.

Hvis der ikke tidligere har været installeret brændeovn, skal dette meldes til BBR og kommunen.

Typer af brændsel

Hos Davidsen finder du et bredt udvalg af brændsel til biopejse, brændeovne og pejse.

Træpiller, bioethanol og træbriketter er alle klar til brug når man køber dem, mens kløvet brænde normalt skal tørre en rum tid inden det kan anvendes, medmindre det er ovntørret fra fabrikantens side.

Som udgangspunkt består træ af 50% vand - og det er alt for meget hvis træet skal bruges i brændeovnen. Optimalt set må brænde ikke indeholde over 20% vand, og det kan sagtens være nødvendigt at dit brænde skal tørre før det er klar til brug.

Hvis du vælger at købe brænde der endnu ikke er fyringsklart, er her 5 gode råd til hvordan du nemt får din brænde tørt:

  • Brændet skal helst tørre i en overdækket stabel, et skur eller under et halvtag hvor det mest muligt er i læ for regn.
  • Brændet skal have masser af luft - lav derfor ikke stablen direkte på jorden, men placer den på fliser, en palle eller lignende.
  • Brændestablen skal helst placeres hvor den er udsat for direkte sol.
  • Lad siderne af stablen være fri, og læg en presening over i tilfælde af regn.
  • Brændestykkerne placeres med barken opad.

Tilbehør til brændeovne og biopejse

Har du en brændeovn, er det muligt at tilkøbe en bred vifte af brændeovstilbehør. Generelt set er det fornuftigt at opsætte røgalarmer i hjemmet, men har du en brændeovn og/eller biopejs, er det ekstra vigtigt at sikre dig med røgalarmer.

For at få mest muligt ud af sin brændeovn, kan du installere forskellige former for varmeflytning. Varmeflytningen gør at varmen fra brændeove cirkulerer ud i rummet/huset.

En lille ventilator er nem at installere ovenpå brændeovnen. Alternativt kan du vælge et Duka varmeflytningssystem, der kan få varmen fra brændeovnen til at cirkulere gennem 3 rum.

Så hvad enten du skal have en billigere løsning i frohold til opvarmning af bolig og brugsvand, et varmesupplement i form af en brændeovn eller kun har mulighed for en skorstensløs pejs, så har Davidsenshop.dk et bredt udvalg af varmekilder - såvel som brændsel.