Stor guide til valg af drivhusglas

Når du skal ud at købe et drivhus, er det vigtigt at tage stilling til hvilken type glas der skal være i. Der er nemlig stor forskel på om du vælger almindeligt glas, hærdet glas eller polycarbonat. Bliv klogere på de forskellige muligheder, og få gode råd om hvad du skal vælge.  

drivhus med polycarbonat

Beklædningen på et drivhus har både betydning for æstetiken, planternes vækstbetingelser og ikke mindst sikkerheden.

Glas

Når det kommer til valg af beklædning til drivhuset, er glas det mest populære valg, hvilket primært skyldes æstetiske årsager. Glas er dog ikke kun pænt at se på, men giver også et godt lysindfald og dermed gode vækstbetingelser for planter og grøntsager. Den store mængde lys kan dog også blive et problem da der er risiko for at planterne brændes af. Derfor kan det være nødvendigt med skyggeforanstaltninger i form af fx et skyggenet eller skyggegardiner.

Glas er som udgangspunkt biligere end andre dækmaterialer, men da det også er meget skrøbeligt, kan det i længden vise sig at være en dyr løsning – specielt hvis drivhuset placeres så det er meget udsat for nedfaldne grene. Til gengæld er glas nemt at udskifte, da du kan skære det til med en glasskærer.

Når glas går i stykker, vil det splintres i store stykker, som er meget skarpe. Derfor udgør et glasdrivhus altid en risiko for dyr og mennesker.

Nogle drivhuse leveres med delt glas. Delt glas er ikke hærdet og kommer ikke i hele baner. Vælger du et drivhus med delt glas, er der risiko for algedannelse.

halls vægdrivhus

Almindeligt glas er billigt sammenlignet med andre løsninger. Her er det Halls Altan - et vægdrivhus som passer godt til den lille have.

Hærdet glas

Hvis du vil undgå ulemperne ved almindeligt glas, anbefaler vi at du vælger hærdet glas. Hærdet glas er nemlig fem til seks gange kraftigere og holder derfor væsentligt bedre. På grund af sin store slagstyrke er hærdet glas svært at ødelægge, og hvis det går i stykker, vil det splintres i mange, små stykker, hvorved risikoen for at skære sig vil være betydeligt mindre.

Hærdet glas har også den fordel at det kommer i hele baner, hvilket giver et godt udsyn indefra. Desværre betyder det også at glasset ikke kan skæres til. Så hvis det går i stykker, skal du bestille en helt ny rude hos leverandøren.

Hærdet glas er naturligvis dyrere end almindeligt glas, men på grund af den gode holdbarhed kan det i sidste ende vise sig at være den billigste løsning.

Bemærk at hærdet glas godt kan gå i stykker - fx i tilfælde af kraftig storm. Bare fordi det er hærdet, betyder det altså ikke at du er sikret mod brudskader.

juliana premium drivhus med hærdet glas

Hærdet glas giver en god æstetik og høj slagstyrke. Her ses Juliana Premium, som også fås med polycarbonat.

Polycarbonat

Den mest slagfaste løsning er polycarbonat, som er et plastmateriale der er stort set umuligt at ødelægge. En kraftig storm kan ganske vist godt rive en plade løs, men den kan monteres igen. Hvis du bor i et område med meget blæst, fx nær kysten, vil det altså være en fordel at vælge et drivhus med polycarbonat.

Polycarbonat har også en isolerende effekt. Dette gavner planterne – som bedst trives under stabile temperaturer – men betyder også at du sparer penge på opvarmning af drivhuset, og at sæsonen forlænges i begge ender.

Den primære ulempe ved polycarbonat er at der ikke lukkes så meget lys ind i drivhuset. Det betyder selvfølgelig at du slipper for at bruge skyggeforanstaltninger, men det betyder også at planterne ikke får lige så meget lys som hvis der var monteret glasruder. Problemet forværres af at polycarbonat øger risikoen for algevækst i kanalerne, hvilket svækker lysindfaldet yderligere.

Læs også: Klargøring af drivhuset

juliana compact drivhus

Polycarbonat giver den bedste brudstyrke. Her er det Juliana Compact med 10 mm polyplader. Drivhuset fås også med 3 mm hærdet glas i hele baner.

Kombination af glas og polycarbonat

Selvom de fleste drivhuse leveres med enten glas eller polycarbonat, kan du godt kombinere de to materialer, så du får en skræddersyet løsning, der passer til dine behov. Du kan fx bruge glas i siderne og polycarbonat til taget. På den måde bevarer du det gode udsyn og sikrer at planterne får rigeligt med sollys, samtidig med at drivhuset beskyttes mod nedfald fra træer.